Scroll Top

Европейският парламент отхвърли законопроект, определящ аборта като основно човешко право

Сесия в Европейския парламент

Лобисти защитаващи живота в Европейския съюз обявиха победа, след като Европейският парламент отхвърли резолюция, в която аборта се определя за „човешко право” и се настоява всички страни членки на Европейския Съюз да узаконят това.

Дебатът, състоял се в понеделник вечер, бе описан от наблюдатели като „шумен и ожесточен”. Членовете на парламента гласуваха против „Доклада Естрела”, свързан със сексуалните и репродуктивни проблеми и права, и го изпратиха обратно на комисията за „по-обстоен преглед”.

351 членове на Европарламента гласуваха „за” изпращането на необвързващото решение обратно на комисията, а останалите 319 членове гласуваха „против”.

Антъни Озимик от Обществото за защита на неродените деца със седалище в Обединеното Кралство, чиито членове лобираха пред депутати от Европарламента преди деня за гласуване, каза за LifeSiteNews.com, че отрицателната реакция срещу доклада на членовете на Европарламента ясно показва, че „лобирането „за аборта” само по себе си не е достатъчно, дори и в културата на смъртта, която е толкова преобладаваща в Европа.”

„Прямото и интелигентно лобиране от отделните защитници на живота и техните организации представители може да осуети плановете на могъщи сили, обявяващи се “за” аборта”, добавя той.

„Въпреки че лобиращите “за” аборта разполагат с многократно повече средства от опонентите си, тези, които са против аборта, имат на своя страна важно предимство в лицето на истината. Можем да спечелим много, а победата се измерва в спасени животи и защитени семейства”.

София Къби – глава на неправителствената организация „Dignity Watch”, каза след вота, че „отнасянето на въпроса към комитета ще даде време да се разгледат допълнително многобройните проблематични точки на този доклад, особено фактът че в написването му е участвала и комерсиалната организация за аборти в Брюксел “Международна федерация за планирано родителство””.

Докладът, със съавтор Вики Клейс – регионален директор на Европейската мрежа на „Международната федерация за семейно планиране“, и представен от португалския член на парламента Едит Естрела, представляваща „Прогресивния алианс на социалисти и демократи“ в Европейския парламент, настоява за повсеместното узаконяване на свободния аборт, определяйки го като “човешко право”. Това би изисквало и задължително пре-образоване на лекарите и студентите по медицина, което да ги принуди данасърчават абортите и предпазването от забременяване.

„Dignity Watch”бе предупредила, че ако бъде прието, решението непременно би потиснало правото на лекарите и медицинските сестри да откажат да вземат участие в аборти. „Дългият 40 страници документ е като наръчник как да се ограничават фундаменталните права в Европа” – съобщи групата.

Опоненти на доклада изтъкнаха, че не съществува международен консенсус относно твърдението, че абортът е човешко право, но има много международни споразумения, които защитават съзнателния избор.

Докладът също така апелира ЕС да внесе в началните училища задължителни уроци по сексуално образование, „които да се провеждат в свободна от табута интерактивна атмосфера между студентите и преподавателите.” Преди всичко, това ще допринесе за по-позитивен имидж на хомосексуализма.

Подготвеният от „Федерацията на асоциациите на католическите семейства” анализ за членовете на Европарламента разкрива, че в сексуалната образователна програма е щяла да бъде включена информация относно „ранната детска мастурбация” при деца от 0-4 години и нагоре. Според тях, „Това разкритие не само шокира дълбоко семействата, но също така и членовете на Европарламента, които гласуваха за изпращане текста обратно към Комисията.”

Къби заявява, че докладът е бил направен с цел да се „неутрализира по политически път” международната гражданска инициатива, кампанията „Един от нас”, пожънала огромен успех, която надмина целта си за събиране нанад 1 милион подписи в защита на живота в Европа. Тази кампания призовава членовете на Европарламента да признаят, че от момента на зачатието, човешкият ембрион представлява етап от развитието на човешкото тяло. Тя също така апелира човешките ембриони да бъдат защитени от съответните договори и международни споразумения.

Членове на Европарламента, защитаващи живота, от Малта, която е една от последните членки на ЕС, имаща разумни законни ограничения относно аборта, бяха твърдо против доклада Естрала. Роберта Мецола, една от първите дами членове на Европарламента в Малта, каза пред Малта Индипендънт следното: „Мога да ви уверя напълно, че ще гласувам “против” този доклад.” Тя добави, че този доклад не е „първи по рода си” и, че в миналото членовете на Европарламента от Малта са се противопоставили на много от условията, които той включвал.

 

Автор: Хилари Уайт | Брюксел, Белгия
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifesitenews.com/news/european-parliament-rejects-resolution-declaring-abortion-a-fundamental-hum
Превод: Антония Мирославова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации