Scroll Top

Изумителното вътреутробно развитие на неродените бебета на 20 седмици

Ултразвук 4D, ехограф, видеозон

Четейки стотиците мнения за „късните” аборти, наскоро осъзнах, че съм направил един огромен пропуск.

Спорният момент за поддръжниците на аборта е законът, приет в десет щата на САЩ, според който не може да бъде абортирано бебе, способно да изпитва болка на 20 седмици – нещо, което е било установено от изследвания на мнозина учени.

По обясними причини NRL (бел. ред. Национална организация „Право на живот”) News Today е писала вече за научните изследвания, установили този праг  (който, между другото, може и да е по-рано от 20-тата седмица), за политиката, за заблудите на поддържащите аборта и за други подобни теми.

Но кои са повратните моменти във вътреутробното развитие на дете на 20 седмици?

Има много начини да разберем невероятната сложност в развитието на човешкото същество и как тя се открива сравнително много рано в периода на бременността. Преди да обърнем по-подробно внимание на някои критерии, ви предлагам няколко отлични материала (бел. ред. матриалите са на английски).

  • Това е една изключителна поредица за вътреутробното развитие на бебето, направена от RTL в Мичигън, който е филиал на NRLC (бел. ред. Национален комитет на организацията „Право на живот”).
  • На www.wrtl.org/fetaldevelopment/monthbymonth.aspx, също ще можете да прочетете отлично описание на стадиите на развитие и ще можете да гледате филма „Първите месеци на бебето – безкрайни възможности”. Той показва началото на живота в утробата и поетапното развитие на плода.
  • Ако кликнете тук , ще бъдете изумени от „Одисея”- едно видео, което в 3 минути и 24 секунди ви показва по впечатляващ начин колко „естествено” е всъщност развитието на бебето.
  • Нека да споменем още и „Делото против аборта: вътреутробно развитие”. Както писах в бележките за филма „Този документален филм използва шест различни технологии за визуализация, които ви представят незабравими образи на растящото бебе в утробата, първо като ембрион и после като плод. Дълго само 3 минути и единадесет секунди, видеото разкрива всички аспекти на процеса – основните етапи, главните герои и помощните средства. Този невероятен разказ е почерпил информация от най-добрите писмени и електронни източници, за да сътвори едно вълнуващо и абсолютно убедително дело против аборта.”https://vimeo.com/10007558

И така, колко далече е стигнало малкото човече на 20 седмици?

Пета седмица: Органите започват да се развиват и сърцето на бебето започва да бие само 21 дни след оплождането.

Шеста седмица: Невралната тръба се затваря и предстои да се превърне в напълно оформен мозък и гръбначен стълб. Малкото сърчице изпомпва кръв и бие с 80 удара в минута, а бебето е само 0.32 см.

Десета седмица: Клепачите на бебето се затварят, за да предпазят сложното и красиво оформяне на очите. Всяка минута мозъкът на бебето образува 250 000 нови нервни клетки и започва да движи мускулите си

Единадесета седмица: Бебето е дълго 5 см. Достигнало е края на ембрионалното си развитие и сега вече се нарича „плод” или „фетус”, което на латински означава „малко дете”. Бъбреците се развиват и произвеждат урина за първи път.

Шестнадесета седмица: На ултразвук се вижда как бебето движи крачетата и ръцете си, а понякога и как си смуче пръста. Има вероятност и да се определи пола.

Двадесета седмица: На половината път до раждането майката може и да започне да усеща нежните движения на бебето за първи път.

Разбирате за какво става дума. Бебето вече е едно малко чудо, нещо твърде различно от някаква „купчина тъкан” или „топка от клетки”.

 

Автор: Дейв Андруско | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2013/08/09/the-amazing-fetal-development-of-unborn-babies-at-20-weeks/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации