Scroll Top

Говорим за правата на жените, а момичета са абортирани и убивани след раждане?

Селективни аборти по пол, на момичета

На 11 октомври 2015 година, отбелязахме Международния ден на детето момиче. Може би най-тъжният аспект на този ден е фактът, че това отбелязване все още е необходимо.

Когато Генералната асамблея на Обединените нации за първи път определя да има такъв ден през декември 2011, намерението и е да се признаят правата на момичетата по целия свят и уникалните предизвикателства, пред които те са изправени.

Всяка година деня на честването минава под определена тема. В предишни години необходимостта да се сложи край на детските сватби и да се осигури съответно образование бяха преобладаващи. През 2015 акцентът е върху Силата на девойката. А коментарите на Обединените нации по повод таз годишния Ден на девойката са препоръчителни – признаването, че девойките имат право на безопасен и здравословен живот и на образование, както по време на юношеството, така и по време на съзряването им.

За съжаление правата, които девойките придобиват по време на юношеството им и след това са приложими, само ако друго далеч по-фундаментално право е било защитено преди това – а именно правото на живот, само по себе си. Като основно човешко право , няма друго по-важно от него. Наистина нито едно друго право не би могло да бъде използвано ако правото на живот е отречено, но този прост факт липсва за много хора, дори при наличието на могъща организация като Обединените нации.

Да се върнем през март 2010 година, когато списание „Икономист“ разпространява на корицата си история, в която се говори за „войната срещу децата момичета“. В нея става дума за ужасяваща нова реалност – как, според официалните твърдения, над 100 милиона момичета са напуснали този свят поради убийство по полов признак, аборт или убийство на новородени. По-късни изследвания дори посочват, че броят на тези жертви е нараснал значително. Ефектът на намаляването на такава откровена полова непропорционалност дава резултат в явлението „оголени разклонения“, при което милиони млади мъже буквално са оставяни без никакъв шанс за какъвто и да било брак поради липса на девойки. Това води до трафик на половете и порочен кръг от нарушаване на човешките права.

Изглежда, че най-точното място да се тръгне отнякъде, когато става дума за толкова важно нещо като правата на момичетата по целия свят е да се погледне на точно тези положения, когато момичетата са най-уязвими. Ако направим това, абортът би бил на едно от най-първите места в списъка.

Активистите за човешки права като Реджи Литълджон от “Права на жените без граници” имат за цел политиката на Китай семействата да имат само едно дете (това наскоро частично се промени и семействата могат да имат 2 деца), не само заради ужасяващото насилие, което тази политика нанася върху бременните жени в Китай, но и защото бебетата момичета са изложени на риск за аборт точно заради нейните ограничения. В страни като Китай, където бебетата момчета се смятат за по-ценни от момичетата, много семейства избират да абортират, ако се очаква да имат момичета, особено ако живеят при условия на рестриктивен режим, който не позволява или не ги окуражава да имат повече от едно дете.

Има много хора, които смятат, че подобни неща се наблюдават само в развиващите се страни или страните, подчинени на рестриктивни режими като този с политиката семействата да имат само едно дете.

За съжаление, това не е точно така и когато истината излезе на бял свят, много често не се предприемат съответните действия.

Когато тайно проучване разкрие аборти, извършвани според пола, и това проучване се извърши в Англия, човек би се надявал че ще започне основно преразглеждане на законите в Англия за аборт, които на позволяват извършването на аборт по пол. Вместо това, когато най-накрая се стигне до гласуване в Британския парламент, за да се определи, че подобна практика е незаконна според закона за абортите от 1967, това гласуване бива осуетено.

Посочват се различни причини – не е необходимо да се гласува , защото законът ясно посочва, че абортите според пола са незаконни; това ще изпрати лошо послание до някои членове на британското общество, карайки ги да чувстват, че техните култури са специални; и може би най-убедителната причина от всички – ако гласуването е успешно, има опасност, че нероденото може да получи статут на „личност“.

Може би това е истинският аргумент защо сме стигнали дотук като глобално общество, преди ясно да кажем, че момичетата във всяка една страна по света трябва да имат всички права и възможности, които заслужават. Дали ни харесва или не, абортът играе голяма роля в дискриминацията на момичетата. Това от което се нуждаем най-много, са хора, които имат куража, виждането и решителността да сложат правото на живот на момичетата по света над така нареченото „право на аборт“. Когато това стане, тогава ние наистина ще сме отбелязали един истински прогрес.

 

Автор: Кора Шерлок | Дъблин, Ирландия
Източник:
 LifeNews.com
Оригинална страница: http://www.lifenews.com/2015/10/12/how-can-we-talk-about-the-rights-of-women-if-girls-are-killed-in-abortion-and-infanticide/
Превод: Диана Македонска за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации