Scroll Top

Папата изненада 40 000 италианци защитници на живота, като се присъедини към „Марш за живота”

Папа Фрнциск в папамобила

Папа Франциск изненада близо 40 000 италианци и участници от цял свят в днешния Marcia per la Vita Internazionale (Интернационален марш в името на живота) в Рим тази сутрин, когато той напусна Апостолическият дворец за да ги поздрави лично от своя папамобил* по улицата, където са се бяха наредили.

Монсеньор Игнацио Барейро, главата на офиса на Human Life International в Рим, разказва на LifeSiteNews.com , че е било крайно нетипично за папата да се включи ефективно в „Марш на живота”.

След като беше избран, папата си е изградил репутация на правещ непринудени жестове, които понякога даже докарвали глоби на бодигардове му, започвайки с автобуса, който го закарва обратно до моментната му резиденция в нощта след като беше избран, вместо с резервираната специално за него кола.

В този случай, обаче, Ватиканът изглежда се е бил подготвил за събитието отпреди това. Монсеньор Барейро отбеляза, че те са били приготвили бариера за да контролират тълпата и да придвижат папамобила извън площад Св.Петър, напречно на близката пицария и надолу по дължина на Виа делла Кончилиационе която води до Базиликата.

Но ако организаторите са знаели за плануваната поява на папата на марша, не са го споменали преди събитието, оставяйки участниците приятно изненадани от неочакваната поява на папата.

”Маршът на Живота” доведе 40 хиляди човека в Рим днес ,” обявиха организаторите след събитието. “Папата поздрави марша на the Regina Coeli и след това срещна парада от папамобила на Виа Кончилиационе.”

Във „вик” към маршируващите от своят типичен за седмицата адрес на Regina Coeli, папата приветства тълпата и одобри петицията за живот “Един от нас” от цяла Европа против научни изследвания върху ембриона.

Кампанията “Един от нас” цели да събере 1 милион подписа като част на Европейската Гражданска Инициатива. Ако организаторите на кампанията постигнат своята си цел, европейския парламент ще е задължен да насрочи дебат по темата.

“Приканвам ви да обърнете внимание на всички за важната тема за уважението към човешкия живот от момента на зачеване.” Папата каза на участниците в марша.

Той още покани всички да се присъединят към ватиканския “Evangelium Vitae Day,” който той каза, че ще бъде „специален момент, особено за тези, които се грижат за опазването на светостта на човешкия живот. А самият празник ще се състои в така наречената Година на Вярата на 15 и 15 юни.

Организаторите на марша бяха възхитени от поздрава и от необичния приток на хора за разлика от предишната година, когато 15 000 човека от страната са участвали.

“Посрещането на Папа Франциск представлява най – висока чест за инициативата и потвърждение за чувствителността на папата към неоспоримите принципи, започвайки с правото на живот.”, казват организаторите.

Монсеньор Барейро също описа драматичното покачване в броя от 1000 човека преди две години до 15 000 човека миналата година, до 40 000 днес. После изтъкна здравата работа на организаторите в оказаната помощ за хиляди хора да пристигнат с автобус от цяла Италия и “подновеното съзнание” на обществото, за това, че италианския закон за аборта „трябва да се анулира.”

“Сега хората са вече сигурни, че ние трябва да заемем по силна позиция от тази, която се е заемала преди от някои минали италиански групи против аборта.”
Папата е добре известен със своята силна подкрепа на правото на живот.

През 2005, когато активисти принудиха Аржентина да легализира аборта, бъдещият папа прикани католиците да защитят правото на живот дори и ако това „ви докара до съд” или „ви убият”.

На литургия В Буенос Айрес на 31 Август, 2005 в чест на Св. Реймънд Ноннат (Реймънд “нероденият”), който е почитан като свят защитник на бременните жени, тогава-кардинал, каза, че подкрепата на живота е „път, пълен с вълци.”

“Може би поради тази причина те ще могат да ни доведат до съд. Може би, поради тази причина, защото ни е грижа за живота, те може и да ни убият”, той каза. „Трябва да се замислим за християните мъченици. Те биваха убити, защото проповядваха Словото на живота; това Слово, което Исус донесе. Но Исус ни дава силата.”

Джон Ялсевак допринесе за тази история. 

*папамобил – специален и специфично изглеждащ автомобил на папата – бел.пр.

 

Автор: Хилари Уайт | Рим, Италия
Оригинална статия: http://www.lifesitenews.com/news/pope-surprises-40000-italian-pro-lifers-joins-rome-march-for-life
Превод: Елена Никова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации