Scroll Top

Най-малкото британско бебе с 1% шанс за оцеляване навърши 10 години – мама била посъветвана да абортира

Алайа

Когато Алайа Харт се ражда през 2003 г. в Градска Болница Бирмингам, три месеца преждевременно, с тегло едва 340 грама , висока 17,78 см и с недоразвити дробове, лекарите казали на майка й, че има 1% шанс да оцелее.

Алайа, противно на статистиката, навърши 10 години през май и казва, че обича училището, спорта и е капитан на момичешкия футболен отбор.

Вече голяма почти колкото връстниците си, висока 1.22 м и 25.4 кг, Алайя казва:

„Наистина обичам да играя футбол. Страшно забавно е да играя с приятелите си. Много съм горда, че съм капитан.”

„Обичам училището, но повече обичам спорта. Знам че съм малко дребна, но се опитвам това да не ми пречи. Любимият ми отбор е Манчестър Юнайтед. Много харесвам Уейн Руни” казва тя, според репортажа на Дейли Мейл за това невероятно малко момиче.

Алайа е най-малкото оцеляло живородено бебе във Великобритания.

Майката на Алайа, Лорейн, която самата е висока едва 1,55 м, си спомня че, след като със съпруга й 15 години опитвали неуспешно да имат дете, била изключително щастлива когато разбрала, че е бременна.

Но през петия месец от бременността двойката разбрала, че така желаното бебе не растяло както трябва. Лекарите посъветвали Лорейн да абортира.

Родителите били смазани, но отхвърлили възможността за аборт и решили да продължат с бременността, въпреки прогнозите, че бебето няма да оцелее след раждането си.

Когато описва момента на раждането, Лорейн казва, „Буквално плачех и плачех. Не можех да повярвам, че нещо толкова малко може да оцелее. Тя беше толкова мъничка, а толкова енергична. Ръчичките и се движеха и беше един малък човек, а аз плаках много дълго. Тя оцеляваше – това беше основната ми грижа.”

Д-р Джефри Бисенден от Градска Болница, където Алайа е родена и лекувана, казва тогава че е удивен от оцеляването й и от това колко малко грижи са били необходими за Алайа, на която е спряно командното дишане едва два дни след раждането.

„Консултант-педиатър съм от 1980 г. и никога не съм виждал бебе с такъв размер да оцелее”, казва Д-р Бисенден. „Обикновено това са спонтанни аборти, но тя (Г-жа Харт) роди това малко момиченце, което се сгърчи, размаха ръчички и каза: „Искам да живея.”

„Уникалното в случая е не преждевременното раждане, а размера на бебето. Бях изумен, че бебето не умря в утробата”, допълни той.

„Мисля, че оцеляването на бебето се дължи на присъщата жилавост на детето, не на нещо, което ние сме направили.”

През октомври 2003 г., след четири месеца в неонатално отделение, Алайа е взета в къщи от гордите си родители.

В този момент с тегло 2.267 кг, малките й дробове са се развили и тялото и е станало по-силно. Тогава Лорейн казала: „Всички бебета са специални, но Алайя е малко по-специална. Тя е удивителна. Справи се толкова добре и съм толкова горда с нея.”

През 2007 г., в деня когато Алайа започва училище, британски блогър публикува следните думи, адресирани до АйТиЕн Нюз от Лорейн, майката на Алайя към бременните майки, на които са казали, че бебетата им може да не оцелеят: „Горда съм, че бях достатъчно силна да не слушам т.нар. експерти. Не рухнах след техните съвети. Чудесно доказателство е за всички детски лекари …мислете и помнете Алайа Харт.”

„Лекарите предлагаха да я абортират до момента на самото раждане. Но бях благословена със силно малко момиче, което преодоля трудностите. И сега тя се подготвя за първия си учебен ден.”

Майката на Алайа каза за Дейли Мейл през май, че никога не си е представяла, че ще види дъщеря си да тича по футболно игрище като едно здраво десет годишно дете.

„Тя наистина измина дълъг път – беше адски тежко пътуване,” каза Лорейн.

Директорът на училището, в което учи Алайа, Джейн Скот, добави че, „Тя наистина отстоява позициите се и това е прекрасно. Напредва добре с ученето и е много популярно малко момиче. Изпълнена е с увереност и има прекрасен характер. Като се има пред вид от къде е започнала и до къде е стигнала – да играе футбол с момчетата на игрището, това е невероятна история при положение, че й е бил даден такъв минимален шанс да оцелее.”

 

Автор: Тадеуш Баклински | Бирмингам, Великобритания
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална статия: http://www.lifesitenews.com/news/uks-tiniest-baby-given-1-chance-of-survival-turns-10-mom-was-advised-to-abo
Превод: Петя Кушева за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации