Scroll Top

Петиция до Съвета на Европа за правата на бебета, оцелели при несполучливи аборти

Бебе, което се нуждае от грижа

На 24 април 2015 г., петък, Бюрото на Парламентарната Асамблея при Съвета на Европа официално получи „Петиция за правата на новородените, които са оцелели при аборт“ и реши да я представи пред Комисията по правни въпроси и човешки права. Това е важна първа стъпка, която поставя началото на правно и политическо проучване на петицията, което трябва да се извърши от депутатите.

Петицията, инициирана от „Европейския център за право и справедливост“ и подкрепена от Международната католическа служба за децата и Федерацията на асоциациите на католическите семейства, е подписана към днешна дата от повече от 185 000 европейски граждани, което я прави най-голямата петиция в историята на този Европейски парламент.

Изпратена според официалната процедура, петицията моли парламента да вземе под внимание положението на децата, които са оцелели при аборт, да осъди практиката на убийство на новородени деца и да напомни, че всяко родено живо човешко същество има правото на зачитане на живот и заслужава да се полагат грижи за него или нея, без значение на обстоятелствата при самото раждане. Всъщност всяка година много деца се раждат живи след медикаментозни индукционни аборти, извършени след 20-та седмица от бременността. Понастоящем „Европейския център за право и справедливост“ събира свидетелски показания, най-вече от акушерки, за съдбата на тези деца, които често са оставени да умрат, без да се полагат грижи за тях.

Първо „Комисията по правни въпроси и човешки права“ ще реши дали петицията попада под юрисдикцията на парламента. Юридически няма съмнение, но именно първото решение е политическо и някои от депутатите ще бъдат против. С това обсъждане на допустимостта на петицията започва и дискусия, която може да продължи с процедура по разглеждане и вероятно резолюция, в зависимост от политическите сили в рамките на парламента.

„Европейският център за право и справедливост“ е задължен да направи всичко възможно и да гарантира, че тази петиция ще доведе до ефективното осъждане на това детеубийство.

 

Автор:  Грегор Пупинк* | Страсбург, Франция
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/05/01/petition-asks-council-of-europe-to-take-up-rights-of-unborn-babies-who-survive-botched-abortions/
Превод: Диана Македонска за Сдружение “Избор за живот”

* Грегор Пупинк е директор на „Европейския център за право и справедливост“ е международна неправителствена организация, посветена на провъзгласяване и защита на човешките права в Европа и по света.

Свързани публикации