Scroll Top

Делегатите на Обединените нации са уморени от натиска на активисти, прокламиращи аборта

UN-flags

Делегатите на Обединените нации изглеждаха видимо изморени миналият петък вечерта, след като защитниците на аборта злоупотребиха с показаното им гостоприемство. Резолюцията за миграцията, протакана цяла седмица, беше най-после приета, но никой не показа задоволство от това.

Поддръжниците на аборта и сексуалните права попречиха на дебата на тазгодишната Комисия за Населението и Развитието, позната като КНР46. Докато комисията говореше за нещо обикновено като „новите тенденции при миграцията”, неочакваното насочване на вниманието към аборта доведе до пренебрегване на основните нужди на преселниците.

Последната резолюция за миграцията бе приета от комисията през 2006г. В документа не се споменават сексуалното и репродуктивно здраве и права, тъй като те се смятат за периферни теми в обсъжданията. Но богатите страни, даващи милиарди долари всяка година за понижаване на фертилитета в развиващите се страни, са се подсигурили тези теми да не бъдат пропуснати в тазгодишните дебати.

В петък вечер, делегатите на развиващите се страни се оплакаха,че дискусиите за аборта и сексуалните права отклоняват вниманието на Комисията от основните нужди на мигриращите. Обединените нации са постигнали консенсус по сексуалните въпроси, който остава непроменен от знаковата конференция в Кайро през 1994, отказала да приеме международно право за аборт и хомосексуалните отношения. Някои страни обаче се опитват да подновят обсъжданията по тези въпроси при всеки възможен случай и делегатите са вече твърде отегчени от това.

Първият проект на Резолюцията за миграцията съдържал повече от 40 споменавания на сексуалното и репродуктивно здраве, сексуалната ориентация и репродуктивните права. Храната, здравето, образованието и други основни потребности на преселниците били засегнати не повече от един-два пъти. Някои делегати настоявали сексуалното и репродуктивното здраве да бъдат поставени наред с човешките права в първите редове на Резолюцията, но в крайна сметка не успели.

Филипинският дипломат, водещ преговорите, се опитал да внесе малко разум с думите : „Не искаме преселниците да смятат, че тяхното единствено и най-важно право е това на сексуално и репродуктивно здраве.” Но дипломатите от Аржентина го обвинили в предубеденост и той прехвърлил ръководството на преговорите на Молдовското представителство в Комисията.

Когато дебатите отново зациклили, молдовският дипломат направил компромисен проект и предупредил останалите делегати, че: „Никой няма да е щастлив.”

Тези думи се оказаха пророчески за разигралата се демонстрация на влияние в щаба на ОН, докато делегатите чакаха проекта.

Консенсусът, постигнат в Кайро, отново бил изтъкнат, но резолюцията на председателя съдържала това, което някои страни нарекоха „небалансиран фокус”.

Г 77 , най-големият представителен блок от 127 страни с право на глас, както и Арабската група, изразиха недоволството си от факта, че основният фокус в Резолюцията остава върху сексуалното здраве и права. Африканското представителство, водено от Нигерия, което участва в дебатите без партньора си от Южна Африка, също изказа своето неудовлетворение, че на основните нужди на преселниците се е обърнало много малко внимание.

Според слуховете, Нигерийският посланик е получил доста директни заплахи от Международната Федерация за Семейно Планиране заради позицията на Африканското представителство на тазгодишния дебат за миграцията.

Полша, Малта, Унгария, Чили, Коста Рика и Хондурас повториха своето традиционно становище, че дискутирането на сексуалното и репродуктивно здраве не бива да се възприема като скрито одобрение на аборта.

Повечето страни не са склонни да признаят аборта и хомосексуалните отношения като „човешки права”. Те потвърдиха това преди около месец в Комисията на ОН по положението на жените. Но САЩ и някои европейски държави са направили тези въпроси приоритетни във външната си политика, което принуждава делегатите от развиващите се страни многократно да декларират позицията си.

Миналата седмица сблъсъкът на интереси се разигра не само в заседателната зала, но и в социалната мрежа Туитър. Няколко организации за право на живот активно се противопоставяха на традиционното становище на ОН и на други поддръжници на политиката за ограничаване броя на населението, че кондомите ще разрешат проблемите на народите по света.

 

Автор: Стефано Дженарини, Ню Йорк, 2 май, 2013
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2013/05/02/united-nations-delegates-tired-of-activists-pushing-abortion/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации