Scroll Top

Иска ли Бог християните да са против несправедливостта на аборта?

В защита на живота

Като християни от 21 век често чуваме как Бог е създал всеки един от нас с уникално призвание и идентичност. Лу Енгъл обобщава това добре в отзвук на Псалом 139 като казва: „Бог има мечта и Той е обвил тялото ти около нея.”

Ден след ден един друг аспект на Божиите пътища е все по-малко дискутиран и често неразбиран: Неговото справедливо сърце.

Исус спасява

Снимка: Toмас Хоук/ Flickr

Думата “справедливост” незабавно извиква в съзнанието ни при усилията да се сложи край на огромните несправедливости на нашето съвремие: сексуално насилие, робство, аборт, крайна бедност и расизъм са част от тях. Обикновено имаме един човек срещу друг човек или група от хора, похищаващи хора, които са слаби и без привилегии.

Имаме ли някаква представа колко важна е справедливостта за Бог? В Псалм 89:14 се казва: „Правда и правосъдие са основа на престола Ти” Деяния 22:14 описва Исус като Праведника. И дори стига много по-дълбоко.

Смятам че истинско обвързване с Божието справедливо сърце може да промени много – как гледаме на света, как реагираме лично при дадени обстоятелства и дори как гледаме на ежедневните си взаимоотношения.

Като начало трябва да започнем от Исая 59. В продължение на 58 глави Бог излива Своето слово към Исая относно несправедливостта, праведността и идването на Месията. Тук в глава 59 откриваме, че за Бог справедливостта не е просто абстрактна концепция, нито призив от митинг или отговор на човек.

Погледнете стихове 15-16: „и Господ видя и Му стана неугодно, че нямаше правосъдие; видя, че нямаше човек, и се почуди, че нямаше посредник;”

Думата „неугодно” означава всъщност да бъдеш смазан или прекършен. А думата за „почуди” буквално означава удивен, смаян.

Това е картина на сърцето на нашия Небесен Баща разцепено на две, когато той съзре несправедливост; Той се оглежда ужасен, че никой не го е грижа да застане в процепа. Това не е сърцето на студения, юридически безпристрастен съдия. Той е ревностен Отец, чието сърце гори да поправи грешните неща.

Тази истина може да преобрази живота ни. Точно затова ние можем с увереност да се молим пред съдебни сгради и клиники за аборт. И докато отстояваме вярата си, не се опитваме да привлечем вниманието на Небесата; ние откликваме на призива към нашите сърца отправен от Великия Застъпник, който настойчиво желае нашите умове да бъдат променени, сърцата ни да бъдат смекчени и живота ни спасен.

Необходимо е да разширим дефиницията си за справедливост. Казано простичко: „Справедливост е по своята същност: превръщане на грешните неща в правилни”. Когато хората чуят това, често сърцата ни отговарят по един от три начина – да разгледаме всеки един.

1. Там където грешки са извършени срещу теб, знай че твоят Отец не ще се спре, докато не донесе справедливост.

Исая 42 говори за факта, че Исус няма на отслабне или да се обезсърчи докато не постанови правда на земята. Може би в момента срещате несправедливост или може би някога някой ваш близък се е отнасял по несправедлив начин с вас като дете. Без значение какво се е случили или се случва, трябва да знаете че Бог не само вижда всичко това, но Той го чувства също така. И е твърдо решен да поправи тези грешки. Може да не изглежда така, както вие бихте го планирали или както би се вписало във вашия график – но можете да вярвате в грижовното водителство на Исус.

2. Ако вече работите върху въпрос отнасящ се до справедливостта, настоявайте пред сърцето на Бог

Може би работите в областта на обществената политика, органите на реда или друга сфера, отнасяща се до въпроси на справедливостта – знаете, че поправянето на грешки е част от вашето призвание, вашето ДНК. Призовавам ви да настоявате пред сърцето на Бог. Разберете какво Той мисли или чувства по въпроса, тъй като Той вече изгаря от желание и има планове. Той трескаво търси партньори, които да посредничат и да донесат Неговото царство в настоящите обстоятелства.

Не следвайте просто емоциите на загриженост или човешкото усърдие. Човешкото сърце не е създадено да се изправи само срещу такова зло. В най-добрият случай ще се се изтощите. В най-лошия случай, ако сърцето ви е откъснато от смиреното и вдъхващо милост място за молитва, можете да се превърнете в самото чудовище срещу което сте се заели да се борите.

Молитва всеки ден

Фотография: Aндрю Лий / Flickr

Библията е кристално ясна, че няма добро у нас – абсолютно никакво – освен Бог.

3. Когато ежедневното ви занятие не е свързано със справедливостта, разширете кръгозора си

Може да попитате: „Всичко това е добре, но какво общо има то с моето призвание и идентичност?”

Чиновник, детегледачка, медицинска сестра. Има много общо с вас, ако се отворите по отношение на това как определяте справедливост.

Най-голямата несправедливост е, че Исус Христос не е познаван, обичан и почитан от всяко човешко същество – тъй като ние сме създадени по неговия образ за да имаме връзка с Него и да сме приносители на Неговата слава.

Сърцето Му е разбито заради това преди всичко. Повярвайте ми, Той ми е позволил да почувствам мъничка частица от това по време на молитва за различни неспасени групи хора. Може дори да си мислите: „Нямам никаква представа какво е призванието ми.”

Мога да ви кажа с абсолютна увереност, че последните думи, които Исус изговаря като човек отекват в отговор днес: „И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух, като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И, ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на века.” (Матей 28:19-20) Това е великата заповед – великият призив на Бог към всеки един от нас да бъдем ловци на хора. Това ще изглежда различно за всеки един от нас, защото Той ни е дал уникални таланти, дарби, гласове и позиции на влияние върху другите. За някои това ще изглежда като служене на бездомните. За други, може да е усъвършенстване на способността ви да чувате Божият глас, така че да наострите духовните си уши по време на обедна почивка с колеги. За трети, ще бъде обичане на малките за които сте отговорни с любовта на Христос и осъществяване на дело Неговото присъствие, когато всичко върви накриво.  Може да бъде търсене на Неговото стратегическо откровение, докато пишете редове от код за софтуерно приложение, което ще е от помощ за другите. Може да бъде не реагиране по начина по който искаме към един от колегите си или членове на семейството. Може да бъде писане на песен или блог-пост, който привлича други към Неговото сърце по някакъв малък начин или им дава езика, с който да излеят своето. Може би е служение и молитва докато шофирате из града, отдавайки на Исус част от любовта и обожанието, което заслужава.

Никой от нас не може да направи това сам. Няма да проработи. Бог Отец желае вашето сътрудничество с Него, не просто участие.

Исус каза, погледнете и вижте, че нивите са вече бели за жътва – Чакайте, не, не е!

В Матей 9:38 след като жали колко малко работници има, нашият Спасител увещава Своите ученици: „затова се молете на Господаря на жътвата да изпрати работници на жътвата Си.”

Първата стъпка, която често прескачаме, е да се молим и да слушаме. Застанете пред Бога и попитайте какво е сърцето Му и стратегиите Му; Небето знае, че имаме нужда от това в движението за защита на живота. След повече от 40 години минали от узаконяването на абортите в САЩ (бел. ред. и почти 60 от узаконяването на абортите в България) има вик от сърцето ни на състрадание и възприемане на естественото ни желание да застанем възмутени срещу това престъпление. Ние трябва да се молим, докато не получим прозрение в Духа. Бог Отец гори от желание да влезе в живота ни и да поправи грешните неща.

Бележка от LifeNews: В продължение на повече от десетилетие Тери Шепърд развива посредническа дейност в защита на живота заедно с Bound4LIFE – масово движение, което се моли за прекратяване аборта и за възкресяване на духовността в световен мащаб. Тя е завършила TheCall Institute към nternational House of Prayer University in Kansas City, и е придобила научна степен по социални дейности от University of Central Florida. Живее в град Вашингтон със съпруга си Тери, който работи във водеща християнска организация за обществена политика. Препечатано с разрешение на Bound4Life.

 

Автор: Кристина Мартин | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/10/28/does-god-want-christians-to-stand-up-against-the-injustice-of-abortion-heres-what-the-bible-says/
Превод: Петя Кушева за Сдружение „Избор за живот“

 

Свързани публикации