Scroll Top

Майка ражда преждевременно три бебета за 28 месеца, всички оцеляват

Касана с трите си деца

Касана Рейсън е наречена от нейните лекари „майка една на милион”, защото те не познавали друга майка, която е направила това, което е направила тя. Какъв е специалният подвиг на Касана? Тя е родила преждевременно три бебета в рамките на 28 месеца и въпреки, че е много странно, всичките бебета са оцелели.

Развитието на тази история помага да се фокусираме върху факта, че процента на оцеляване на преждевременно родените деца се покачва.

Децата Лео, Чейз и Сиена-Лили се доказали като борци за живот. На дъщерята на Касана Сиена – Лили са давали само 10% шанс да живее. Но според статията в британскиия вестник „The Mirror” тя е оживяла.

„Да оцелеят и тримата е като да спечелиш от лотария”, казва Касана (на 25 г.), която страда от преждевременна руптура (разкъсване) на мембраните.

Тя и съпругът и Стивън (на 32 г.), IT специалист, разбрали , че тя е бременна за пръв път през 2007 г.

„И двамата бяхме много развълнувани”, споделя Касана.

Но нейните води изтичат пет седмици по-рано и Лео е роден с цезарово сечение с тегло 2,750 кг.

„Да ти кажат, че животът на бебето ти е вън от опасност е невероятно”, казва Касана.

Лео е държан в кувьоз.

„Той беше толкова мъничък, но какъв боец! Прибрахме го вкъщи здрав.”, споделя Касана.

Двойката не предполага, че два пъти може да им се случи едно и също нещо, когато очаква второто си дете през юли 2008 г. Но се случва. Само в 29 седмица водите на Касана изтичат и тя претърпява второто си секцио.

Роден само 1,520 кг., Чейз трябва да се бори с колапс на белия дроб и мозъчно кървене цели осем седмици преди да се прибере вкъщи здрав.

Следва третата бременност на Касана пез 2009 г. Преждевременното раждане започва в 23 седмица.

Касана казва: „Надявяхме се да имаме късмет за трети път. В какво бяхме сгрешили?”

„Националният интитут по детско здраве и човешко развитие Eunice Kennedy” отчита, че резултатите при спасяване на бебета родени в 22–25 седмица от бременността, се подобряват.

Информацията за вътреутробното развитие, събрана от Mayo Clinic потвърждава, че в 23 седмица от бременността „с интензивна медицинска грижа, някои бебета, родени в тази седмица са способни да оцелеят.”

По този начин, дори и с прилагане на командно дишане в усилието да се спаси живота на изключително недоносено бебе, 79% от бебетата родени в 22 седмица ще умрат преди напускане на неонатологичното интензивно отделение. Но за изключително недоносено бебе, родено през 23 седмица съответният процент е 63% , а през 24 седмица той е 41%. Специалистите по лечение на преждевременно и изключително малки новородени се хвалят, че в последните 40 години способността за оцеляване на тези деца се е подобрила с приблизително 1 седмица за всяко десетилетие. Не е фиксиран броят.

 

Автор: Стивън Ертълт
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2013/11/18/mom-gives-birth-to-three-premature-babies-in-28-months-all-survive/
Превод: Бисерка Трифонова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации