Scroll Top

Литовският парламент предприема първи стъпки към ограничаване на аборта

Парламентът на Литва

Изказвайки загриженост за демографската криза следствие на ниската степен на раждаемост, Литовският парламент гласува законопроект с 46 към 19 гласа в полза на ограничаването на аборта, който се допуска само в случаи на изнасилване, кръвосмешение и заплаха за живота на майката. Има противоречиви сведения за това дали „здравето” на жената спада към тези изключения.

Преди да бъде подложен на второ гласуване, законопроектът ще премине обсъждане в комисия.

В следствие на все още действащо законодателство от времето на комунизма, в момента в страната се разрешава аборт по желание до 12 гестационна седмица, нещо което е довело до 10 000 аборта на година в страна с население от 3,5 милиона .

Литва следва западноевропейския модел на ниска раждаемост и застаряващо население, като в същото време поддържа висок стандарт на социалните услуги, които облагодетелстват гражданите и през целия им живот. Общата степен на раждаемост в Литва е една от най-ниските в света -1,28 деца на жена от населението. Този показател е по-нисък от измерения през 2000 г., който е бил 1,4. Средната продължителност на живота е 75.8 г., а средната възраст на жените – 43г.

Збигнев Джеджински, член на LLRA (Литовско-полската партия на малцинството), приветства резултата от гласуването казвайки, че вотът е бил показателен за това, че законодателите са отворени за дебат по този така важен за обществото въпрос.”

Лидерите на Руската Православна църква в Литва организираха във Вилнюс третия ежегоден поход на поддръжниците на живота на 1 юни, международния ден на детето.

Православният младежки координатор Ирина Жекторова каза пред местните медии, че целта на похода е да припомни на страната „правата на убитите в утробата на майките си деца”. В похода освен представители на Православната, Католическата и Лутеранската църква взеха участие и Младежкия център към

Католическия архидиоцез във Вилнюс, както и Националната асоциация за семейства и родители.

Жекторова оповестила чрез „Християнски вестник Бернардини”, че в похода са поканени всички християнски деноминации, както и всеки гражданин, който радее за семейството и разбира значимостта на живота на неродените.

В Литва 79% от населението е католическо, а 4.1% изповядва православието към Руската Православна църква.

 

Автор: Хилъри Уайт | Вилнюс, Литва
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifesitenews.com/news/lithuania-parliament-takes-first-steps-toward-restricting-abortion
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации