Scroll Top

Научно изследване разкрива: Лица на неродени бебета в утробата показват, че те изпитват болка

Неродените изпитват болка. Това се вижда по гримасите на лицата им.

Наскоро публикувано изследване показва, че неродените деца са способни да изпитват болка в утробата като доказателство за това са гримасите, които показват лицата им. Изследването скоро ще бъде публикувано в академичното списание ПЛОС УАН (PLOS ONE).

Изследователи от Университетите Дърам и Ланкастър в Англия твърдят, че неродени бебета се научават да показват болка чрез израженията на лицата си като част от процеса на ембрионалното развитие. Те са направили 15 ехографски скрининга на здрави неродени деца и са открили че, когато реагират на болезнени стимули, бебетата са способни на едноизмерни изражения на болка върху лицата си, когато са на 24 седмична възраст – като например да движат устните си в негативно изражение.

През 36-та седмица от бременността изследователите са открили че неродените деца могат да възпроизведат сложни многоизмерни лицеви изражения, подобни на тези на родените деца.

Водещият изследовател Д-р Надя Райсланд от Катедра Психология на Университета Дърам каза за Скай Нюз: „Жизненоважно е бебетата да могат да покажат, че изпитват  болка още с раждането, за да съобщят на тези, които се грижат за тях за своето неразположение или болка.”

„Резултатите ни сочат, че здравите зародиши „се научават” да съчетават необходимите движения на лицето преди да са родени и евентуално да покажат също и признаци на ненормално развитие. Това може да предостави допълнителни медицински доказателства за здравето на нероденото бебе.”

 

Автор: Стивън Ертелт | Лондон, Англия
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2013/06/06/study-facial-expressions-of-unborn-babies-in-the-womb-show-they-feel-pain/
Превод: Петя Кушева за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации