Scroll Top

Проучване показва, че нивото на смъртност при майките в “несклонната към аборти” Ирландия е на половината на тази в Британия

Британските острови

Изследователи от West Virginia University – Charleston и  University of North Carolina установили, че според статистиката, в “несклонната към аборти” Ирландия здравословното състояние на майките е по-добро от това на майките от съседна Великобритания, където абортите са позволени.

От 1968 г. процентът на смъртните случаи при майките е намалял много по-рязко в Ирландия, отколкото във Великобритания, показва проучването. Също така и двете ирландски територии под юрисдикция изпреварват британските и по процент на раждаемост.

“Легалният избор на аборт се свързва с по-висока степен на смъртност при майките и по-висок процент на преждевременни раждания и  мъртвородени деца. Церебралната парализа в Северна Ирландия през периода от 1981 – 2007 година е със степен 2,3 на 1000 живородени деца, което е ниско ниво”, казва проучването.

Майчината смъртност във Великобритания е двойно по-висока от тази в Ирландия – 6 на 100 000 в Англия и Уелс в сравнение с 3 на 100 000 в Републиката.

“И двете ирландски територии под юрисдикция показват по-благоприятни данни, отколкото британските”, показва проучването.

Република Ирландия има през 2010 година 3,8 на 1000 мъртвородени деца спрямо 5,1 на 1000 във Великобритания, а за същата година преждевременно родените (под 37 седмица от бременността) са 42,7 на 1000 Ирландия в сравнение с 48 за 1000 в Англия и Уелс и 72 на 1000 в Шотландия.

Проучването беше публикувано в списанието на американските лекари и хирурзи (Journal of American Physicians and Surgeons) от д-р Байрън С Kалхун, д-р Джон М Торп и Патрик Карол, М.А. от Британския Изследователски Институт по Пенсиите и Населението (Britain’s Pension and Population Research Institute – PAPRI). То открило, че при една-трета от жените в Англия има вероятност да направят аборт, спрямо по-малко от една-десета при жените в Ирландия.

Авторите изчислили общото ниво на абортите за 2011 година – 0,13 за Република Ирландия и 0,09 за Северна Ирландия, където абортите са незаконни, в сравнение с 0,52 за Англия и Уелс, 0,36 за Шотландия и 0,6 за Швеция.

Те също отбелязали, че броят на абортите при жени, които не са могли да износят детето си до термин (нулипара аборти), което има голямо влияние върху здравето на жената, е по-нисък в Ирландия отколкото в Британия.  “И в двете ирландски територии под юрисдикция нулипара абортите са по-малко от половината от тези във Великобритания през 1980-те години.”

И в двете ирландски територии под юрисдикция,  учените установили връзка между спада в броя на браковете и увеличаването на абортите на второ или следващи деца – казвайки, че увеличението през последните години може да се дължи и на увеличаването на самотните родители”.

“Това отразява продължаващите тенденции при ирландците − склонност към по-късно сключване на брак, късно раждане на деца и по-високо ниво на раждаемост”.

По-високото ниво на аборти в Британия се отдава на по-големия брой семейни двойки в Ирландия, сравнен с този в Британия, като по-големият брой семейни двойки води до по-ниско ниво на нулипара аборти.

“Много ниският процент на нулипара аборти в Северна Ирландия може се свърже с по-големия брой на омъжените жени във възрастовата група 25-29 години”.

Също така “самотните  родители в Северна Ирландия избират да имат деца, докато техните връстници във Великобритания са склонни по-често да имат аборти. Докато в Република Ирландия, двойките чакащи дете, избират да сключат брак, то техните британски връстници са по-склонни да правят аборти”.

Те отбелязват, че въпреки, че законът позволява на ирландските жени да пътуват до Великобритания, за да правят аборти, нивото на абортите в Ирландия продължава да бъде ниско в сравнение с Великобритания, където се извършват годишно повече от 200 000 аборта.

От 1967 година във Великобритания има закон, който позволява да се извършват аборти поради психични здравословни състояния, и според британските статистически данни 98% от всички аборти се извършват на тази основа.

Междувременно Ирландия е на път да въведе режим на аборти, сходен с този във Великобритания. Коалиционното правителство наскоро гласува предложения законопроект, озаглавен: “Защита на живота по време на бременността”, и позволява да се извършва аборт при майки, които заплашват със самоубийство. Това се случва след месеци на спорове, най-големите публични демонстрации в ирландската история и почти бунт в партия на Една Кенни – ирландският министър-председател, който се съгласи процесът да продължи към гласуване.

На комитетът разглеждащ законопроекта беше казвано многократно от медицински експерти, че абортът не може да се счита за допустимо лечение при намерение за самоубийство. Наскоро британски благородник, който е съдействал при въвеждането на закона за разрешаване на абортите в Британия през 1967 г., коментира, че съжалява за позволяването на абортите на основата на проблеми с психичното здраве.

Лорд  Дейвид Стийл признава – “Никога не съм си представял, че ще има толкова много аборти…” и “Ще бъде грешка да се опитват да узаконят абортите за определени категории хора”.

Последните статистически данни показват, че около 600 аборта се извършват всеки ден във Великобритания.

 

Автор: Дъблин, Ирландия
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifesitenews.com/news/maternal-mortality-rate-in-abortion-averse-ireland-half-that-of-britain-stu
Превод: Анета Болгурова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации