Scroll Top

Учени признават, че съществува връзка между аборт и преждевременно раждане

Преждевременно родено дете

“Световната Здравна Организация” го игнорираше. Медицинските списания го омаловажаваха. Сега изследователите признават – с недомлъвки – за връзка между аборта и преждевременните раждания.

Авторите на ново изследване предполагат, че модерните методи за аборт намаляват риска от преждевременни раждания. Въпреки това, забележителното е, че изследването признава, че те имат връзка с аборта.

Защитниците на аборта отдавна отричат, че той увеличава риска от последващи преждевременни раждания, въпреки постоянно нарастващите медицински данни, които показват обратното. Асоциирането на аборта с преждевременното раждане е „чиста лъжа”, заявява Лейла Хесини от Айпас (Ipas). „Нито една американска медицинска организация не признава връзка между аборта и преждевременното раждане”, твърди Пейдж Джонсън от клона на „Семейно Планиране” в Северна Каролина.

Новото изследване анализира медицински данни от жени в Шотландия между 1980 и 2008 година. То разкрива „силна независима връзка” между преждевременните раждания и историята на един или повече „терапевтични” или предизвикани аборти. Според изследването обаче, зависимостта е намаляла с времето и не се е наблюдавала след 2000 г. Авторите смятат, че рискът може да е от наранявания по време на хирургически аборт без предварително лечение на шийката на матката, метод, който до голяма степен е бил заменен от медицински аборти и лечения, които отпускат шийката преди хирургически аборт.

Авторите обръщат внимание, че модернизирането на методите на абортиране в световен мащаб, особено на медицинските аборти, „може да бъде ефективна дългосрочна стратегия, която да намалява бъдещите нива на преждевременни раждания.” Въпреки това, те предупреждават, че не са изследвали директно методите на абортиране и хипотезите им се основават на общи тенденции в шотландската здравна система през периода на изследването.

Лекари в миналото са критикували медицински списания заради омаловажаването на връзката между абортите и преждевременните раждания. Д-р Байрон Калун, гинеколог, писа че: „Жертвите на тази безотговорна журналистика са милиони жени”, които не са били информирани за рисковете свързани с аборта и по-късно е трябвало да се примиряват със смъртта на дете, което е родено прекалено рано или с пожизнени увреждания, дължащи се на преждевременното раждане.

Световната Здравна Организация (СЗО) посочва данни, според които над милион деца умират годишно от усложнения в резултат на преждевременно раждане, а оцелелите често страдат от физически и умствени недостатъци. В доклада на СЗО от 2013 г. за преждевременните раждания се казва: „Много малко е известно за причините и механизмите на преждевременното раждане и без това знание, преждевременното раждане ще продължи.” Докладът не споменава аборта като рисков фактор.

Дори и ако новият доклад е верен в своите хипотези, че лекарствата за предизвикване на аборт в по-малка степен водят до преждевременно раждане, те не са безопасни за жените и децата. При медицинските аборти е по-вероятно да се предизвика кръвоизлив или да бъдат непълни, като понякога в майката остават части от мъртвото бебе. Известно е, че използването на лекарства, предизвикващи аборт, причинява вродени дефекти.

Откритията на изследването, освен това, се ограничават само с жени от шотландската национализирана здравна система, която не е типичен представител на стандарт на медицинско обслужване в другите части на света, особено за развиващите се страни.

„Жените са изправени пред множество рискове при аборта, легален или нелегален, и тези рискове са значително по-големи в развиващия се свят”, казва сестра Джийни Хед, вицепрезидент на международния отдел на “Национално Право на Живот”, когато обявява публикуването на актуализиран анализ, показващ как аборта вреди на жените. „И въпреки това, някои от международната общност са насочили своите ресурси основно към легализиране на аборта за сметка на женското здраве и живот.”

 

Автор: Проф. Д-р Ребека Оус | Ню Йорк, САЩ
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална статия: http://www.lifesitenews.com/news/researchers-admit-link-between-abortion-and-premature-births
Превод: Петя Кушева за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации