Scroll Top

Ирландия и абортите – какво трябва да се знае?

Ирландия и абортите

След референдума през 1983 г. и до днес защитниците на аборта се опитват да противодействат на ирландските закони и култура, поддържащи живота, чрез постоянни съдебни предизвикателства и призиви, адресирани към международните институции, включително Европейския съюз и Обединените нации.

През 1992 г., ирландският върховен съд взима много оспорвано решение по делото Х, според което се допуска аборт като законово изключение в случаите, когато животът на майката е застрашен. Съдът взима това решение, без да се основава на медицински доказателства и не определя времеви граници за това кога може да се извърши аборт при такива обстоятелства.

Трябва да отбележим, че понятието “аборт, разрешен от закона при извънредни обстоятелства”, не се разбира правилно. Ако приемем, че абортът е преднамерено отнемане на живота на нероденото дете, тогава интервенцията, имаща за цел да спаси живота на бременната майка, не би трябвало да се нарича “аборт”, тъй като тя не е насочена към умъртвяване на детето. Това е един сложен момент, провокирал всеобщо разногласие и накарал мнозина поддръжници на движението “за живота” да приемат,че някои “изключения”, разрешаващи аборта, са необходими при определени обстоятелства.

Постановлението по делото Х било толкова спорно, че никое ирландско правителство не пожелава да го обсъжда. То остава непроменено 20 години до миналия декември. Междувременно през 1992 г. и 2002 г. се провеждат референдуми за отмяна на решението по делото Х. Но поради разногласия между различните групи на поддръжниците “за живота”, свързани с това как да бъде формулиран въпросът на референдума, не се стига до приемане на конституционна поправка, която да опровергае решението по делото Х.

През декември 2010г., Европейският съд за човешките права оповести своето решение по делото Ей Би Си срещу Ирландия. То се оказа доста объркващо за правните коментатори, тъй като от една страна потвърждава,че Европейската конвенция за човешките права (която е под ръководството на съда) не дава право за аборт, а от друга заявява, че ирландската конституция може да бъде изтълкувана и по начин, който разрешава аборт при определени обстоятелства. В следствие на това Европейският съд  съветва Ирландия да внесе яснота в закона за аборта, като определи при какви точно обстоятелства той се разрешава.

Ирландското правителство свиква “експертна група”, която да изготви предложения за прилагане на решението по случая с Ей Би Си. Тази група се оказва спорна още от самото начало, тъй като включва поддръжници на аборта и защитници на живота, факт, който повече от 17 членове на Конгреса изтъкват в писмото си до министър-председателя миналото лято. В крайна сметка “експертната група” предлага пет варианта, всички препоръчващи някакъв вид либерализиране на аборта, въпреки твърденията на някои юристи, че всичко, което решението по случая с Ей Би Си изисквало било либерализиране на абортите и законова яснота. Експертите  трябвало да предадат доклада си до юли, но де факто той излиза в същия ден, когато ирландската преса разгласява историята за смъртта на Савита Халапанавар, подозрително съвпадение, което не убягва на повечето хора.

Оригиналната статия в ирландския “Таймс” по повод смъртта на Савита е озаглавена: “Жена, на която е отказан аборт, умира в болницата”. Международните медии веднага подхващат темата, че ирландските рестриктивни спрямо аборта закони и Католическият морал са виновни за смъртта на Савита. Медийният скандал бързо излиза извън контрол и скоро в индийския “Таймс” излиза статията “Ирландия убива бременна индийска зъболекарка”. Малко след оповестяването на историята става ясно, че активисти, поддържащи аборта, са се свързали с медиите от името на съпруга на Савита и няколко дни преди случаят да излезе в пресата, са планирали стратегия как да се възползват от тази възможност, за да  прокламират убежденията си.

Въпреки че разследването на смъртта на Савита все още не е приключило, оригиналният разказ за случилото се, отразен в ирландския “Таймс”, бе поставен на съмнение. Авторката на статията дори призна,че е нямало доказателства Савита или съпругът и да са искали аборт и че спомените на мъжа за фактите от онзи ден били “объркани”. Това разбира се не попречи на активистите да изискат от правителството незабавен закон за защита на аборта. За жалост, по-голямата част от читателите не разбраха, че обстоятелствата около смъртта на Савита нямат нищо общо с издаването на закона, който правителството обмисля и който според техните думи “ще касае единствено решението по делото Х и случаите на аборт при извънредни обстоятелства”.

Дясно-центристката партия в Ирландия (най-голямата като мнозинство), която беше дала обещание да не издава закон в защита на аборта започна да отстъпва пред настойчивите искания на Лейбъристката партия (по-малкия и коалиционен партньор) и пред огромния натиск от страна на медиите да поеме курс за легализиране на аборта. Тази седмица започнаха парламентарните изслушвания в сътрудничество със здравния комитет. При настоящото положение се очаква в парламента да се внесе законопроект до края на февруари, а финалното гласуване да се осъществи през май. Защитниците на движението “за живота” продължават своята усърдна работа за това абортът в Ирландия да остане извън закона.

Терънс Маккйгън е съдружник-адвокат в Дружеството за защита на свободата.

 

Автор: Терънс МаккйгънAlliance Defending Freedom
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална статия: http://www.lifesitenews.com/news/ireland-and-abortion-what-you-need-to-know
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации