Scroll Top

Доналд Тръмп променя политиката от времето на Обама – утвърждава, че животът започва от зачеването

Доналд Тръмп защитава живота от момента на зачатието

В средата на октомври, президентът на САЩ Доналд Тръмп отново показа своя ангажимент към защитата на живота чрез проект за стратегически план на Департамента по здравеопазване и хуманитарни услуги (ДЗХУ)1.

Планът заявява, че ДЗХУ ще предоставя услуги на американците на „всеки етап от живота, включително от зачеването“ и до „естествената смърт“, съобщава медията „Противостоящи гледни точки“2. Макар че новото езиково изразяване няма да засегне пряко законодателството относно абортите, то ще помогне за насоката на държавната политика по време на управлението на Тръмп през следващите четири години.

Не е изненада, че активистите в подкрепа на абортите са възмутени от проекта. Блог „Йезбел“, действащ в защита на абортите, медията „Хъфингтън пост“ и други либерални новинарски сайтове вече нападнаха животоутвърждаващия език, въпреки научните основания зад него.

В научната общност е широко прието, че всеки нов, уникален човешки живот започва от момента на зачеването. Когато сперматозоидът и яйцеклетката се съединят, те образуват напълно отделно, жизнеспособно човешко същество, което има своя уникална ДНК. Учебниците по биология, медицинските експерти и дори някои защитници на абортите приемат това като основен факт.

А сега също го приема и ДЗХУ. Проектът на стратегически план на Департамента споменава пълната продължителност на човешкия живот няколко пъти.

Под мотото „Реформа, подсилване и модернизиране на националното здравеопазване“ проектът заявява: „ДЗХУ цели да подобри резултатите от здравеопазването за хората, на които е призван да служи. Макар да назоваваме тези хора с термини като „бенефициери“, „осигурени“, „пациенти“ и „потребители“, нашата крайна цел е да подобрим резултатите от здравеопазването за всички, включително за неродените, в целия спектър на здравните услуги.“3

А в раздела „Подсилване на икономическото и социалното благосъстояние на американците през целия живот“ Департаментът заявява, че ще „служи на всички американци от зачеването им до естествената им смърт“.

Медията „Войнствена църква“4 съобщава, че новият, жизнеутвърждаващ изказ в доклада е значителна промяна в сравнение с политиката на ДЗХУ по време на управлението в защита на абортите на президента Барака Обама.

Според съобщението на медията:

„По времето на Обама ДЗХУ описваше организационната си структура по следния начин: „ДЗХУ осъществява своята мисия чрез програми и инициативи, които покриват широк спектър от дейности, обслужващи американците на всеки етап от живота.“ Сега при Тръмп организационната структура е променена: „ДЗХУ постига своята мисия чрез програми и инициативи, които покриват широк спектър от дейности, обслужващи и опазващи американците на всеки етап от живата, като се започне от зачеването.“5

Стратегическият план набелязва политиките за периода от 2018 до 2022 година. Проектът остана на разположение на обществеността за обсъждане до 27 октомври.

Много защитници на движението в подкрепа на живота виждат в новия изказ сбъднати своите надежди, след като Тръмп назначи много техни съмишленици в своя кабинет. Сред тях в ДЗХУ са Тереза Манинг и Шармейн Йост. Манинг е професор по право, като преди е работила за Националния комитет „Право на живот“ и за Съвета за семейни проучвания. Йост е бивш председател на сдружението „Обединени американци за живота“.

Управлението на Тръмп извърши и други промени на политики в посока на защитата на живота. По-рано тази година федералната Дирекция за разселване на бежанците прие нови изисквания спрямо държавно финансираните приюти за имигранти, според която последните трябва да осигуряват жизнеутвърждаваща подкрепа за жени и момичета, които са бременни, посочва медията „Слейт“.

Предложеният от Тръмп директор на федералната Дирекция Скот Лойд заяви, че приютите „не трябва да предоставят аборт като услуга…, а само услуги относно бременността и жизнеутвърждаващи варианти като официален съвет.“

През лятото Тръмп съкрати с няколко милиона долара държавното финансиране на програмата на „Планирано родителство“7, ръководена от организацията като де факто бизнес за аборти. С няколко милиона долара бяха съкратени и държавните проекти, свързани с предоставянето на аборти от „Обамакеър“vii.

Президентът също напълно спря финансирането на сдружението за аборти „Планирано родителство интернешънъл“ още през първата си седмица на встъпване в длъжност. На 23 януари т.г. Тръмп въведе наново политиката, която забранява с пари на американските данъкоплатци да бъдат финансирани организации, които рекламират или извършват аборти в други страни. Тази политика не възпрепятства международна подкрепа, несвързана с аборти. Тя подсигурява, че международната помощ, отпускана от правителството на САЩ в милиони долари ще продължи да отива за здравеопазване и хуманитарна подкрепа, но сега абортите в други страни вече няма да бъдат субсидирани.

1 Де факто Министерството на здравеопазването на САЩ – бел. прев.
2 Оригинално наименование на медията „Опоузинг вюс“, “Opposing Views” – бел. прев.
3 Почерянето в цитата е добавено от автора на статията – бел. прев.
4 Оригинално наименование на медията „Чърч милитант“, “Church Militant” – бел. прев.
5 Подчертаването на цитатите в цитата е мое – бел. прев.
6 „Обамакеър“ (на английски “Obamacare”) е разговорно използваното име на значителните реформи на здравната система на САЩ, с официално название „Медикеър“ (на английски “Medicare”), извършени при управлението на Барак Обама, които представляваха една от основните политики на това управление – бел. прев.
7 „Планирано родителство“ или „Семейно планиране“, англ. Planned Parenthood

 

Автор: Микаиа Билгър | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2017/10/13/trump-administration-changes-obama-policy-now-confirms-human-life-begins-at-conception/
Превод: Димитър Стоянов за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации