Scroll Top

20-седмично бебе “без възможност качествен живот” се родило напълно здраво

Кларън Роджърс и майка му Джема

Майка, на която казали да абортира 20-седмичното си бебе, защото няма да може да има качествен живот, родила напълно здрав син.

Тригодишният Кларън Роджърс живее напълно здрав и щастлив с родителите си, Джема Роджърс и Рос Келтър, във Великобритания. Но той нямало да се роди, ако двамата родители били послушали съвета на лекаря и били избрали да направят аборт. Когато преглеждали Джема на скенер, по време на двадесетата седмица от бременността ѝ, докторите съобщили на младата двойка, че бебето им ще се роди парализирано и няма да води качествен живот.

Английският вестник „Daily Mail” съобщава, че семейството било подтиквано към аборт, защото бъдещето на сина им изглеждало мрачно. Те смятали, че момчето щяло да има заболяването спина бифида, да бъде в тежест на родителите и никога нямало да проходи, проговори или започне да върши основни неща, като например да отиде само до тоалетната. За щастие двамата отказали аборта и смятат, че това е било най-доброто решение, което някога са вземали.

Учудващо, Кларън е здрав както другите деца на неговата възраст и не страда от здравословни проблеми. Джема обяснява: „Инстинктът на една майка винаги е правилен и от момента, в който ми казаха, че синът ми ще бъде с увреждания, аз знаех, че не искам да загубя надеждата си за него. Така се радвам, че не сторих това, защото той е съвършен във всяко едно отношение.”

Кларън се ражда с цезарово сечение в Кралския лазарет в Глазгоу, Шотландия, през май 2012 г. Тежал 2,636 килограма и незабавно го отвели за прегледи за три дни. Джема разказва: „Лекарите съобщиха, че ще е нужен шунт, поставен в мозъка, за да дренира гръбначномозъчната течност там и бяха написали в медицинския му картон, че е роден с най-тежката форма на спина бифида.

Сега Джема и Рос са разгневени затова, че лекарите са се опитали да ги притиснат да извършат аборт преди раждането на Кларън. „Той е истинско чудо и се ядосвам на докторите, които ми казаха да го премахна. Когато ни съобщиха, че бебето ни няма да има никакъв живот, разбиха сърцата ни. Но аз винаги съм искала да бъда майка и просто нямаше да понеса да прекъсна бременността си”, обяснява Джема.

Не е изненадващо, че Националната здравна служба твърди, че двойката никога не е била поощрявана да извърши аборт. Служителите коментират следното: „Ултразвуковата терапия на въпросната пациентка бе извършена от опитен консултант акушер, специалист по фетална медицина, който по-късно им предостави допълнителна последваща грижа. По време на консултацията медицинското лице информира пациентката, че съществуват редица физически или умствени увреждания, които биха могли да окажат влияние върху бебето, включително и най-тежкият, както и най-лекият случай на отклонение от нормата. В този момент винаги ние винаги уведомяваме нашите пациенти, че опитите да се предскаже степента на умствена или физическа увреденост, от която детето ще бъде засегнато, са до известна степен несигурни и неточни.”

Те продължават с обясненията: „Екипът ни също така има задължението да обсъди с бременната жена всички съществуващи възможности, включващи и предлагането на аборт. Но никоя бременна жена не е била притискана да вземе решението да прекрати бременността си. Отговорихме на пациентката в писмен вид относно всички оплаквания, които тя бе повдигнала, и съжаляваме, че тя не е доволна от пълния ни отговор.”

Тези думи не удовлетворили Джема и Рос и те се надяват, че от болницата ще се извинят. Джема завършва с думите: „Наистина бих искала извинение от болницата. Можех да прекъсна бременността си заради техните предупреждения и не разбирам как са могли да допуснат подобна грешка. Моментът, в който видях Кларън да тича, бе най-щастливият през целия ми живот. С порастването му сега виждам, че той е съвсем като всички други деца. Той е истинско чудо. Знам, че лекарите трябва да изпълняват задълженията си, но преди да кажат на някого да прекрати една бременност, те трябва да са напълно сигурни в това. Независимо от всичко аз имам най-чудесният син на света и щастливото ни семейство се чувства завършено.”

 

Автор: Стивън Ертълт  | Нешвил, Тенеси, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/08/19/mother-told-to-abort-20-week-old-baby-with-no-quality-of-life-births-healthy-son/
Превод: Невена Петкова за Сдружение “Избор за живот”

 

Свързани публикации