Scroll Top

Няма да се примирим с абортите и евтаназията – обръщение на папа Бенедикт към дипломатите

Папа Бенедикт XVI

В новогодишното си обръщение към членовете на Светия престол папа Бенедикт XVI призова правителствата да работят за мир, основаващ се на „защита на хората и на техните основни права”. На първо място сред тези права стои „уважението към живота във всеки негов стадий.”

Папата похвали резолюцията, приета от Парламентарното Събрание на Съвета на Европа през януари миналата година, призоваваща за забрана на евтаназията. Но в една своя препоръка, отправена най-вероятно към Република Ирландия, той изразява „учудването” си от това, че „в много страни, дори и такива с християнски мироглед, се правят усилия да се прокарат или умножат законите за легализиране на аборта.”

„Преднамереният аборт, който като цел и средства е насочен към умъртвяване на нероденото дете, е в пълно противоречие с моралния закон. Това твърдение не е израз на неразбиране или суровост към майката от страна на Католическата Църква.”

Папата призова политиците да бъдат „бдителни, за да не се наруши еднаквото право на живот на майката и на нероденото и дете.” Той описа като „предмет на безпокойство” скорошното решение на Интерамериканския Съд за човешките права по отношение на ин витро оплождането, „което своеволно преосмисля момента на зачеване и намалява защитата на неродения живот.”

В своята реч, папа Бенедикт поставя под съмнение възможността за постигане на „истински диалог” на международната сцена, ако не е налице стремеж към „обективна и съвършена истина”. Вместо това, според неговите думи, придържането към релативизма като „най-висше правило в човешките взаимоотношения” е направило явното или прикрито насилие „неизбежно”.

„Наистина, ако няма стремеж към съвършеното, хората лесно стават жертва на релативизма и се оказват неспособни да постъпват правилно и да работят за мир”, казва светият отец на членовете на дипломатическия корпус към Светия престол. „ Най-вече фактът,че хората забравиха Бога и престанаха да Му отдават почит, доведе до увеличаване на насилието.”

Папата също предупреди за наличието на „пагубен религиозен фанатизъм”, произлизащ от непознаването на истинската Божия същност, който е източник на насилие най-вече срещу християните в страните от Средния изток и Африка.

Той отбеляза, че на запад все повече започва да се заменя значението на „човешките права” и „съответните задължения, свързани с тях” с „преувеличени проявления на личната свобода”, които често „служат единствено за задоволяване на собствените потребности.” „За да бъде действителна защитата на човешките права, тя трябва да възприема хората не само като отделни индивиди, но и като членове на определено общество.”

Папа Бенедикт изрази и своята загриженост,че в някои страни „общественият мир е застрашен поради съществуващи заплахи за религиозната свобода.”

 

Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална статия: http://www.lifesitenews.com/news/no-peace-with-abortion-euthanasia-pope-benedict-to-diplomats
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации