Scroll Top

Какво няма да кажат на жените: Депресията след аборт може да доведе до самоубийство

Смъртност при самоубийства на жени

По време на последните парламентарни дебати в Ирландия, които доведоха до разрешаване на аборта, и въпреки научните изследвания на базата на доказателства против такова действие, ирландското правителство реши, че мислите за самоубийство са основание за извършване на аборт.

Експертни психиатрични свидетели обясниха, че през многото години професионална практика те никога не са наблюдавали това да се случва. Напротив техните доказателства показвали, че жени направили аборт имат склонност към самонараняване, което понякога завършва със самоубийство.

Смъртност при самоубийства на жени

Наскоро имало два случая на самоубийство и докладите и в двата случая посочвали аборта като основен фактор за последваща депресия, която в крайна сметка довела до самоубийство.

Charlotte Dawson

Първото трагично самоубийство е на австралийския модел и телевизионна звезда Шарлот Доусън, след дълга битка с депресията, започнала заради аборт през 1999 г. Според новинарските истории, било взето решение, че Доусън трябва да се откаже от първото си дете от олимпийския плувец Скот Милър, защото нейната дата на термина съвпада с летните олимпийски игри през 2000 г., а Милър бил твърде фокусиран върху неговото занимание и детето не било добре дошло в момента. Доусън казва, че те планирали да имат деца по-късно, но бракът им се разпаднал малко след това и тя в крайна сметка умряла без да има деца.

Дейли Телеграф съобщава:

„Приятелите смятат, че тя никога не се е чувствала щастлива по време на брака си с Милър, който приключва с развод само след година. В нейната автобиография тя разкри, че е направила аборт, защото бременността ѝ щяла да съвпадне с подготовката на Милър за Олимпийските игри през 2000 г. и признава, че това било началото на дългата ѝ битка с депресията.”

Charlotte DawsonВторият случай, за който се съобщава в Дейли Мейл, се отнася за студентка от Оксфорд, който завършил със самоубийство след разпадане на връзка. Докладът, обаче, цитира, че тя страдала от мъка в следствие на аборт. (Заглавието е: „ Оксфордската студентка Шарлот Корсиър се самоубива шест часа след като гаджето ѝ приключва връзката им”)

„Талантлива студентка от Оксфорд се обесила, след като гаджето ѝ прекъснало тяхната 11-месечна връзка.”

„Шарлот Корсиър се бореше да се справи с „кампания на тормоз” причинена ѝ от преподавател, както и с мъката от прекъсната бременност.”

„Дознанието научава как Мис Корсиър е намерена мъртва вкъщи от нейните съквартиранти през юни миналата година.”

Честотата на повишени психично-здравни проблеми, свързани с аборта е документирана и може да се намери в проучване на Фъргюсън (2006 г.) и мета-анализ на Колман  (2011 г.)

За съжаление това е отречено поради идеологически и финансови причини от индустрията на абортите.

Американската асоциация за защита на живота на акушери и гинеколози (AAPLOG) съобщават, че в сравнение с раждането, абортът повишава рискът за самоубийство с 600% и времето много често съответства с датата, на която е бил извършен аборта, в някоя от следващите години.

AAPLOG цитират Gissler Record Link (1997), който установява, че рискът от самоубийство след раждане е половината от този на населението като цяло, но рискът от самоубийство след аборт е 6 пъти по-голям, отколкото след раждане.

Бележка от LifeNews: Пат Бъкли е лобист на „Общество за защита на неродените деца”.

 

Автор: Пат Бъкли | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2014/03/14/what-they-wont-tell-women-abortion-depression-can-lead-to-suicide/
Превод: Бисерка Трифонова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации