Scroll Top

Ново проучване свързва противозачатъчните хапчета с множествената склероза

Противозачатъчни хапчета

Ново проучване открило, че при жените, които вземат противозачатъчни хапчета, вероятността да заболеят от множествена склероза (МС) е 50% по-висока.

Проучването е проведено от медицинска група Kaiser Permanente, разположена в Южна Калифорния, под ръководството на Д-р Керстинг Хелунг. Това проучване противоречи на предишни изследвания, които предполагат че използването им намалява вероятността.

Според прессъобщението на Американската академия по неврология „при жените, които са използвали хормонални контрацептиви вероятността да развият МС е с 35% по-висока от вероятността при тези, които не са ги използвали. При тези, които са използвали контрацептиви, но са ги спрели поне за един месец преди симптомите да се появят вероятността за МС е 50% по-висока.”

Общо от 29% от жените с МС и 24% от тези без МС са използвали хормонални контрацептиви поне 3 месеца в трите години преди симптомите да започнат. Основно са използвани комбинации естроген/прогестин.

„Тези резултати показват, че използването на хормонални контрацептиви може да допринесе поне отчасти за повишаването на процента на МС сред жените”, каза Хелуинг.

Въпреки че има редица фактори, които трябва да бъдат разгледани, според Световната здравна организация, честота на МС е много по-висока в по-богатите части на света, особено сред по-богатите слоеве на тези общества, което също ще съвпадне с по-широката употреба на контрацептивни хапчета. В Европа и Северна Америка честотата на МС е приблизително 80 на 100 000, и се среща най-често при жени на възраст между 20 и 40 години. Два пъти по-вероятно е от МС да се разболеят жени, отколкото мъже.

Новото изследване ще бъде представено на Американската академия по неврология на годишната среща във Филаделфия в края на април и все още не е сигурно, че констатациите ще повлияят в голяма степен върху използването на тези хапчета.

Дори Хелунг има пренебрежително отношение към собственото си изследване. „Възможно е да има някакъв фактор на околната среда, който не сме отчели. Ние не казваме на жените да спрат използване на противозачатъчни хапчета”, казва тя.

Според института Guttmacher, през 2010 г., около 17 процента от жените на възраст 15-44 използват противозачатъчни хапчета, а около 80 процента от сексуално-активните жени са използвали в даден момент. (Бел. ред. Противозачатъчни хапчета се използват от някои жени дори за премахване на акне.)

 

Автор: Колин Кер | Филаделфия, САЩ
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifesitenews.com/news/new-study-links-birth-control-pill-with-multiple-sclerosis
Превод: Бисерка Трифонова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации