Scroll Top

Училища поставят вътрематочни спирали на момичета в шести клас без знанието на техните родители

Тинейджърка

По-рано този месец LifeNews.com съобщи за гимназия в Сиатъл, Вашингтон, която в момента поставя вътрематочни спирали, както и други форми на контрацепция, и прави това без знанието на родителите или тяхното позволение.

Вътрематочната спирала е позната като дълготрайна обратима контрацепция и може да се възприеме дори като причиняваща аборт. И така, момиче в ранна тинейджърска възраст не може да пие кóла в своята гимназия, но може да получи спирала в своята матка и без да осъзнава да убие нероденото си дете мигновено след зачеването. Или пък, ако използва друг метод, то може да повиши рисковете за своето здраве, особено ако това е някой нов метод.

Гимназията Chief Sealth International, държавно училище, започва да предлага спиралите през 2010 г., което става възможно чрез Здравната програма, известна като Take Charge, и неправителствената Neighborcare. Ученичките могат да получат спиралата или друг метод напълно безплатно и без нужда от здравна застраховка на родителите си. И макар че се прокламира, че контрацепцията е конфиденциална, как тя може да е от полза за взаимоотношението родител-дете, като родителите дори не знаят, че тяхната дъщеря използва спирала или някакъв друг медикамент?

Както се оказва, Chief Sealth не е единственото училище в Сиатъл, което прави това. CNS News съобщава и за други училища, които поставят подобни спирали на съвсем млади момичета – едва в шести клас, и то без знанието на родителите им.

Ученичките в гимназиална и прогимназиална възраст на 13 държавни училища в Сиатъл не могат да се снабдят с кóла или шоколадово десертче, но могат да получат финансирана от данъкоплатците вътрематочна спирала без разрешението на родителите си.

Според държавните органи на Вашингтон здравните клиники, действащи в поне 13 гимназиални и прогимназиални училища на територията на Сиатъл, предлагат безплатно на ученичките в 6. клас и нагоре дълготрайни обратими контрацептиви като въпросната спирала или хормонални импланти.

Дълготрайните контрацептиви са свързани със сериозни странични ефекти – като перфорация на матката и инфекция. Специално вътрематочната спирала може да се възприеме като предизвикваща аборт, тъй като предотвратява имплантирането на оплодената яйцеклетка.

Държавните и федерално финансираните контрацептивни услуги са възможни чрез Take Charge – държавна медицинска програма, която предоставя безплатни средства за контрол на раждаемостта на възрастни, които не са здравно осигурени, нямат включени контрацептиви в застраховката си, имат доходи, възлизащи на 260% от нивото на бедността или са под него; или, както в този случай, на тинейджъри, които не искат родителите им да знаят, че използват методи за контрацепция.

В имейл, разменен с Държавната здравна служба във Вашингтон и CNSNews.com, говорителят на Take Charge признава, че непълнолетните ученици имат право на „пълен набор от услуги за семейно планиране“ в училищните клиники, ако родителите им отговарят на изискванията на програмата.

Take Charge добавя още, че „ученик, който не желае родителите му да са осведомени, че търси репродуктивни услуги, може да кандидатства по програмата, като използва собствения си доход, или ако е осигурен съгласно плана на родителите си, застраховката няма да бъде таксувана“.

Когато бяха попитани дали ученичка в шести клас може да получи вътрематочна спирала без съгласието на родител, Take Charge отговориха на CNSNews.com: „Ние насърчаваме всички сътрудници в програмата Take Charge да предлагат дълготрайни обратими контрацептиви в своите клиники. Младежите не се нуждаят от родителско съгласие, за да получат подобни контрацептиви или да използват друг метод… Ако младото момиче не избере въздържание, тя може да получи дълготраен контрацептив без съгласието на родителите си.“

LifeNews.com насърчава родителите, които имат деца в тези училища, да проучат случая и да се оплачат незабавно. А всички останали трябва да се запознаят със здравната политика на училищата на своите малки дъщери, за да разберат дали подобна програма съществува там, където живеят.

 

Автор: Стивън Ерълт, Ребека Браун | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/07/02/schools-implant-iuds-in-girls-as-young-as-6th-grade-without-their-parents-knowing/
Превод: Таня Христова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации