Scroll Top

Бебе се родило 17 седмици по-рано, но изненадало всички

Бебето Франсис - "Просто продължавай да плуваш"

Когато Франсис Азиз се родил 17 седмици по-рано, имало само 15% шанс за оцеляването му. Той тежал само 255 грама, а инфекциите и перфорираните черва допълнително притеснявали родителите му. Но когато родителите му Джефри и Морийн Азиз гледали шоуто на Тед с Андрю Стантън, създателят на „Да откриеш Немо“, те се попаднали точно на това, от което имали нужда – надежда.

Бебето Франсис с автограф

Джефри и Морийн разбрали, че очакват Франсис, след предишно помятане. Но, както те казват в The Show Today, тяхната радост се превърнала в страх, когато Морийн разбрала, че има сърцевидна матка, което практически правело невъзможно бебето да се износи до края на бременността. Морийн била подложена на лечение с лекарства и почивка на легло, за да не и се наложи да ражда преди плода да бъде жизнеспособен. Тя успяла да задържи нещата до 23-та седмица.

Just Keep Swimming
Discover what the Finding Dory creator and a little guy from Rhode Island have in common.
#justkeepswimming

Posted by Francis William on Friday, June 17, 2016

„Той беше най-слабото бебе в отделението от 82 други бебета“, казва Джефри в документален филм, направен по тяхната история. Лекарите казали на двойката, че обстоятелствата са срещу сина им.

Франсис бил толкова малък , че брачните халки на родителите му можели да обгърнат ръцете му чак до раменете. Когато бил на 5 дни те научили, че той има перфорация на червата и трябва да му бъде направена операция или по-щадяща процедура. Те избрали второто и се молели нещата да станат – и те станали.

„Ние имахме избор – да направим всичко или нищо“, казва Морийн. „Ние искахме да му дадем шанс.“

Една медицинска сестра предложила семейството да украси леглото на Франсис, за да направи мястото по-весело. Неговата леля нарисувала сцена от „Да откриеш Немо“ и всички я харесали. Въпреки, че имало нощи, в които всички мислели, че Франсис няма да се справи, малкото момченце винаги успявало.

Не минало много време и Чък Кинан, братът на Морийн, им бил изпратил видео от TED Talk (17:10-). Двойката не била много сигурна защо им е да го гледа, но в края на записа Андрю Стантън разкрил, че е роден преждевременно. Той казвал пред публиката, че е бил много слаб и че на родителите му били казали, че вероятно няма да оцелее. Но той успял и бил решил да се справи добре с втория си шанс за живот.

„Беше наистина вдъхновяващо да чуем историята му и колко много означава това за него, и колко е благодарен на родителите си, че са му дали шанс за живот“, казва Морийн.

Бебето Франсис в болницатаМесец по-късно двойката получила обаждане от Кинан, който ги шокирал, като казал, че стои в самолет до Андрю Стантън. Кинан споделил историята на Франсис със снимки, а Стантън му написал бележка, в която се казвало: „Просто продължавай да плуваш“– мотото на Дори, разсеяната риба от „Да откриеш Немо“ и „Да откриеш Дори“.

Родителите на Франсис казват, че той направил точно това. Той прекарал 118 дни в интензивното неонатологично отделение, като преодолявал всяка пречка и най-накрая бил освободен да си отиде вкъщи. Сега, година по-късно, видеото което Кинан е направил за първите седмици на Франсис, обикаля социалните мрежи. То е гледано милиони пъти и вдъхновява хората по света да продължават да се надяват.

Франсис е един прекрасен пример за това, колко много е нараснала възможността да се раждат бебета доста преди термина и те да бъдат жизнеспособни и не само да оцеляват, но и да се развиват добре и да живеят пълноценен живот.

 

Автор: Нанси Фландърс
Източник:
 LifeActionNews.com
Оригинална страница: http://liveactionnews.org/baby-born-17-weeks-early-beats-odds-story-goes-viral/
Превод: Диана Македонска за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации