Scroll Top

Майка умира от рак след отказ от химиотерапия, за да спаси неродената си дъщеря

Елизабет Джойс и детето и

Нюйоркчанка направи най-голямата жертва миналия месец, като щом разбира че е едновременно бременна и има рецидив на рак, отказва аборт и лечение на рака, за да даде на неродената си дъщеря шанс да живее.

Елизабет Джойс, която съпругът и Макс описва като „упорит боец и олицетворение на сила и милост“, почина от рак на 9 март. Въпреки това, детето, за което тя и Макс са копнели, макар и очаквано през март, е било родено с Цезарово сечение през януари, за да може Лиз да започне лечение на рака колкото е възможно по-скоро.

През 2010 г. на Лиз ù е поставена диагноза агресивна и рядка форма на рак, след като магнитно-резонантен скенер показва, че това което лекарите смятат за дискова херния всъщност е тумор.

Тя претърпява химиотерапия, операция и след още химиотерапия най-накрая е потвърдено, че няма рак.

Лекарите ù казват, че шансовете да зачене са изключително минимални – но след като е претърпяла толкова много, младата двойка отказва да бъде разубедена. И миналото лято, за радост и удивление на приятели и семейство, те обявяват бременността.

После идва потресаващата новина, че ракът на Лиз се е върнал, като изправя двойката пред сърцераздирателен избор. Тя може да абортира детето и да започне веднага лечение на рака, да продължи бременността и предприеме лечение на рака (което може да застраши живота на нероденото им дете, но вероятно да спаси живота на Лиз), или да отложи лечението, за да може бебето да расте безопасно, но да изложи живота на Лиз на опасност.

Лиз избира последният вариант.

„Да има дете бе едно от най-важните неща на света за нея“, казва Макс за Ню Йорк Поуст.

„Тя каза: „Ако прекратим бременността и се окаже, че не мога да имам бебе (след това), ще съм съсипана.“ Знаеше че това може да е единственият ù шанс.“

До края на януари ситуацията става много страшна. Ракът се разпространява бързо, а лекарите на Лиз я съветват, че лечението не може да чака повече.

На 23 януари, Лиз ражда здраво момиченце, което кръщават Лили Ан.

Според уебсайта, създаден от приятели и семейството в търсене на дарения за Лили Ан и нейния баща Макс, ракът на Лиз продължава да се разпространява въпреки лечението. Сайтът описва усилията на Лиз да победи болестта си и смъртта ù:

С Лили вече родена и здрава, Лиз и Макс – и техните приятели и семейства – правят всичко възможно, за да живеят в тази сюрреалистична двойственост: да се радват и празнуват пристигането на Лили на света, докато се борят с действителността, че Лиз вече е невероятно зле. През следващите шест седмици, тя се бори. При такава важна причина, заради която да живее, тя се бори по-упорито отколкото лекарите ù някога са виждали някой да се бори… да преодолява всичко, само за да прекара поне още един ден с Лили и Макс. И още един. После още един.

Но борбата може до продължи само известно време. Лиз отдава всичко от себе си, но не може да се бори повече. Сутринта на 9 март, със своя любящ съпруг до себе и, Лиз умира.

„Казахме си сбогом“, казва Макс за Поуст. „Беше сякаш на кино. Седяхме и плачехме. Опитахме се да си разкажем истории, да обсъдим всички важни неща.“

„Магнетизмът на Лиз се е отпечатал върху Лили“, добавя Макс. „Красива е и има характер. Дава ми сила да преживея това.“

Уебсайтът за набиране на средства, организиран за Макс и Лили, с поредица снимки на семейство Джойс преди смъртта на Лиз, се намира тук.

 

Автор: Тадеус Баклински | Ню Йорк, САЩ
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална статия: http://www.lifesitenews.com/news/mom-dies-of-cancer-after-forgoing-chemo-to-save-unborn-daughter
Превод: Петя Кушева за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации