Scroll Top

9 успели личности със синдрома на Даун, които доказват, че животът си струва да се живее

Дете със Синдром на Даун

Над 90% от хората, диагностицирани със Синдром на Даун, не получават шанс да се родят. Това е потресаваща статистика, която често чуваме. Животи, отнети преди изобщо да имат шанс да изпълнят мисиите си, да постигнат мечтите си, дори да дарят с усмивка родителите си.

Всичко започна, когато хората повярваха, че е по-добре да не се раждат болни със Синдром на Даун. Това е най-осъдителното действие, извършвано от обществото ни – да решава, че нечий живот не си струва да се живее. Време е да спрем да вярваме на тази лъжа. Ще ви представим 9 човека със синдрома на Даун, които са свидетелство, че радостта и успехът са постижими за всеки.

1. Анхела Бачилиер. През 2013 г. във Валядолид, Испания, Анхела стана първата жена със синдрома на Даун, избрана за съветник. През последните три години тя работи като административен асистент в службата за социални грижи, обича книгите и пътешествията. Анхела се надява да послужи като пример за това, че животът със синдрома на Даун е съвсем нормален и се застъпва за равнопоставеност на хората с увреждания.

2. Меган Маккормик. Тя е първият студент със синдрома на Даун, който се е дипломирал с отличие от технически колеж, а именно Техническия колеж на общност Блуграс (Bluegrass Community Technical College). Желанието ѝ е да работи в системата на образованието на най-малките, в началото ниво. Меган е доказателство, че с правилната подкрепа и средства, всеки човек може да постигне целите си, независимо дали има синдрома на Даун или не.

3. Тим Харис. Той притежава свой собствен ресторант на име „Мястото на Тим”. В гимназията е избран за крал на годишната среща на випуските (с най-висок процент гласове в историята на училището) и освен това му е присъден приза „Ученик на годината”. Тим от малък мечтаел да има свой ресторант и затова си намирал работа в тази област, за да научи възможно най-много за бизнеса. Според уебсайта заведението му, докато Тим е бил на работа в ресторанта „Ред Робин”, приходите са били по-големи в дните, когато той е бил на смяна. Завършва колеж с дипломи по обществено хранене, офис умения и ресторантьорство. Освен това наскоро е основал фондация „Голямото сърце на Тим” (Tim’s Big Heart Foundation), която да помага на други хора с увреждания в начинанията им за собствен бизнес.

4. Пабло Пинеда. Писателят, оратор и актьор Пабло Пинеда има бакалавърска степен по специалност „Образователна психология”. Роден в Испания, той се радва на успешна актьорска кариера в родината си. Носител е на наградата „Concha de Plata” на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан в категорията най-добър актьор за главната си роля във филма „Yo Tambien”.

5. Кристиан Роял. Той никога не е бил добър ученик, но това не е проблем, защото той притежава умение, от което мнозина се възхищават. Неговият талант е керамиката. Кристиан продава красивите си чинии и купи в Интернет и в една художествена галерия в Южна Каролина.

6. Бернадет Реша. Тя също е творец и си е извоювала име в бранша. Бернадет и творбите ѝ се показват по телевизионни предавания, в музикални клипове, реклами и списания. Освен че твори красиви картини, тя също така е и публичен оратор и свири на цигулка.

7. Майкъл Джонсън. Майкъл е самоук художник, който твори в областта на наивното народно изкуство (Naïve Folk Art). Изработил е повече от 500 портрета по поръчка, а през 2001 г. е представил самостоятелна изложба в университет Вандербилт. Творбите му са се появявали на плакати и на корицата на американското списание за обществено здраве (Journal of Public Health).

8. Суджит Десаи. Той е музикант, възпитаник на Музикалната академия в Бъркшир Хилс. Суджит свири на седем инструмента, сред които цигулка, пиано, тромпет и саксофон. Носител е на редица награди и дори се е появявал в списанията „Уол Стрийт” и „Тайм”, както и в предаването „20/20” и шоуто на Опра Уинфри. През 2006 г. се жени за Каролин Бергерон, която също е със синдрома на Даун.

9. Мелиса Райли. Тя има много постижения в живота си. Пропътувала е родината си като мотивационен говорител. Мелиса е удостоена с множество награди и е носител на златен медал по ски, колоездене и плуване. Преминала е стаж за щатски сенатор и също така преподава четене и математика на деца със синдрома на Даун в предучилищна възраст. Тя твърди, че харесва живота си на 100% и е свидетелство за това, че синдромът на Даун не може да попречи на пълноценния живот.

Светът е много по-различен за хората със синдрома на Даун, отколкото е бил преди 50 години, както в положителен, така и в отрицателен смисъл. Хората със Синдром на Даун вече не се изпращат в групови домове, а вместо това се отглеждат от техните родители, които се фокусират върху развитието на дарбите и способностите, а не върху неспособностите на децата си.

Въпреки това, в наши дни хората със Синдром на Даун ще имат късмет, ако изобщо се родят в резултат на пренаталните изследвания и препоръките от неинформирани лекари за аборт. За щастие има много успели и щастливи хора със синдрома на Даун, които споделят историите си, за да може все по-малко родители, чиито деца са диагностицирани със синдрома на Даун преди раждането, да се поддават на натиска да направят аборт.

 

Автор:  Нанси Фландърс | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2014/11/10/9-successful-people-with-down-syndrome-who-prove-life-is-worth-living/
Превод: Вера Кисева за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации