Scroll Top

Ще се възстанови ли Русия от огромните проблеми с населението си?

Москва, Русия

Какво правите, когато държавата ви загива – ковчег след ковчег?
Ако сте президентът Владимир Путин, съветвате руските двойки да се възпроизвеждат и да имат поне 3 деца.

Демографският проблем, пред който е изправена Русия, не е никак преувеличен. Според изчисленията на звеното за изследване на населението на ООН, руската нация ще намалее с над 30 милиона души до средата на века, ако сегашните тенденции се запазят. Населението ще застарява бързо и от средна възраст от 37.9 години през 2010, ще се стигне до средна възраст от 49 г. през 2050 г. С други думи, мнозинството руснаци ще бъдат над репродуктивна възраст и демографската им съдба ще бъде решена.

Икономиката ще последва демографския срив. Никоя икономика не може да просперира, когато населението се топи и ковчезите се пълнят по-бързо от люлките.

Не за първи път Путин приканва поданиците си да се множат. От повече от десетилетие насам той се опитва да промени демографската тенденция в страната.

През 2005 година той заяви, че руските двойки ще получат еквивалента на 9 000 долара при раждане на всяко дете след първото. Този бонус за кратко увеличи раждаемостта, но много двойки достигнаха до желания брой деца, получиха си бонуса и от тук нататък абортират всяко следващо заченато дете. В Русия все още има епидемия от аборти.

Раждаемостта е малко по-висока в последните години, но все още е прекалено ниска, за да компенсира застаряването на населението. Страната все още губи по няколкостотин хиляди души на година.

По време на годишното си обръщение към нацията Путин използва случая, за да засегне и тази тема. „Семейството с три деца трябва да стане норма в Русия,” каза той. Това би довело до голямо увеличение в раждаемостта, тъй като сега средностатистическата рускиня има по едно дете. Освен да окуражава рускините да имат повече деца, държавата трябва да им помага след раждането, каза още Путин.

Путин не обясни ясно каква точно ще бъде тази помощ, но неговата администрация работи заедно с групи за защита на живота и семейството.

Същевременно стотици организации за защита на живота и семейството, заедно с граждани и активисти от цялата Руска федерация, се обединяват в Национална асоциация на родителите.

Главният изпълнителен директор на набиращата сили асоциация Алексей Комов казва: „В обръщението си президентът Путин изказа ясно послание: Три деца трябва да станат нормата в Русия или страната ни ще има сериозен демографски проблем и няма да може да върви напред. Ние, в Националната асоциация на родителите, сме за естественото семейство – съпруг, съпруга и техните биологични или осиновени деца. Ние сме в диалог с държавните органи за определяне не ефективна стратегия по въпросите на семейното планиране и демографската политика.”

Една голяма пречка пред увеличаването на раждаемостта в Русия е доминацията на абортите. Средностатистическата рускиня има по седем аборта в живота си. Докато обществото не признае стойността на човешкия живот и не спре да го унищожава в големи размери, няма как да се постигне нормата от три деца. Абортът трябва да престане да бъде начин на живот в Русия, ако тя иска да оцелее.

Путин е дал материален бонус на руските семейства за раждане на деца. Сега той и неговата администрация трябва да променят обществената нагласа в полза на модела с три деца.

Но дали ще успеят – това зависи от pro-life активистите като Алексей Комов и техните усилия да тласнат инициативата на Путин и финансовите бонуси към национално движение. От техния успех зависи съдбата на руския народ.

 

Автор: Стивън Мошер и Елизабет Црнкович
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2012/12/18/will-russia-recover-from-its-massive-underpopulation-problems/
Превод: Ваня Славчева за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации