Scroll Top

Нов закон във Франция може да доведе до 2 години затвор за операторите на сайтове за защита на живота

Защитничка на живота с лепенка на устата "Живот"

Франция се превръща в растящо негостоприемна страна за хора, които смятат че бебетата в утробата заслужават да живеят. В четвъртък френските законодатели прокараха нов закон, според който хора, които се занимават с про-лайф сайтове и дават „подвеждаща“ информация на жени, която ги обезкуражава в намерението им да направят аборт, могат да бъдат вкарвани в затвора.

Политико съобщава:

Консервативният сенат искаше да смекчи законопроекта, но долната камара – ляво ориентираното Народно събрание – имаше последната дума и законодателите приеха закона с явно гласуване в четвъртък сутринта, съобщава агенция Франс прес.

„Възпрепятстването на извършване на аборт вече е престъпление във Франция, а новият закон само прилага съществуващото наказание – до две години затвор и 30 000 евро глоба за дейност в Интернет.“

Лорънс Росиньол, министър по правата на жените, казва че активистите все още могат свободно да изразяват своята позиция срещу аборта, докато ‘те открито казват кои са, какво правят и какво искат’“, според агенция Франс прес.

Републиканците, консервативната политическа партия във Франция, нарекоха закона „цензура на правителството“ и се заклеха да го оспорят в съда.

Активистите, които са за абортите, обвиняват поддръжниците на живота, че се преструват, че информацията им е неутрална, а в същото време оказват натиск на жените да не правят аборт. Новият закон разширява съществуващата защита срещу физическа принуда за извършване на аборт чрез дигитални медии и разширява сферата на действие на закона от 1993, който криминализира „фалшивата информация“, свързана с аборти чрез дигиталните медии.

Преди това Брайтбарт казва: „Даването на ‘фалшива’ информация за абортите онлайн ще бъде наказуемо с до две години лишаване от свобода и 30 000 евро глоба, становище, което адвокатите на защитниците на живота бързо прецениха като абсурдно.“

Френската политичка Марион Маршал льо Пен отбеляза, че правителството, което подкрепя абортите си приписва правото да отсъжда, коя информация е истина и коя не за абортите; нещо което е извън неговата компетентност. Официалният уебсайт на правителството, добавя тя, в момента съветва жените, които искат да направят аборт, че „няма нито физически, нито психични последствия от аборта“, което е всичко друго, но не е и установен факт.

„В действителност правителството търси как да убие всяка алтернатива на официалната пропаганда, която цели да омаловажи абортите“, казва льо Пен.

Грегор Пупник, който е представител на организация защитаваща живота в Европа, обясни по-рано: „В момента във Франция свободата да се изрази мнение относно абортите се подлага под съмнение. Дори френската администрация прави нещата още по-трудни с всеки изминал ден за про-лайф организациите, които искат да изразят своите идеи и да предлагат избор за живот.“

„Този закон, който съдържа само един член възнамерява да разшири понятието за „пречки“ за извършване на аборт и създава ново престъпление наречено „дигитално вмешателство“ при взимане на решение за аборт. Самото излагане на факти на уебстраница, например, с информация за рисковете от извършването на аборт или опит да се убедят жените, че съществуват и други решения, освен аборта, според новия закон ще бъдат считани за криминално престъпление, което се наказва с до две години лишаване от свобода и 30 000 евро глоба“, казва той.

Френските лидери работят също и за забрана на съобщения, които могат да бъдат счетени, че са в подкрепа на живота. През ноември 2016 г. служителите на френската телевизия отказаха да пуснат видео, което е спечелило награда от Световния ден на синдрома на Даун, защото в него се казвало нещо, което можело да „притесни“ жените, които искат да извършат аборт заради Синдром на Даун.

През 1975 г. Франция легализира абортите до 12-та седмица от бременността. Според изданието „Дъ Локал“ всяка година в страната с аборт се убиват 220 000 неродени бебета.

 

Автор: Микаиа Билгър | Париж, Франция
Източник:
 LifeNews.com
Оригинална страница: http://www.lifenews.com/2017/02/16/france-passes-law-to-put-operators-of-pro-life-web-sites-in-prison-for-two-years/
Превод: Диана Македонска за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации