Scroll Top

10 мита в защита на абортите, които трябва да бъдат напълно развенчани

Бебе в кувьоз/инкубатор

Тази статия, преведена от английски език, съдържа 10 мита за абортите, които са силно разпространени в САЩ, но всички те са актуални и в България. За съжаление, на този етап, у нас нямаме съответните разследвания и проучвания нито на ниво държавна администрация към Министерство на здравеопазването, нито на ниво неправителствени организации, нито по друг обществено значим и достъпен начин. Надяваме се и ще работим в бъдеще това да се промени. Приятно четене! Споделете я и с приятели!

МИТ 1: Абортът е безопасен.
Истината: Открихме, че клиниките за аборти безочливо лъжат жените за рисковете, които крие аборта.

Клиника за аборти

Клиниките на “Семейно планиране” (Planned Parenthood) в САЩ са уловени на запис как казват на пациентки, че никоя жена не е била наранявана в тяхна клиника, дори ако наскоро е възникнал спешен медицински проблем. Истината е, че жени наистина умират при аборт, губят плодовитостта си и се оказват в спешните отделения с масивни кръвоизливи, перфорирана матка или парчета от току-що абортираните им деца, които са останали в телата им.

Пропуска се да се каже и за емоционалната и психологическа вреда, която абортът причинява на жените. В голям процент от случаите тази вреда се проявява години по-късно, но както свидетелстват множество жени, когато угризенията се появят, те нападат с пълна сила.

(Бел. ред. Знаем, че такива ситуации и последствия от абортите са факт и в България, но за съжаление, за момента няма официални разследвания и проследяване на такива случаи.)

За повече информация, вижте това изследване, това проучване, тази съвкупност от истории, тези или тези преживявания, и тези случки.

МИТ 2: Абортът не е убийство на човек.
Истината: Неродените са също човешки същества.

fatherhood

Независимо дали става въпрос за неродено бебе дни след неговото зачеване или някое, което трябва да се роди след няколко дни, то тези бебета се различават от нас само по 4 неща: 1) Размер, 2) Местоположение, 3) Среда и 4) Зависимост.

Ако основаваме нашите възприятия върху някоя от тези характеристики, то ще се окажем движещи се по много хлъзгав наклон. Обществото ни ще започне (и действително, то е започнало) да отнема правата на хората с увреждания, на възрастните и на болните. Все повече човешки същества ще бъдат класифицирани като „не хора“ и техните основни човешки права ще бъдат отнети.

Обобщаването на група хора като „не хора“ е най-лесният начин да унищожиш масата, със съвсем леки възражения.

„В очите на закона… робът не е човек“
„Индианецът не е човешко същество по смисъла на Конституцията.“
[Хората, убити от Съветското правителство са били наричани] “Персона нон грата, която никога не е съществувала.“
„Самият Върховен съд не признава евреите… като „хора“ в правния смисъл на думата.“
„Законовият смисъл на думата „човек“ не се прилага в случаи включващи жени“

Това са цитати от книгата на д-р Уилям Бренан „Дехуманизацията на уязвимите: Когато играта на думи отнема животи“ (Loyola University Press, 1995).

Повече за човешката същност на неродените, можете да намерите тук.

Мит 3: Да защитаваш “правото на избор” на аборта и да защитаваш “правото на живот” са две различни неща.
Истината: Реалността е, че ако подкрепяш аборта, то тогава си защитник на аборта.

Бебе в кувьоз/инкубатор

Нека за момент се замислим. Ако сте защитник на правото за избор, то тогава защитавате и аборта, така ли е? Ако подкрепяте даден избор, то това Ви прави защитник на този избор. Действително е много просто. И ако Ви наричат защитник на аборта, то тогава защо се ядосвате толкова много? Може би е заради факта, че в своята същност абортът е нехуманна, жестока и насилствена процедура? Дали пък не може да е заради факта, че не можете да приемете, че абортът убива невинен и безпомощен човек? Може би вместо да водим семантични дебати е по-правилно да приемем фактите такива, каквито са.

Мит 4: Не е проблем, че не одобрявате аборта, но не трябва да налагате мнението си на другите.
Истината: Абортът отрича най-основното човешко право на децата – правото на живот.

Пистолет срещу бременна жена

От кога е нормално да бъдете “само за себе” си против някое нарушение на гражданските права? Обществото има тенденция да избягва тези, които се противопоставят “само за себе си” на расизма, но иначе нямат нищо против него. Какво би станало, ако бяхме “само за себе си” против изнасилванията? Въпреки това, тъй като изнасилвания се случват, все пак ние им се противопоставяме като ги осъждаме чрез закони.

Важно е да осъзнавате, че не е достатъчно да бъдете против аборта “само за себе си”. Чудесно е, че не бихте направили аборт. Точно както е чудесно, че не бихте изнасилили, ограбили, убили някой, или пък не бихте извършили каквито и да е друго тежко престъпление. Радвам се, че не сте расист, робовладелец или антисемит. И въпреки това, как Вашите лични убеждения ще помогнат на обществото да вземе правилната културна и правна позиция по отношение на абортите? Как Вашите лични разбирания ще помогнат на тези, които не могат да говорят от свое име? Прочетете повече тук и тук, за да разберете защо не можем да сме защитници на живота “само за себе си”.

И нека обърнем внимание на още нещо-всеки закон представлява налагането на гледната точка на една група хора върху друга, която най-често не е съгласна с тези виждания по отношение на определена морална гледна точка. Това е самата дефиниция на реда и законите във всяко едно цивилизовано общество. Трябва да има някой, който да определя правилата.

Мит 5: Мъжете нямат право на глас.
Истината: Мъжете имат право да изберат живот за детето си.

Ръце и бременност

Често на мъжете им се казва да не смеят да изказват мнението си по въпроса, дали да се осъществи аборт, освен, разбира се, ако те не подкрепят решението. Но колко сексистко е да кажеш на някой, че не може да вземе решение, само защото е от някакъв пол. Да кажеш на един родител, че няма право да спаси живота на детето си е потъпкване на свободата.

В по-голямата част от случаите абортът се извършва след зачеването на детето след секс по взаимно съгласие. Въпреки това, поддръжниците на аборта предпочитат да казват, че със зачеването приключват и повечето права на мъжа. Те не смятат, че мъжа има право да защити живота на собственото си дете. Смятат, че бащата трябва да плаща издръжка на детето, но неглижират правото му да даде гласа си за това, дали следва да се направи аборт или не. Дори в ситуация, в която мъжът е готов да покрие всички разходи по време и след бременността, хората подкрепящи аборта смятат, че той няма причини да изказва мнението си по отношение на възможно желание на жената за аборт. Този мъж може да обясни по-добре, отколкото всеки друг.

Ако сте баща и се чудите, дали има някакъв начин да възпрете аборта на детето си, то вижте тази статия.

МИТ 6: Противозачатъчните не предизвикват аборт, нито нараняват по някакъв начин жените.
Истината: Науката продължава да открива нови странични ефекти от хормоналния метод за контрол на раждаемостта.

Химически/медикаментозен аборт

От статията в TIME прецизираща риска от рак на мозъка до тази, обясняваща рисковете от хапчетата Nuva Ring публикувана във Vanity Fair, противозачатъчните не спират да бъдат описвани като опасни за жените.

Също така, ако посетите сайта на някой производител на такива хапчета, ще прочетете че основната функция на различните видове противозачатъчни е да премахне лигавицата на матката, за да може по този начин да се спре имплантирането на ембриона. Това, да се възпрепятства имплантирането на ембрион, който вече е създаден при оплождане е вид химически аборт.

Мит 7: Абортът е основно право.
Истината: „Правото“ да убиеш друго човешко същество никога не е право.

След аборт в 10 (десета) седмица

Не е свобода, не е личен избор и не е хуманно. Тогава, какво е абортът в действителност? Как така е убийство на друго човешко същество?

Може да намерите отговорите на тези въпроси споделени от лекари правили аборт на тази страница.

Мит 8: Ако сте феминистка, то тогава трябва да подкрепяте аборта.
Истината: Ако сте истинска феминистка, то тогава ще защитавате неродените.

Ръка на бебе и пръсти

От кога е редно една група хора да получава правата си като бъде превъзнасяна на друга такава група? Могат ли жените наистина да бъдат равни помежду си просто, разрушавайки телата на неродените си деца? Необходимо ли е да се пролее невинна кръв, за да се стигне до върховете на властта?

Малко са нещата, които са по-неверни от това твърдение. Жени, които наистина се борят за равнопоставеност, се борят за всички -включително и за собствените си деца. Адвокат Ерика Бачиочи обяснява изключително добре всичко това.

Мит 9: Абортът е обикновена и лесна процедура.
Истината: Абортът е всичко друго, но не и това.

Дилатация и евакуация

Замислете се над следните цитати и медицински факти:

  • „По почти всички критерии, абортът е насилствен акт.“
    „Абортът- Лекарската гледна точка по отношение на женската дилема“ от Дон Слоан; стр. 178
  • Кюретажът посредством всмукване /вакуумен кюретаж, вакуумна аспирация/ …Веднъж след като шийката на матката е разширена лекаря водещ аборта вкарва тръбичка в матката и я прикрепя към всмукателна машина. Засмукването разчленява плодът и го издърпва от матката. След процеса, лекарят и медицинските сестри трябва да сглобят наново ембриона, за да се се уверят, че всички разчленени части на зародиша са изкарани.“
  • „Дилатацията и кюретажът са несигурни процедури след второто тримесечие. Бебето може да се намира във всякаква позиция вътре в матката. Представете си да боравите със скобата Sopher и да хващате всичко, което ви попадне. В двадесетата седмица стената на матката е нежна и тънка, така че трябва да се внимава да не се нарани или да не бъде пробита. След като се хване нещо трябва да се стисне скобата наистина силно, за да може челюстите и да се свият и така да започнете да дърпате силно, наистина силно. Усещате как нещо се отделя и изваждате напълно оформен крак, дълъг около 10-12 см. Повтаряте отново и изваждате каквото хванете. Настройвате челюстите и отново дърпате много силно. Този път излиза ръка, горе-долу със същата дължина. Продължавате отново и отново и разкъсвате гръбначния стълб, червата, сърцето и дробовете. Най-трудната част в процеса с дилатацията и кюретаж е да се извади бебешката глава…“д-р Антъни Левитано.
  • По време на медикаментозен аборт: „Водата във ваната ми беше ярко червена. Беше сякаш се намирам в центъра на местопрестъплението. И може би действително бях… Убих детето си… Веднага след като се изправих усетих най-ужасната болка, която съм изпитвала. Започнах отново да се изпотявам и ми причерня. Пресегнах се към едната стена на банята, за да се задържа изправена. Тогава усетих освобождаването… и чух плисъка във водата, която се изтичаше намалявайки под мен. Съсирена кръв с размера на лимон се беше появила във водата в банята. Това ли беше моето бебе?“

Важно да се знае: За всеки, който е приел хапче за аборт /медикаментозен аборт/, ефектът му може да бъде прекратен в някои случаи. За повече информация вижте тук.

Мит 10: По-добре е да бъдат предприемани аборти през първото тримесечие, отколкото през второто.
Истината: Няма „по-добро“ време, когато говорим за убийството на човешко същество.

Ръце на възрастен и бебе

Не е по-добре да убиете едно дете в шестия му месец, вместо когато е на шест години. И не е „по-добре“ да направите ранен аборт, просто защото бебешката главичка няма да е достатъчно добре оформена, за да бъде лесно различима в кофата с кръв и телесни части. И нека сме сигурни, че всичко, което описахме до сега е истина. ТОВА видео показва аспирационен кюретаж – типичният избор за аборт през първото тримесечие. В описанието се казва:

„…Клипът започва с ултразвук на фетуса (момиче), което ще бъде абортирано. Момичето се движи в утробата с пулс от 140 удара в минута като смуче палеца си от време на време. Когато върхът на всмукателният уред навлиза в утробата, детето се раздвижва яростно с цел да избегне инструмента. Добре се вижда устата ѝ, която е отворена за тих писък.“ Усещайки предстоящото, пулсът на сърцето ѝ и се увеличава драстично до 200 удара в минута. Тя се опитва да смени положението си в жалък опит да избегне инструмента. Смукателният апарат на лекаря започва да разкъсва първо крака на бебето от тялото му, като главата остава последната част, която трябва да бъде извадена – тя е твърде голяма, за да бъде извадена от матката. Лекарят опитва да смаже главата с форцепса, което ще му позволи да я извади малко по-късно….

А тук може да видите описани истинските факти, които стоят зад химичния аборт, който се осъществява рано в първото тримесечие и чрез хапче за аборт.

LifeNews бележка: Кристи Бъртън Браун е адвокат и защитник на живота, доброволец в Life Legal Defense Foundation и помощник юрист за Alliance Defending Freedom. Тя отглежда у дома детето си и е асистент редактор за Live Action News. Първоначално тази статия е публикувана в Live Action News и е препечатана с тяхното знание.

 

Автор:  Кристи Бъртън Браун | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/02/25/10-pro-abortion-myths-that-need-to-be-completely-debunked/
Превод: Райна Стайкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации