Scroll Top

3 деца вече умряха след като Белгия разреши на лекари да евтаназират деца

Болно дете на легло

3 деца са били умъртвени чрез евтаназия през 2016 и 2017 г. в Белгия, според доклад на Националния комитет по контрол и оценка.

Белгия узакони евтаназията на непълнолетни през 2014 г. – единствената държава, която го е направила за деца от всички възрасти (въпреки че се намират доказателства за намесата на лекари в смъртта на инвалидизирани бебета в Белгия и Холандия). През 2016 г. професор Уим Дистелманс, който оглавява Белгийския комитет по контрол и оценка за евтаназия, излезе с изявление, което потвърждава първия случай на лекар, който е предизвикал смъртта на непълнолетен – 17-годишно момче.

Рязък скок в броя на смъртните случаи

Комитетът също така отчита, че общият брой на случаите на евтаназия е нараснал с 13% за 2017 г. спрямо 2016 г.

В мнозинството от случаите става въпрос за пациенти, които са на възраст между 60 и 89 години и страдат от „полипатология – комбинация от различни заболявания, като слепота, загуба на слуха и неспособност за въздържане, които взети заедно правят живота на пациента непоносим.“

„Виждаме все повече и повече хора, които не приемат вече това състояние,“ казва професор Дистелманс. „В допълнение, населението все повече застарява, така че числата също вървят нагоре. Всъщност това е първото поколение, което се сблъсква с полипатологията.“

Броят на такива пациенти, които са поискали евтаназия, почти се е удвоил за последните 4 години от 232 на 444 на година. Ракът си остава на първо място като причина за желание за евтаназия.

Друга стряскаща цифра е колко повече фламандци говорещи холандски са избрали евтаназията спрямо тези френско говорещите: 3 до 4 пъти повече, грубо от 500 до 1500 за последните 4 години. Едно изследване, което е публикувано през месец Април, относно решението за края на живота сред раково болните във Фландрия разкрива, че повече от 1 на 10 е бил от евтаназия или самоубийството с помощ от лекар.

Кой е Уим Дистелманс?

Професор Дистелманс е съпредседател на Националния комитет по контрол и оценка, които прави мониторинг на случаите на евтаназия след узаконяването им. Той е одобрил някои противоречиви случаи на евтаназия, като тази на 45-годишни глухи близнаци и на 44-годишен, чиято операция за смяна на пола се провалила. Миналият ноември, Алиансът за защита на свободата (ADF) започва дело в Европейския съд по човешките права от името на Том Мортиер – белгиец, който открива, че Дистелманс е убил депресираната му, но иначе физически здрава, майка със смъртоносна инжекция, чак когато е бил повикан в моргата да се занимае с документите относно тялото ѝ.

С благодарност към SPUC. The society for the Protection of Unborn Children (Обществото за защита на неродени деца), която е водещата организация за защита на живота в Обединеното кралство.

 

Автор: SPUC | Брюксел, Белгия
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2018/07/20/three-children-die-after-belgium-approves-measure-allowing-doctors-to-euthanize-children/
Превод: Филипа В. Кирилова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации