Scroll Top

Папа Франциск: Обществото трябва да защитава най-уязвимите, включително неродените от аборта

Папа Франциск държи дете

Наскоро папа Франциск посъветва група монахини, свещеници, епископи и ученици в семинарията да защитават „най-малките” и уязвими членове на обществото, като в това число влизат и неродените деца. Телевизия CNN съобщава, че според думите му, Исус озарява живота на скритите и пренебрегвани хора, като се имат предвид страдащите от необратими заболявания.

По-късно вечерта, той каза: „Деца не са обичани, а биват убивани, преди да се родят. Възрастни хора са отхвърляни, защото не произвеждат. В някои държави евтаназията е легална. А в други страни евтаназията е скрита. Младите са отхвърляни, защото нямат възможности за професионално развитие.” Освен това Папата критикува пренаталните тестове, с които могат да бъдат открити отклонения в развитието на плода и които могат да накарат някои родители да премахнат бебетата си.

Папа Франциск направи и обръщение към Конгреса в САЩ като присъства на прием с президента Обама. Както LifeNews съобщи по-рано през септември, папа Франциск написа писмо, в което обясни, че Католическата църква ще улесни жените, извършили аборти, да потърсят прошка от свещениците си.

„Един от най-сериозните проблеми на нашето време е силно промененото отношение на уважение към живота. Широко разпространената и лишена от чувства умствена нагласа е довела до загубата на лична и обществена възприемчивост към приемането на новия живот. Трагедията на аборта се усеща от някои хора, които са наясно с проблема само повърхностно, сякаш не осъзнават изключителната вреда, до които води подобна постъпка.”, пише папата.

„От друга страна много други хора, въпреки че възприемат този момент като поражение, смятат, че нямат по-различно мнение. Имам предвид преди всичко жените, които са прибегнали към аборта като към последно средство. Напълно съм наясно с натиска, който ги е довел до това решение”, продължава писмото си духовния водач на Католическата църква. „Знам, че това е изпитание от екзистенциално и морално измерение. Срещал съм толкова жени, носещи в сърцата си белега от това жестоко и мъчително решение.”

„Това, което се е случило, е дълбоко несправедливо; и все пак само тези, които разбират истината за този акт, могат да помогнат на някого да не загуби надеждата си. Прошката на Бог не може да бъде отказана на разкаялия се, особено когато въпросният човек се доближи до тайнството на изповедта с открито сърце, за да се помири със своя Отец”, добавя той.

И завършва с думите: „Също поради тази причина аз взех решение, въпреки всичко, говорещо за обратното, да допусна всеки свещеник по своя собствена преценка да опрощава греха на аборта на тези, които са го извършили, и които, разкаяни в сърцето си, потърсят прошка за стореното. Нека свещениците извършват тази велика задача, изричайки думи на искрено приветствие, съчетани с коментар, разясняващ сериозността на признатия грях и същевременно посочвайки пътя на неподправения разговор, с който да получат истинското и щедро опрощение от Отеца, който обновява всички със своето присъствие.”

Въпреки че някои католици, одобряващи аборта, са поставили под съмнение дали жестът на папа Франциск е знак, че възгледите на католическата църква стават „по-напредничави”, това е напълно погрешно. Папа Франциск твърди, че християните трябва да показват милостта и състраданието си към жените, вече извършили аборт, но същевременно да отстояват твърдо позицията си против аборта.

На среща с католически свещеници в Южна Африка папа Франциск заявява: „Абортът усилва мъката на много жени, носещи в момента своите дълбоки физически и душевни рани, след като са се поддали под натиска на една светска култура, която обезценява сексуалността като Божи дар, както и правото на живот за неродените. Най-вече тайнството на помирението с Господ трябва да бъде преоткрито като основно измерение на милосърдния живот.

Освен това през 2013 г. папа Франциск подчерта многократно позицията на католическата църква за това, неродените да живеят, и обеща, че тя никога повече няма да направи компромис с опозицията по отношение на абортите. Думите му гласят: „Искам да бъда напълно откровен в това отношение. Това не е предмет на мними реформи или „модернизации”. Не е „напредничаво” да се опитваме да решаваме проблемите, унищожавайки един човешки живот.”

Визитата на папата в Съединените щати и обръщението му към Конгреса идват след гласуването в Долната камара да бъде спряно държавното финансиране на организацията „Семейно планиране” след излезлите десет видео записа, разкриващи търговия с органи на абортирани деца, и за прокарването на закони, защитаващи живородените бебета след несполучливи аборти.

Ден по-късно Американският сенат гласува по законопроект основан на поносимостта към болката от страна на неродените деца, който забранява аборт след 20-тата седмица. Бебетата на тази възраст притежават способността да усещат болка, но законопроекта беше отхвърлен въпреки научната обосновка за този факт и мненията на специалистите.*

 

Автор: Сара Загорски  | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/09/21/pope-francis-society-must-protect-the-most-vulnerable-including-unborn-babies-from-abortion/
Превод: Невена Петкова за Сдружение “Избор за живот”

* Поради по-късният превод на статията на български от оригиналната дата, някои бъдещи събития, описани в оригиналната статия, вече са се случили и информацията за тях е допълнена при превода от редактора.

Свързани публикации