Scroll Top

Страна забрани абортите и сега защитниците им не могат да повярват на очите си!

Чили в защита на живота

“Забранете абортите, но незаконните абортите няма да спрат. Жените просто ще ги правят незаконно и ще умират!”

И т.н., и т.н. аргументи… Но фактите, дори и отегчителни сами по себе си, показват точно обратното в Чили.

Според ново изследване на института MELISA[1] , след като в Чили се въвежда забрана за абортиране не само здравословното състояние на майките се е подобрило, но и броят на жените които искат да извършат процедурата нелегално рязко е намалял.

След като Чили забранява абортите през 1989 г., броят на смъртните случаи на родилки е намалял от 41.3 до 12.7 на 100 000 жени (смъртността е намаляла с 69,2%). Това поставя Чили на второ място сред страните с най-нисък процент на смъртност при родилки в Северна и Южна Америка (точно така, положението е по-добро и от това на САЩ).

Смъртност при аборти на 100 хиляди раждания

Професор Елард Кох , молекулярен епидемиолог и водещ автор на изследването споделя, че сексуалното образование при жените подобрява възможността им за достъп до съществуващите ресурси на здравеопазването. Тъй като тези ресурси включват квалифицирани санитари по време на раждането, рискът от смърт на майката по време на бременност и раждане значително намалява.

Както доктор Кох споделя „това е уникален природен експеримент провеждащ се в една развиваща се страна“. За периода от петдесет години в процеса на проучване, общият процент на смъртността при родилки драстично е намалял с 93,8%, от 270,7 до 18,2 смъртни случая на 100 000 живородени деца, които правят Чили лидер в майчиното здравеопазване в Северна и Южна Америка.

Изписване на жени на 1000 живи раждания

Но все пак… Ако абортите са забранени от закона, не означава ли това, че може да очакваме множество хоспитализирани жени в следствие на нараснал брой на нелегално направени аборти? Няма ли жените да започнат да търсят възможности за аборт извън границите на подходящите здравни заведения?

Не. Чили не само е най-безопасното място, където жените могат да родят, но и броя на тези, които действително търсят възможности за аборт, също намалява. По данни на чилийското министерство на здравеопазването, страната е показала тенденция за непрекъснато намаляване с по 2 % годишно от 2001 г. насам изписванията на жени, за които се смята че са се подложили на нелегална процедура за аборт. За съжаление обаче, няма тенденция за намаляване на спонтанните аборти или извънматочната бременност, които остават с непроменена бройка за същият период.

Изследванията на доктор Кох показват също така, че голяма част от жените привърженици на абортите в Чили, се считат жертви на насилие и страх, които представляват близо 70% от причините, за които се смята, че са водещи до аборти. Освен това изследването е показало, че програмите за подпомагане на уязвими жени могат да предотвратят (с от 69% до 94% в зависимост от рисковата група) повечето нелегално осъществени прекъсвания на нормалното развитие на плода, които завършват с живородено бебе (с или без последвало осиновяване).

Не е съвпадение, че Малта, Ирландия и Чили, страни, в които абортите са забранени има по-ниска майчина смъртност, отколкото в САЩ. Майчината смъртност в Африка, където 56% от смъртните случаи на родилки са поради проблеми с бременност или аборт, е два пъти по-малка сравнение с тази в развитите страни. И при все това, в Африка има много повече ограничения по отношение на абортирането, отколкото в развитите страни.

Какво всъщност се случва? В страни с по-високи ограничения спрямо аборта, по-малко жени търсят лечение за последиците след „опасното абортиране“ , отколкото в страните, където абортът е „безопасен и законен“.

Резултатите от Природния научен експеримент в Чили носят лоши новини за поддръжниците на абортите, но прекрасни за майките и неродените!

[1] MELISA накратко от Molecular Epidemiology in Life Sciences Accountability /Учение на епидемиология в естествените науки/

 

Източник: Personhood USA
Оригинална статия: http://www.personhoodusa.com/blog/this-country-banned-abortion-and-now-abortion-promoters-cant-believe-their-eyes/
Превод: Райна Стайкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации