Scroll Top

Улична котка спасява изоставено дете от измръзване до смърт

Спасеното бебе и Маша

В Русия изоставено дете било спасено от премръзване, след като улична котка се покатерила в кашона, в който то било напъхано. Бебето било оставено на минусови температури и щяло да умре, ако не била котката на име Маша.

Съседите намерили Маша, която била обгърнала мръзнещото момченце и ближела лицето му, след като плачът на детето я привлякъл. Говорител на болницата сподели пред Централни европейски новини (CEN), че „бебето е било навън едва няколко часа и благодарение на Маша е останало невредимо след това преживяване.”

Една от съседките, открили бебето – Надежда Маховикова – обяснява, че излязла на стълбите, след като чула звуци, подобни на мяукане на котка, която е в беда. Тя казва: „Щом слязох, видях, че е бебе, което плаче”. „Тя е много кротка и приятелски настроена, така че, когато чух мяукането ѝ, си помислих, че може би се е наранила”, разказва Ирина Лаврова, която живее в град Обнинск. „Обикновено идваше да ме навести. Можете да си представите изумлението ми, когато я видях да лежи в един кашон до някакво бебе.”

Маша е бездомна котка, за която се грижат местните жители. Когато открила бебето, което се оказало в чудесно здраве, тя веднага се привързала към него, все едно било нейно собствено, осведомяват ЦЕН (CEN).

“Очевидно е била обзета от майчински инстинкт и е поискала да защити детето”, обяснява Лазарова. „То беше добре облечено, носеше шапчица. Който и да го е изоставил тук, не е забравил да сложи до него и няколко памперса, както и бебешка храна.”

Бебето незабавно било откарано в местната болница, където го прегледали и го определили като здраво и нормално, по официални данни. Откакто детето било намерено, местните хора приветствали котката Маша като героиня – и тя се възползвала от предимствата.

„Целият блок толкова се гордее с нея”, твърди Лаврова. „Всички я разглезихме, като ѝ давахме любимата ѝ храна.”

В момента над 650 000 деца в Русия са регистрирани като сираци. От тях 370 000 биват отглеждани в държавни заведения, докато на останалите се предоставя приемна грижа или те биват осиновявани. Някои от тези сирачета се считат за „социални сираци”, тъй като единият или двамата им родители все още са живи. Освен това стотици деца са откривани изоставени по същия начин, както това бебе, и това е причината застъпниците за правото на живот усърдно да рекламират специалните сигурни кутии за изоставяне на бебета из цяла Европа.

Както LifeNews съобщи преди време, съществуват около 100 специализирани кутии за изоставяне на бебета в Полша, Германия и Чехия, докато Италия, Русия и Словакия разполагат с по десет всяка. За тези кашони, наричани още „люпилни”, се знае, че представляват безопасно място, където майката може да остави бебето си, ако почувства, че не е в състояние да се грижи за него. Въпреки че изоставянето на дете е престъпление според законите в цяла Европа, някои държави са въвели промени и защитават майките, които използват подобни кутии.

 

Автор: Сара Загорски | Москва, Русия
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/01/16/stray-cat-saves-abandoned-infant-from-freezing-to-death/
Превод: Невена Петкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации