Scroll Top

Бебе, оставено да пищи цял час след провален аборт, предизвика обществено недоволство

Ръчичка на бебе държи пръст на възрастен

Смъртта на новородено бебе, след предизвикан аборт в Полша, породи всеобщо възмущение и стана причина да се подновят исканията за защита на всички бебетата в Европа.

Миналата седмица „Глобъл диспач“ съобщи, че болница във Варшава е била обвинена, че е позволила жизнеспособно бебе да умре, без за него да са били положени грижи, след като е оцеляло при предизвикан аборт. Свидетели казват, че лекарите и медицинския персонал при болница „Светото семейство“ са оставили новороденото да умре на 7 март, вероятно защото бебето е било със Синдром на Даун, според доклада.

Представители на „Крисчън тъдей“ съобщават, че властите разследват болницата. Майкъл Дзиекански, говорител на прокурора, казва че прокуратурата ще разследва, дали болницата е нарушила закона, който изисква медицински грижи да бъдат полагани за бебе, след като то е оцеляло при аборт, ако то е в състояние да живее извън утробата. Бебето е било преди 24-та гестационна седмица, за която се смята, че е прагът на жизнеспособността.

Говорителят на болницата Дорота Ясловска-Ниемиска заяви преди това, че персоналът на болницата не е нарушил закона и е уважил достойнството на пациентката и на плода. Когато я попитали за бебето, което се е родило живо, Ясловска-Ниемиска казала: „Това са подробности, за които не мога да говоря. Това е поверително и аз не съм упълномощена да коментирам подробностите по този случай.“

Според доклада специална комисия в полския парламент вече работи по законопроект, според който абортът да бъде обявен за незаконен във всички случаи с изключение, когато засяга животът на майката. По настоящем в Полша абортът е законен в случай на изнасилване, ако касае животът и здравето на майката, или ако плодът е със сериозни малформации.

Проектозаконът предвижда извършването на аборт да стане незаконно и да се наказва с до 5 години затвор, вместо досегашните две, според Яху нюз. Необходими са 10 000 подписа, за да бъде разгледан този законопроект в парламента. Активистите, които подкрепят абортите в Полша са готови веднага да атакуват законопроекта.

„Да се приеме този текст в закона за абортите би било нарушение на човешките права и на правата на жените“, казва Казимира Счука, активистка на движението в защита на абортите. „Виждаме, че се раждат много деца със сериозни физически проблеми, а това означава много разходи за болниците“.

Изказванията на Счука ни насочват към един друг по-голям проблем в полското здравеопазване, това е дискриминация към хората с увреждания като Синдром на Даун. Докладите показват, че бебето във Варшава е абортирано, защото тестът за синдром на Даун се оказал положителен. В Полша абортите при случаи на синдром на Даун и други малформации са законни, докато плодът не стане жизнеспособен.

През 2014 г. полската журналистка Наталия Дуехолм, която е активистка на движението в защита на живота, писа в Лайф Нюз за друго бебе със Синдром на Даун, което се родило живо след предизвикан аборт. Бебето, което било момиче е било дори още по-малко от бебето от Варшава, само в 22-ра гестационна седмица, но е имала повече късмет. В нейния случай от болницата във Вроцлав са извикали неонатолози, които са помогнали на бебето да оцелее.

Горе-долу по времето и на случая от Вроцлав, друга майка на дете със Синдром на Даун е притиснала полския парламент да обяви за незаконни аборти, които се извършват заради Синдром на Даун, съобщава Дуехолм. Кая Годек, защитник на живота, получи нестихващи овации за речта си за това колко ценни са децата, но страната е подложена на натиск и от защитниците на абортите, които искат абортите да бъдат легализирани във все повече случаи.

В САЩ, някои щати също се опитват да защитят неродените бебета от аборти, които се основават на вродени малформации. Миналата седмица губернаторът на Индиана Майк Пенс подписа закон, който забранява абортите, извършвани заради вродена малформация на неродени деца или заради пола им. През 2013 г. Северна Дакота беше първият щат, който прокара подобен законопроект, с който да защити неродените бебета от аборти, извършвани заради малформации. Няколко други щата също забраниха абортите, които се основават само на пола на бебето.

 

Автор: Макаиа Билгър | Варшава, Полша
Източник:
 LifeNews.com
Оригинална страница: http://www.lifenews.com/2016/03/28/baby-who-screamed-for-an-hour-while-left-to-die-after-botched-abortion-causes-global-outrage/
Превод: Диана Македонска за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации