Scroll Top

Десет причини да не направите аборт

Бебета и врата

Наскоро се натъкнахме на статия от един сайт за отглеждане и възпитание на деца, която изтъкваше десет причини (всъщност девет) да се направи аборт. Днес ние ще обсъдим десет причини да не се прави аборт*.

1) Абортът е свързан с трагедия

Понякога обстоятелствата, съпътстващи бременността, са трагични. Може би жената е била жертва на изнасилване, детето е диагностицирано с някакъв дефект или здравето на майката е в риск. Но на една трагедия не може да се отвръща с друга. Не можем да заличим спомена за едно изнасилване, като убием дете. Няма как да излекуваме бебе, като му отнемем живота. Здравословните проблеми не могат да бъдат избегнати, като се правим, че не забелязваме съществуването на друго човешко същество.

Жените, преживели изнасилване, трябва да получат внимателно отношение, но то не включва убийството на децата им. Родителите, които се сблъскват с тежката пренатална диагноза на бебетата си, трябва да чуят истинските факти и да бъдат свързани с хора, преживели нещо подобно, които да са им в помощ. Не бива такива двойки да се подтикват към бърз аборт, вместо да бъдат окуражавани да дадат шанс на детето си да опита „късмета” си. Жените с високорискова бременност трябва да се лекуват от истински специалисти, но това лечение не бива да включва целенасочено убийство на детето. (Ако детето почине в следствие на курс от химиотерапия при лечение на рак или при отстраняване на извънматочна бременност, това не се смята за аборт.)

2) Абортът отнема невинен живот.

Науката е категорична по този въпрос. Неродените човешки същества са живи, отделни и уникални индивиди. От мига на оплождането – по-известен като зачеване – започва един нов човешки живот. Прекратяването му не е прекъсване на „потенциален”, а на един истински живот. Разполагаме с много добри средства от съвременната медицина, които показват човешката природа на неродените. (Тук може да видите научни доклади, цитати от учебници, снимки и видеозаписи.)

3) Абортът нарушава гражданските права.

Говорим за нарушение на граждански права, когато хората се чувстват лишени от своите права в резултат на някаква дискриминация. Неродените деца биват лишавани от правото им на живот, най-важното от всички други права. И това се случва само поради факта, че се намират в утробата на майка си и че са в процес на по-начален стадий на човешкото си развитие. Не смятате ли, че това е дискриминиращо, нечовешко и жестоко?

4) Абортът наказва невинни хора.

Детето не заслужава да умре заради престъпленията на баща си. Един петгодишен малчуган не може да бъде убит, защото баща му е изнасилвач, същото важи и за петмесечния плод.

Ако родителите на някое момиченце са безотговорни, това не значи, че то непременно трябва да умре. Детето е напълно невинно. То няма как да реши дали родителите му ще правят секс, или колко надеждни ще са контрацептивите, които ще използват.

Неродените деца са винаги невинни и не бива да бъдат наказвани.

5) Абортът може да навреди на жените.

Разкази от истинския живот показват отново и отново как абортът вреди на жените. Вредата може да засяга разума, чувствата, отношението с близките и не на последно място здравето. В някои случаи абортът води и до смърт, до загуба на плодовитостта или до увеличаване процента на спонтанните аборти. За да прочетете повече по този въпрос, разгледайте това проучване, този доклад, тези подбрани разкази, тези преживявания и тези истории.

6) Абортът разрушава връзки и семейства.

Всеки път, когато някой член на семейството почине, това засяга всички останали. Същото важи и за аборта. Когато едно истинско, живо и незаменимо дете бъде убито, това рефлектира върху родителите, братята и сестрите му. Бащите, които се опитват да предотвратят аборт, нека прочетат тази статия. Братя и сестри, имащи нужда да споделят болката си, може да посетят тези сайтове. Повече информация как абортът разрушава връзки и отношения, може да намерите тук и тук. Много жени, предприемащи аборт единствено за да задържат човека до себе си, в крайна сметка биват зарязвани и то скоро след аборта. Абортът никога не може да бъде резултат от една успешна и пълноценна връзка.

7) Споменът за аборта никога не изчезва.

Колкото и да се стараем, никога няма да заличим последиците от аборта. Той убива невинно човешко същество. Времето не може да заличи едно убийство или да омаловажи същността му. Абортът е жестока трагедия, но също така и избор, който никога не бива да правим. Неговите последици ще останат в нас завинаги.

За тези от вас, които вече сте извършили аборт и няма как да промените миналото, ето начин да се излекувате от травмите. Свържете се с местния център за бременни, за да участвате в програмите за преодоляване на травми след аборт. Може също да разгледате Rachel’s Vineyard или Ramah International. Прочетете и проповедта на Марк Дрискол, в която той обяснява как „Иисус е умрял, за да може убийството да бъде опростено.” Възстановяването, надеждата и изцелението са винаги възможни.

8) Абортът създава нови проблеми.

Някои хора вярват, че прекъсването на живота на едно дете ще реши проблемите им. В близкото настояще това може и да подейства. Най-лесно е, когато си в колежа. Родителите може и никога да не разберат, че дъщеря им е била бременна или че е имала някаква връзка. Но в действителност абортът само прикрива проблемите, не ги решава. Много жени завършват колеж, като в същото време дават живот и на своето дете. Много родители са далеч по- любящи и приемащи недостатъците на децата си, отколкото самите деца си представят. И истината е по-добра от лъжата, особено когато лъжата коства живота на невинен човек. В крайна сметка, проблемите ни няма да се решат чрез убийството на някой невинен. Това, че абортът е законен, не го прави правилен. И това, че той често остава скрит, не означава, че няма да ви гложди винаги.

9) Абортът е бягство от отговорност.

Понякога абортът е начин да замаскираме някоя случайна авантюра за една нощ или е следствие от връзка, която не върви добре. Но когато две зрели личности решат да правят нещо, от което е добре известно, че се раждат деца, те трябва да поемат отговорност за действията си. Противозачатъчните може да ви изневерят, планирането не винаги да е изчислено точно, но отговорността не трябва да се пренебрегва за сметка на един невинен детски живот.

Понякога на отговорните хора им се налага да правят труден избор. Моментът може да е лош, обстоятелствата – трудни, но това не оправдава убийството на невинен човек.

Да решиш да отгледаш дете, е отговорно нещо. Да се решиш на осиновяване – също. Но да избереш аборта и да откажеш живот на дете, което вече съществува, е безотговорно и непоправимо решение.

10) Абортът не е право или средство за освобождаване на жените от нежелани проблеми.

Като жена, която се счита за феминистка, смятам за ужасяващ факта, че абортът се определя като част от „правата на жените”. Не е мое ‘право” да убивам детето си. Не трябва аз да бъда единственият човек, който да може да насрочи екзекуцията на собственото си дете. Да позволя детето ми да загине в смърт, при която гръбнакът му да бъде всмукан в тръба или крайниците му да бъдат разкъсани, или сърцето му да спре в следствие на инжектирана отрова, не е мое право и средство за освобождаване от нежелани проблеми. Тези „права” не би трябвало изобщо да съществуват. Това са жестоки трагедии за всички участващи в тях и подобни практики не е редно да имат място в живота на една цивилизована нация. Жените не могат да получават свобода с цената на кръвта на своите деца.

Всички жени трябва да разберат какво точно представлява абортът.

* Oще аргументи против аборта можете да намерите в много сайтове на английски – кликнете например тук и туктук, или тук, а също така и на български в нашия сайт Abort.bg. В бъдеще ще продължим да публикуваме повече такава информация на български език. Линковете в статията са запазени целенасочено към оригиналните ресурси, за да може да се разгледа огромното количество информация, която организациите в защита на живота в САЩ са успели да подготвят – ние също работим в тази насока)

* Криси Бъртън Браун e адвокат – защитник на живота, работещ доброволно за Life Legal Defense Foundation и като сътрудник към Alliance Defending Freedom. Тя е също майка-домакиня и помощник редактор на Live Action News. Този текст е бил първоначално публикуван в Live Action News и е препечатан с разрешение.

 

Автор: Криси Бъртън Браун
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2013/11/11/10-reasons-not-to-have-an-abortion/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации