Scroll Top

Боливия казва “Не” на аборта – Закон признава „правото на живот“ от зачеването

Поход в защита на живота в Испания

Боливийски съдия отсъди, че абортът е престъпление и че законът на страната признава „правото на живот от зачеването“.

Съдия Гуалберто Кузи в Сукре се произнесе относно иск внесен от Патриша Мансила, член на същата социалистическа партия като президента Ево Моралес, за това абортът да не бъде смятан вече за престъпление.

Понастоящем, лекари или други, които извършват аборти в Боливия, са обект на присъда лишаване от свобода от 2 до 6 години. За по-голямата част от Латинска Америка абортът остава криминално престъпление.

Междувременно, лидери на движението в защита на живота приветстваха промяната в закона за аборт по желание в Испания. Новите мерки поставят извън закона също и аборта по причина на увреждане.

Въпреки че международните медии се опитаха да изкарат голяма част от протестите незаконни, групите в защита на живота отбелязаха, че тези протести са омаловажени поради огромните демонстрации в подкрепа на живота, призоваващи за край на аборта по желание.

„Повече от един милион души протестираха срещу закона за аборта и призоваха опозицията да превърне отмяната на закона в свой приоритет. Това накара управляващата в момента партия да направи аборта по желание свое предизборно обещание и, за разлика от нашето правителство, те спазват това обещание“, казва Клеър Молой от Защита на Младежта. „Протестиращите в защита на аборта не могат дори да съберат една-двадесета от тази огромна тълпа: хубаво е да виждаме как правителството слуша хората, а не елита“, допълва тя.

 

Автор: Защита на младежта | Ла Паз, Боливия
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2014/02/17/bolivia-says-no-to-abortion-law-recognizes-right-to-life-from-conception/
Превод: Петя Кушева за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации