Scroll Top

Защо фемицидът е истинската „война срещу жените“?

Да спрем избиването на деца заради пола им

Малко са спорните въпроси които разделят хората така, както го прави абортът. Затова е хубава новина, че наскоро законодателите от двете камари на представителите във Великобритания са гласували със 181 гласа срещу един за забрана на извършването на полово селективни аборти. Нарастващата подкрепа за забраната на абортите на фетуси на база на техния пол е морално правилна и справедлива.

Какво можем да кажем за фемицида? Това е практика на умъртвяване на момиченца, независимо дали е чрез аборт или изоставяне след раждането им? Със сигурност няма място за разногласия по въпроса – ние трябва да прекратим този нехуманен акт!

За всяка жена избрала да направи доброволно аборт на момиче има и безброй други, които са насилени да прибегнат до това поради силно изразеното културно предпочитание за мъжки рожби.

Полово селективния аборт на момичета не е въпрос за правото за аборт или за правото на живот. Това е въпрос за човешките права, към който трябва да се подхожда като проблем на общността. Това е правото на една жена да даде живот на своята дъщеря.

За повечето от нас да чуем след прегледа с ултразвук думите: „ Момиче е!“ е повод за празненство, но в много страни тази фраза може да бъде смъртна присъда. Действително думите „Момиче е“ са най-смъртоносните думи , които могат да се чуят по време на бременност. По данни на ООН днес жените на Земята би трябвало да са с до 200 милиона повече отколкото са действително, но фемицида е лишил всички тези момичета от правото да бъдат родени.

В Китай съотношението между родените момичета и момчета е най-притеснително – около 100 момичета родени за всеки 118 момчета. Забраната в Китай, която гласи, че двойките са ограничени да имат само едно дете, спомага да се усили натискът от страна на съпругът и неговите роднини спрямо жената да роди само момче.

Една жена никога не бива да бъде измъквана насила от дома си, завързвана за маса и превръщана в жертва на принудителен аборт. Има тенденция за социален, политически, икономически и личен натиск върху жени, бременни с бебета от женски пол.

Прекалено често жените от някои култури не избират доброволно да умъртвят дъщерите си чрез аборт, а са насилени да прибегнат до това решение. Експозицията „Керамичните дъщери“, която наскоро се състоя в Ню Йорк показа по един много драматичен начин момичетата загубени за света поради полово селективния аборт. Присъствайки там се чувстваш сякаш те дебнат очите на една армия от мъртъвци.

Поради наличието на фемицид в Китай днес там живеят около с 37 милиона мъже повече, отколкото жени, в резултата на което съществуването на „свръх популация от мъже“ е една от водещите причини за наличието на трафика на хора и сексуалното робство не само в Китай, но и сред народите в близост до страната.

Обезпокоително е също така, че Китай са страната с най-висок процент на самоубийства на жени. Според доклад на държавния департамент на САЩ за човешките права, броят на самоубийствата в Китай извършени от жени се е увеличил рязко за последните години – от 500 души на ден до потресаващите 590. Считам, че тази мрачна статистика може да бъде свързана по някакъв начин с натиска върху жените да абортират или да се откажат от дъщерите си.

В Индия съотношението между половете при раждане е 112 момчета на фона на 100 момичета. Освен това, индийските момичета умират в много по-голям процент от момчетата, поради болести или изоставяне от страна на семействата им.

Бедните жени в Индия често биват манипулирани или притискани да се подложат на стерилизация, което е един от начините за контрол върху населението. Съществуват дори така наречените „Лагери за стерилизация“ където понякога жените умират поради последвалите усложнения. Само за тази седмица в Чхатисгарх, един от най-бедните райони в Индия, 11 от 83 жени подложени на стерилизация са починали.

Това е истинската „Война срещу жените“ в световен мащаб.

Една от най-големите злоупотреби с правата на жените на земята е това, че една трета от жените в световен мащаб – тези, които живеят в Китай и Индия – са лишени от правото си да износят бебе момиченце. Въпреки това, отношението на Обществото по правата на жените в САЩ варира от безразличие до смут.

Моята организация – „Права на жените без граници“ стартира кампанията си „Спаси момиче“ (Save a Gril) в селските райони в Китай и целим да спрем фемицида с бавни, но уверени стъпки. Имаме помощници в Китай, които се свързват с жени разбрали, че са бременни, или наскоро родили момичета и заставени да абортират или да изоставят децата си. Нашият помощник обикновено ще посети жената и ще каже: „Не правете аборт и не изоставяйте бебето си, само защото е момиче. Тя е скъпоценен дар. Ще ви осигурим месечна стипендия в продължение на една година за да ви помогнем да я издържате.“

Материалната помощ, която предлагаме позволява на тези жени да опазят дъщерите си. Нашите усилия са помогнали на над 120 семейства да запазят децата си. Планираме да пуснем кампанията „Спаси момиче“ и в Индия през 2015-та година.

Всяка бореща се за момичето си майка в Китай и Индия заслужава помощ, за да запази рожбата си. Заедно ние можем да сложим край на фемицида и да изпратим полово селективния аборт към сметището – там където му е мястото.

Забележка на LifeNews.com: Реджи Литълджон е основател и президент на „Правата на жените без граници“ (Women’s Rights Without Frontiers). Тя служи като експерт по политиката на Китай за едно дете като представител на Правата на човека без граници в Белгия, както и в Асоциацията на Китай помощ.

 

Автор: Реджи Литълджон | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2014/11/19/why-gendercide-is-the-real-war-on-women/
Превод: Райна Стайкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации