Scroll Top

Полша защитава законите си, които не разрешават аборта

Знамената на Полша и Европейския съюз

Порицава остро европейските лидери, които ѝ казват да легализира абортите

Полското правителство даде бърз язвителен отговор на европейските бюрократи седмица след доклад, публикуван миналата седмица от Съвета на Европа, който критикува полския ограничителен закон за абортите и неговото отношение към жените.

Приемайки официиален тон и смирително уважение, което много страни приемат в тяхното взаимоотношение с европейските бюрократи Полша обвинява европейския комисар от Съвета на Европа по човешките права, американеца от латвийски произход Нилс Муижниекс, в „преминаване на границите на своя мандат“, в пристрастие и във вмешателство във вътрешните дела в официален отговор на доклад на комисаря, публикуван миналата седмица.

В частта „Сексуално и репродуктивно здраве“, докладът на комисаря наставлява Полша да декриминализира аборта и да оттегли защита на лекари и медицински персонал и да гласува закон за задължителното сексуално образование. Вместо да отстъпи раболепно, както повечето държави-членки биха направили в подобни ситуации, Полша отговаря, че Комисарят е интерпретирал погрешно фактите и че той нито е разбрал полските закони, нито е разбрал задължението на Полша към Европейската конвенция за правата на човека.

„В това отношение полския закон се позовава на Конституцията и се ползва с обществената подкрепа на полското общество на уважение на живота“, това е полският отговор по проблемите на аборта.

Комисарят също смята, въз основа на докладите на Международната федерация по семейно планиране, че Полша възпира жените от ползването на контрацептивни средства, за да не се финансира купуването им. Полското правителство обвинява Семейно планиране в търсене на финансови облаги от продажбата на контрацептивни лекарства.

Международната федерация по семейно планиране „едва ли би могла да се нарече безпристрастен източник на информация по отношение на активното си участие в достъпа до контрацептиви и абортите и ролята и в улесняването на директния достъп до подобни услуги“, казва полското правителство.

Но най-острата критика на полското правителство към бюрокрацията на Европейските човешки права е именно в отдела за равноправието на жените, която заема приблизително една трета от доклада.

Докладът на еврокомисаря обвинява Полша в ограничаване на жените от участие в икономическия и обществен живот и в неуспеха да криминлизира и преследва насилие и сексуално насилие върху жените – като слага петно срещу страни, които защитават живота в утробата.

Полша казва , че комисарят просто повтаря като папагал информация, осигурена от няколко организации, които едва ли са представителни за гражданското общество в страната и „напълно пренебрегващи“ информацията, предоставена от правителството. Полският отговор сравнява това безкритично повтаряне на недоказани твърдения, които не са базирани на факти, с играта на развален телефон, при която съобщението се предава неправилно след серия от преводи.

Те наричат такива обвинения „идеологически“ и „погрешни“ и подчертават данни, които показват, че Полша има най-ниския процент на домашно насилие и сексуален тормоз на работното място в цяла Европа.

Полша също посочва, че според данните на ОИСР, измежду другите неща в Полша, разликата в заплащането при мъжете и жените е най-малката в Европа, и само Швеция и Норвегия са пред нея, че Полша има втория най-голям дял на жени инвеститори и че процента на жените народни представителки е 27,4% , в сравнение с 28,58% средно за Европа.

 

Автор: Стефано Геннарини | Варшава, Полша
Източник:
 LifeNews.com
Оригинална страница: http://www.lifenews.com/2016/06/24/poland-defends-its-pro-life-laws-blasts-eu-leaders-telling-it-to-legalize-abortion/
Превод: Диана Македонска за Сдружение “Избор за живот”

 

Свързани публикации