Scroll Top

Жена ражда близначе, оцеляло след операция при извънматочна бременност

Еми и нейните родители

26-годишната Кайли Мартин била съсипана след 3 помятания и операция заради извънматочна бременност. Шест месеца след спешната операция за премахване на ембриона, лекарите открили, че тя всъщност е била бременна с близначета.

Според лекарите на Мартин, тя е забременяла едновременно и нормално и извънматочно, което е изключително рядко.  Действително, многоплодната бременност, позната също като хетеротопна бременност е толкова рядка, че при нормално зачеване се случва само в от 1 на 10 000 до 1 на 30 000 случаи.

Извънматочната бременност включва ситуации, при които развитието на нероденото дете се случва в някоя друга тъкан, различна от стената на матката, където обикновено бебето би трябвало да се развива по време на бременността.  Повечето извънматочни бременности се случват във фалопиевите тръби, но ембрионът може да остане и в шийката на матката, яйчниците или корема. Понякога, при случай на извънматочна бременност, ембрионът може да се имплантира в зона, която да повлияе отрицателно на кръвоносните съдове и да причини кръвотечения, които са опасни за живота.

По чудо дъщеря ѝ Еми е оцеляла в утробата, въпреки травмата от хирургическата интервенция за премахване на ембриона от фалопиевите тръби на Мартин. Мартин споделя: „Когато докторите ми казаха, че съм бременна си помислих сигурно е грешка, но когато ми показаха резултатите от скенера и видях биещото ѝ сърце се преизпълних с радост. Вече преживяхме 3 помятания.  Имах чувството, че не ми е писано да бъда майка.“

Но четири седмици по-късно Мартин изпитва болка в стомаха и отива възможно най-бързо до болницата за ултразвуково изследване.

Тогава удивените лекари видели чрез ултразвука мъничък втори зародиш, който се е развивал нормално в матката ѝ и разбрали, че Мартин преживява това, което е известно като хетеротопна бременност. „Това е толкова рядко, че въпреки че докторите бяха чували за него, действително никой преди това не се беше сблъсквал с такъв случай“, допълва госпожа Мартин.

Това състояние се свързва най-често с ин витро оплождането, което прави случая на госпожа Мартин още по-особен, тъй като тя е зачела по естествен начин.

Знаейки, че половинката му е била до болницата, господин Боутън се втурнал у дома, в Гринуич, югоизточен Лондон, за да бъде до нея. „Той ме видял, че плача и се поболял от притеснение. Но аз плачех от радост“, казва тя.

След една иначе лека бременност, Еми се ражда чрез цезарово сечение през август, 6 седмици по-рано от термина и тежи около 2 700 гр.

“Лекарят ми каза че операцията обикновено би убила другия ембрион и би довела до предизвикан аборт“, добавя госпожа Мартин. „От тук може да разберете какво чудо е, че Еми е жива.“

 

Автор:  Стивън Ертълт | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/02/09/woman-gives-birth-to-twin-who-survived-surgery-for-ectopic-pregnancy/
Превод: Райна Стайкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации