Scroll Top

Неродено бебе беше извадено от майчината утроба за операция и после върнато обратно

Неродено бебе извадено от уробата за операция и върнато обратно

В Англия едно бебе момиченце се развива добре в майчината си утроба, след като лекари изпълниха иновативна процедура, с която да поправят дупка в гръбначния ѝ стълб.

Както съобщава Yahoo News, майката Бетан Симпсън от Бърнам, Есекс избрала да се подложи на тази операция през декември вместо да абортира нероденото си бебе, както е била съветвана от лекарите.

„Беше ни предложено: да се продължи бременността; да се прекъсне бременността; или новата възможност наречена фетална хирургия – да се оправи преди още да е родена. Трябваше да го направим. Животите ни се превърнаха във влакче на ужасите за следващите няколко седмици“, Симпсън споделя във Facebook.

Тя и съпруга ѝ Кийрън научили, че нещо не е наред с неродената им дъщеря по време на ехографски преглед в 20-та седмица на бременността. Лекарите по-късно диагностицирали, че бебето има спина бифида (spina bifida – увреждане на гръбначния стълб).

Симпсън споделя пред BBC, че е отказала да обмисли възможността за аборт, защото тя „не можела оправдае убийството на дете, което усеща как рита.“

Според репортажа, през декември те са станали четвъртата двойка майка-дете, които се подлагат на фетална операция за корекция на спина бифида в Обединеното кралство. Лекари от University College Hospital и Great Ormond Street Hospital в Лондон извадили бебето от майчината утроба през 24-та седмица на бременността и поправили дупка в гръбначния му стълб. След това го върнали обратно в утробата.

„Излязох от операцията в един часа и още същата вечер можех да я усетя как се движи,“ казва Симпсън. „Подейства ми обнадеждаващо да усетя първите ѝ ритници след като упойката отмина.“

Симпсън споделя, че пораженията върху гръбнака на дъщеря ѝ били малки и докторите смятат операцията за успешна. Въпреки че все още е слаба и чувства болка, тя казва, че рискът, за да даде на дъщеря си по-добър живот, си е струвал.

Други бебета обаче нямат този късмет. Според BBC около 80% от бебетата, които са диагностицирани със спина бифида, се абортират. Въпреки че феталната хирургия става все по-широко разпространена и все по-успешна, много майки избират аборта.

Медиците предупреждават родителите, че операцията е рискована и не лекува спина бифида. Въпреки това, феталната хиругия може много да намали силата на болестта. През 2003 год. Националния институт на здравния мениджмънт на изучаването на миеломенигосел (MOMS) открива, че затварянето на гръбначния дефект в утробата намалява нуждата от шънтове след раждането и увеличава значително шансовете на детето да върви самостоятелно. Лекарите смятат, че феталната хирургия също може да намали вероятността от трудности в ученето.

Миналата година New York Times публикува историята на бебе в щата Тексас, което е било подложено на операцията и се е родило ревящо и ритащо. Лекарите твърдят, че състоянието на бебето Ройер е било изключително добро.

С нарастване на броя успешни истории, на които всеки може да се позове, Симпсън моли настойчиво родителите да избират живота за бебетата си със спина бифида.

„Има неизвестни – това е важна операция, и най-голямото решение, което ще вземете в живота си“, казва тя. „Но помнете, че повечето деца, родени със спина бифида, днес вървят сами и достигат нормално развитие за възрастта си.“

„Да, има риск нещата да се объркат, но моля не мислете за спина бифида, по начина, по който се мислеше преди“, продължава Симпсън. „Аз чувствам бебето си да рита денем и нощем, това не се е променило. Тя е много специална и е част от историята. Нашата дъщеря ни показа колко много заслужава живота си.“

 

Автор: Микаиа Билгър | Бърнам, Есекс, Великобритания
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: https://www.lifenews.com/2019/03/06/unborn-baby-removed-from-mothers-womb-for-surgery-then-put-back-in/
Превод: Филипа В. Кирилова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации