Scroll Top

Дания се хвали, че е убила 98% от бебетата със синдрома на Даун чрез аборти, но през последната година 13 бебета са оцелели

Дете със Синдром на Даун

Повече семейства са избрали живот за неродените си бебета със синдрома на Даун в Дания миналата година, докато защитниците на живота увеличават осведомеността относно тежкото положение на неродените бебета с увреждания.

CPH Post Online информира, че 13 жени са избрали живот за своите неродени бебета със синдрома на Даун през 2017 г., което е повишаване спрямо само 2 през 2014 и 2015 г.

През последните години датските лидери се хвалят с факта, че почти всички неродени бебета, диагностицирани със синдрома на Даун в страната им, са били абортирани. През 2014 г. датското правителство отчита, че 98% от неродените бебета, които са тествани положително за синдрома на Даун, са били абортирани.

Въпреки това, повишената осведоменост относно абортите и дискриминационното им насочване към деца с увреждания може би променя сърца и умове.

Олав Бьорн Петерсен, който е лекар в Университетската болница в Аархус, Дания, казва пред БТ Метро, че медицинските екипи предприемат по-позитивен подход, когато консултират родители на неродени бебета със синдрома на Даун. Той разказва, че често родителите са окуражавани да посетят семейства на деца със синдрома на Даун преди да вземат решение за аборт.

Петерсен добавя: “Трудно е да се каже нещо по-конкретно без да се говори преди това с въвлечените семейства, но по някаква причина през последните 4 години имаме по-тясно сътрудничество с националната асоциация за синдрома на Даун [Landsforeningen Downs Syndrom].

Грете Фелт-Хансен, заместник-директора на Landsforeningen Downs Syndrom, се съгласява, споделяйки за новинарската брошура: „Преди виждането ни беше много едностранчиво като се фокусирахме върху това от какво ще страдат децата, например сърдечни болести. Но днес подходът е по-широк и не на последно място обновяване на информацията, която се предлага на бременните двойки.“

В Дания абортите са легални по каквато и да е причина до 12-та седмица на бременността, но бебетата, които са диагностицирани със сериозни физически или умствени заболявания може да бъдат абортирани и след 12-та седмица.

Близо до Дания – в Исландия, почти 100% от неродените бебета със синдрома на Даун се абортират. CBS докладва, че нивото във Франция за 2015 г. е било 77%, във Обединеното кралство – 90% и 67% в САЩ между 1995 и 2011 г. Някои вдигат нивото за САЩ до 90%, но е трудно да се определят конкретни числа, защото щатското правителство не води подробна статистика за абортите.

Тази огромна дискриминация спрямо неродените бебета с увреждания е подтикнала някои щати да гласуват закони, които забраняват абортите на неродени бебета с увреждания. Охайо, Индиана и Северна Дакота също така са забранили абортирането на неродени бебета, което е основано единствено на диагноза за синдрома на Даун.

Родителите, чиито неродени бебета имат синдрома на Даун или други увреждания, често споделят, че чувстват натиск да ги абортират. През 2016 г. писмо на майка от Флорида до лекаря ѝ започна усилено да се върти из социалните мрежи след като тя разкрива как доктора ѝ е оказвал натиск да абортира неродената си дъщеря със синдрома на Даун. Къртни Бейкър казва, че иска предишният ѝ лекар да види колко ценен е живота на дъщеря ѝ.

Публикувани изследвания в Журнала на Американската медицинска асоциация предполагат, че много жени не получават адекватна консултация относно пренаталните тестове за синдрома на Даун и други заболявания.

 

Автор: Микаиа Билгър | Копенхаген, Дания
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2018/08/10/denmark-bragged-it-killed-98-of-babies-with-down-syndrome-in-abortions-but-last-year-13-babies-survived/
Превод: Филипа В. Кирилова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации