Scroll Top

Бъдещето на Европа след приемането на доклада „Ноичл“

Maria Noichl

Европейският парламент показа, че се насочва към дълбоко разделение по критични въпроси. Интерес, за нас като българи, представлява и информацията как са гласували българските евродепутати – дали са подкрепили, отхвърлили или въздържали се по резолюцията на този толкова важен, но и много спорен доклад?

Страсбург, 9 юни 2015 г.
Днес Европейският парламент (ЕП) прие „Доклад на Комисията по правата на жените (FEMM) върху стратегията за равенство между мъжете и жените след 2015 г.“, който беше представен от Мария Ноичл (Maria Noichl) от Германия, която е част от парламентарната група „Социалисти и демократи“. Приетият текст застава срещу настоящите договори на Европейския съюз (ЕС) и нарушава принципа на субсидиарност (правото на всяка страна членка да решава сама) по много чувствителни и важни въпроси. Това е нарушение, което би трябвало да предизвика загриженост във всички граждани на ЕС.

Как гласуваха българските евродепутати?

Както може да се види от извадката при гласуването, само четирима български евродепутати са гласували против този доклад: трима от Европейската народна партия – Светослав МалиновВладимир Уручев и Емил Радев и един от групата на Европейските консерватори и реформисти – Ангел Джамбазки. Всички останали или са го подкрепили или са се въздържали, като Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Ева Паунова не са се съобразили с позицията на тяхната парламентарна група (ЕНП). Това показва ясно кои политически фигури в Европейския парламент представляват и защитават българското семейство и граждани от малцинствените политики, демографския срив на България и анти-семейните лобита.

Гласове на българските евродепутати по доклада "Ноичл"

 

Какви са изводите след приемането на доклада “Ноичл”?

Докладът „Ноичл“ е инициатива за решение без законови последствия за страните членки, обаче се забелязва, че от самото начало на настоящия мандат на Европейския парламент има значително увеличаване на този вид политически актове, които имат за цел да наложат определена конфликтна гледна точка във взаимоотношенията между мъжете и жените, вместо да се полага старание за защита на достойнството на всички европейски граждани.

Предишен доклад със същата цел, който се отнасяше за 2012 г. беше отхвърлен от миналия ЕП през 2014 г., но беше предложен отново на 10 март тази година и тогава беше приет. Той искаше „право“ на „бърз достъп до аборт” (§47). Два дни по-късно, доклад върху „Годишен доклад за човешките права и демокрация в света през 2013 г.“ за напредъка в политиката на ЕС по въпроса, също беше одобрен с дори още по-силно поставяне на въпроса за „право на аборт“ (§136) и принуждавайки страните членки да възприемат “еднополовите бракове” (§162).

Днес, с доклада представен от г-ца Ноичл, за първи път в историята си, Европейския парламент “препоръчва, че тъй като съставът и определението за семейство се променя с времето, законодателството за семейството и работата трябва да бъдат направени по-пълно що се отнася до (…) родителите ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални)” (§31). Не само, че тези проблеми принадлежат и се отнасят към единствено към националните компетенции, но те са и много чувствителни и няма общо разбиране между 28-те страни членки – точно обратното: има растящо предизвикателство за социалния мир на европейския континент, тъй като тези въпроси предизвикват дълбоко разделение между гражданите и избраните от тях представители на европейско ниво.

Допълнително, можем ли да бъдем сигурни, че се взема под внимание най-добрия интерес на детето, в съответствие с международните конвенции, които защитават правата на децата? Днес ЕП между другото аплодира „правото“ на аборт (§52, §68, §72) и призова „Комисията да насърчи държавите членки за насърчават (медицинската) подкрепа за фертилитета и да спрат да ограничават достъпа до лечение на безплодие и асистирана репродукция” (§59), избягвайки каквото и да било споменаване на деца, лишени от техните биологически родители, и отваряйки вратата към всякакъв вид асистирана репродукция, включително сурогатно майчинство, ако се следва логиката за “достъп до всякаква асистирана репродукция”. В понеделник, в края на предварителния дебат, г-ца Ноичл отрече този текст да съдържа какъвто и да било текст за сурогатно майчинство, забравяйки, че то е логично следствие от либерализацията на асистираната репродукция. Да, за съжаление, този доклад включва също и сурогатното майчинство.

Все пак, обаче, нещо се променя. Членовете на ЕП нямат същото разбиране и гласуването днес даде ясно да се разбере: има силна и растяща опозиция на идеологическата визия, която е далеч от ежедневния живот на много мъже и жени. Много от членовете на парламента осъдиха факта, че докладите идващи от FEMM са “периодично манипулирани, за да бъдат гласувани ‘на куп’ като едно или повече лобита сливат взимодействията си с проблемите за равенството между мъжете и жените, при положение, че това не трябва да се случва” (Даниела Аиуто, ЕСДД, Италия). Много от тях не искат Европейската комисия да заема мястото на държавите членки по въпросите за сексуалните и репродуктивните права. Много от тях, също така, силно вярват в принципа на субсидиарност, тъй като “не всеки проблем в Европа е проблем на Европа”, както заяви Ангелика Ниеблер (ЕНП, Германия).

Големият брой въздържали се (81) и броят гласове против резолюцията, идващи от политически групи, които силно подкрепят този доклад (S&D, Greens/EFA, GUE-NGL, ALDE), показва, че европейските граждани наистина могат да бъдат представлявани в Брюксел и Страсбург, но за тази цел се изисква значителна работа по въпроса за културата и за дългосрочната политика на Европейския съюз относно защитата на живота,  човешкото достойнство и семейството.

Изявление

Сдружение „Избор за живот“, заедно с други организации, които защитават право на живот и човешко достойнство на всяко човешко същество от момента на зачатието до момента на естествената смърт, изпратиха преди самото гласуване, до всички български евродепутати, предложение за отхвърляне. Текстът на писмото показваше ясно несъстоятелността на исканията по доклада и необходимостта от противопоставяне, но за съжаление не бяхме послушани от по-голямата част от тях. Към тези, които гласуваха за отхвърляне на доклада изпратихме благодарствено писмо.

Ние от Сдружение „Избор за живот“ ще продължим да работим активно в тази насока и се надяваме на все по-голяма обществена подкрепа за създаване на позитивни и градивни социални нагласи и политики в българското общество и насърчаване на действия, защитаващи традиционните семейни ценности и правото на живот.

Ако подкрепяте морално дейността ни, но желаете да ни подкрепите и финансово, можете да го направите по някой от начините посочени в страницата ни за дарения. (Нашата дейност се издържа само от членски внос и доброволни дарения.)

Можете също да научите повече за нас и да се присъедините към нас чрез бланката ни за членство.

Свързани публикации