Scroll Top

Неродените бебета чувстват гняв и радост, показва проучване на психотерапевти

Бебе в утробата

Те са щастливи. Те са сърдити. Те се страхуват. Те обичат музиката. И дори обичат сладки лакомства. В действителност, бебетата в утробата изпитват широка гама от сетивни възприятия от много по-ранен етап на развитие отколкото се е вярвало някога.

Това показва резултат от проучване на психотерапевтът Лудвиг Янус от Хейделберг, Германия, съобщава на 9 февруари Кath.net – католически онлайн вестник.

Проучването на Д-р Янус показва, че нероденото дете може вече да чувства емоции като гняв и радост. Според него, има тясна връзка между майката и детето, чрез които развиващият се плод „се сблъсква с пълна гама чувства”. Така че, нероденото бебе може да е ядосано в утробата или да изпитва страх, но също може да изпитва радост и удовлетворение.

От 8 седмици, плодът е развил чувство за допир. Ултразвукът показва, например, как плодът се пресяга да докосне ивица по протежение на пъпната връв, да достигне до стената на матката опипвайки наоколо.

Чувството за вкус се усеща още в 13-тата седмица. Янус съобщава, че новородените харесват сладка плодова вода, така както развиващият се плод харесва по-сладките вкусове и изследователите от Monell Chemical Senses Center (Филаделфия) демонстрират, че плодът ще погълне повече околоплодна течност, ако тя е сладка отколкото ако е горчива.

В 17-та седмица развиващото се дете има добре развит слух – чува първо сърдечната дейност на майката, звукът от нейното кръвообръщение и звукът от дейността на стомаха и червата, по-късно майчиния глас и след това другите гласове, музика и ежедневни звуци. Когато учените пускат песента “Twinkle, Twinkle, Little Star” 5 пъти седмично на този етап на развитие, след това измерват мозъчните вълни след раждането, групата новородени, които са слушали песента в утробата, отговаря положително на мелодията. Лудвиг Янус, цитиран във вестник Saxon е казал: „Ние преживяваме в утробата, чувстващи същества сме и имаме възможност за приемане на сетивни дразнители от околната среда и процес.”

Зрението е сложно. Експертът по перинатална медицина Д-р Франц Кайнер съобщава, че очите са напълно оформени от 16-тата седмица, но чак през 25-тата седмица те са напълно функционални. На този етап, те са отворени и се движат свободно по време на периодите, когато детето е будно и са затворени при сън. Зрителната острота все още не е напълно изпитана, макар и в тъмната среда на утробата.

Обонянието не влиза в употреба в утробата, защото не може да функционира в течната среда. Обаче скоро след раждането обонянието има голямо значение, тъй като ще помогне на бебето да познае майка си и да намери път до зърната.

LifeNews бележка: Кейти е съпруга на дякон и майка на три пораснали деца, а в момента работи като директор на публични и специални събития на Ave Maria Communications. Нейна колона все появи в Patheos и е препечатана с разрешение.

 

Автор: Кати Шифър | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2014/02/12/unborn-babies-feel-anger-and-joy-psychotherapists-study-says/
Превод: Бисерка Трифонова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации