Scroll Top

Да се справя с аборта беше по-трудно, отколкото с изнасилването

Ireland-Case

Ирландия, бидейки една от страните твърдо защитаващи жените и децата чрез отказа си да легализира аборта, е преживяла през годините множество дебати по този въпрос. В последно време страната се бори с лъжливото законодателство, което твърди,че ще защитава живота по време на бременност, но всъщност ще бъде пряка заплаха именно за неродените. Тези закони ще отприщят една нова интерпретация на ирландската конституция по темата за аборта.

Подобно на Норма МакКорви, онази „Джейн Роу” от делото „Роу срещу Уейд”, която била безскрупулно използвана от адвокатите през 1970 г. като марионетка в битката за легализиране на аборта по желание в САЩ, и „Мис С”, преживяла принудителен аборт по волята на народа си, беше използвана и захвърлена от съдебната система в Ирландия, преследваща една тревожна скрита политическа цел в защита на аборта, която няма нищо общо със здравето на Мис С.
Смешното е, че именно нейното здраве бе погрешно изтъкнато като причина за един наистина принудителен аборт. Като много жени, преживели аборт в следствие на изнасилване, Мис С свидетелства за „Индипендънт”, че абортът и е причинил повече проблеми и главоболия отколкото бруталното изнасилване, на което е била жертва.

„За мен, по-трудно бе да се справя с аборта, отколкото с изнасилването”, казва тя.  „Човек може изцяло да осъзнае това само когато има деца. Никога не успяваш да забравиш „липсващото бебе”, то е в ума ти всеки Божи ден. Всяка жена, направила аборт и след това станала майка, разбира този факт в последствие. Не исках да бъда майка на 13 години, но сега осъзнавам, че детето ми не е заслужавало да умре. Трябваше да го дам за осиновяване на хора, които наистина искат дете, но не могат да имат. Сега тя щеше да е тийнейджърка и кой знае, можеше да станем приятелки, макар и да не ме нарича ‘мамо’.”

Ето накратко хронологията на събитията. В началото на деветдесетте, една тийнейджърка, Мис Хикс, забременяла и както се твърди, настоявала да отиде в Англия за аборт, в противен случай щяла да се самоубие. Ирландският съд постановил деветмесечна възбрана на момичето да напуска страната, което осуетило плановете за аборт и детето на Мис Хикс се родило в Ирландия. Решението за задържането й в страната обаче било обжалвано и съдът решил, че в случаите, когато бременната обмисля самоубийство, трябва да се направи изключение, и че може да се разреши извършването на аборт в Англия.

Пет години след този случай става изнасилването на Мис С. Тя била на 13г. и най-голямата дъщеря в пътуващо семейството. Била слабо образована и в повечето време помагала в грижите за голямото семейство. Една вечер мъжът, при когото работела като детегледачка и който трябвало да я откара до дома й, я отвлякъл и изнасилил брутално. Разбрали за случилото се, ирландските власти отнели Мис С от семейството й и я настанили при приемни родители също от пътуващо семейство. След като получила някои силни симптоми типични за бременността, тя си направила тест, който се оказал положителен. В гореспоменатото интервю момичето изтъква, че по онова време дори не знаело какво означава бременност и как се е оказало в това състояние. Тя споделя, че ако я били попитали какво е нейното решение, тя щяла да остави детето за осиновяване. Независимо от здравето и желанието й обаче, тя била пратена от ирландските власти в Англия. Обясненията, които получила, били непълни и чак след като я принудили да абортира, и казали, че бебето и е мъртво.

Мис С е наясно с факта, че е била жертва на изнасилване, но днес тя е склонна да сподели повече за съдбовните, унищожителни последици, които принудителният аборт й нанесъл за цял живот. Може да прочетете повече за нейната история на английски тук и да придобиете представа за ирландското законодателство относно аборта тук.

 

Автор: Лорън Енрикес, Дъблин
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2013/05/09/rape-victim-dealing-with-my-abortion-harder-than-the-rape/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации