Scroll Top

Жените страдат по много начини от абортите

Abortion hurts women

Днес широко и натрапчиво разпространявано е мнението, че легалните абортите са нещо добро за жените, но нови медицински и психологически проучвания от последните десетилетия показват, че това не е така.

Данни от тези проучвания бяха представени по време на Световната Здравна Асемблея* в Женева от организациите MCCL GO (Граждани загрижени за правото на живот) и от National Right to Life Educational Trust Fund (неправителствена организация базирана във Вашингтон). Учените, които са в Женева, за да представят анализите си, призовават за фокусиране на вниманието над това да се предостави на жените по-добро здравеопазване.

“Жените се изправят пред огромен риск при аборт, бил той легален или нелегален, и в развиващите се държави тези рискове са значително по-високи“, казва Джийн Хед, вицепрезидент на Националното сдружение за живот и представител на ООН. „Въпреки това, мнозина се фокусират само над легализирането на аборта за сметка на живота и здравето на жените.“

“Има огромни доказателства за това, че абортът е опасен за жените“, казва изпълнителният директор на MCCL GO Скот Фишбах. „Абортът е в същината си една насилствена и вредна процедура.“

“Вместо да легализират и да промотират абортите, правителствата трябва да спазват достойнството и основните права на всички човешки същества, в това число жените и неродените им деца“, казва Патрик Бъкли, представител на Британската организация за защита на живота.

Докладът „Как абортът наранява жените“ съдържа дълги проучвания от различни държави относно рисковете от аборта. Документираните усложнения включват кръвоизливи, инфекции, увреждане на матката, перфорация на матката, задържане на плацентна тъкан. Изследвания, включващи широка база данни, от Финландия, Дания и САЩ доказват, че при абортите рискът от смърт на майката е много по-голям, отколкото при раждане.

В дългосрочен план рисковете от аборт са преждевременно раждане при следваща бременност, безплодие, рак, помятане, извънматочна бременност, плацента превия и др., които могат значително да затруднят репродукцията в последващ етап.

Абортът, освен това, се свързва с увеличен риск от психо-социални последствия. В изследване от 2011 година показва, че абортът увеличава вероятността от психически проблеми с 81%. Увеличава се рискът от тревожност, депресия, злоупотреба с алкохол и наркотици, склонност към самоубийство и нарушени взаимоотношения.

В развиващите се държави тези рискове са особено високи там, където няма развита здравна помощ за жени. Смъртността при жените зависи само от качеството на здравната помощ. Легализирането на абортите не понижава смъртността при жените, а само увеличава броя на жените, които се излагат на рисковете.

От MCCL GO и National Right to Life призоваха Световната Здравна Организация да се фокусира над подобряването на здравеопазването за жените в развиващите се държави.

“Призоваваме Световната Здравна Асамблея да признае факта, че абортът поставя здравето на жените на ненужен риск, както физически, така и психически“, казва г-н Фишбах. „Искаме Световната Здравна Асамблея да приеме мерки за защита на жените от аборт и да подобри здравните грижи, които жените получават.“

Анализите са публикувани на английски, френски и испански на сайта на MCCL GO – www.mccl-go.org.

* Световната Здравна Асамблея е вътрешна структура в Световната Здравна Организация, която отговаря за вземането на решенията от организацията.

 

Автор: Бил Полър | Женева, Швейцария | 22.05.2013 г.
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2013/05/22/world-health-assembly-women-suffer-in-multiple-ways-from-abortions/
Превод: Собственост на Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации