Scroll Top

Реджи Литълджон: Водеща битката срещу принудителните аборти и половия геноцид в Китай

Реджи Литълджон

Реджи Литълджон има впечатляваща биография като защитник на правата на най-уязвимите хора по целия свят.

Литълджон е адвокатка, възпитаничка на Юридическия факултет в Йейл, основателка и президент на “Права на жените без граници“, международна организация, целяща да разкрие принудителните аборти, джендърцида* и сексуалното робство в Китай.

Тя се е срещала със служители на Белия дом, Държавния департамент, ООН и Ватикана, за да ги информира. Също така Литълджон е пътувала из САЩ, за да говори и да повиши осведомеността за злоупотребите с бруталната „Политика за едно дете в семейство“ в Китай.

Тази седмица тя говори с LifeNews относно своята работа.

LifeNews: Как се включихте в борбата срещу принудителните аборти в Китай?

Литълджон: В средата на 90-те, аз знаех, че в Китай съществува „Политика за едно дете в семейство“, но никога не бях спирала, за да се замисля как тя се прилага. Тогава като адвокат аз представлявах една бежанка, която беше родила две деца и беше насилствено стерилизирана. Както си седях на бюрото през този слънчев ден в Сан Франциско, не можех да повярвам, че в този момент от другата страна на земята в Китай има жени, които биват извличани извън домовете си, за да бъдат насилствено стерилизирани или да бъдат принудени да направят аборт, дори и в деветия месец на бременността. Трябваше да направя нещо, за да им помогна, затова основах “Права на жените без граници“.

LifeNews: Движението „за живот“ помогнало ли е на вашата работа?

Литълджон: “Права на жените без граници“ цели да сближи активистите от движенията „за живот“ и „за избор“, за да се противопоставят заедно срещу принудителния контрол на раждаемостта. Ние имахме известен успех сред тези, които са „за избор“, особено след като говорих в Европейския парламент, ООН и Белия дом. CNN публикува статия за джендърцида, която аз написах. Но движението „за живот“ прие много по-добре нашите усилия. Аз съм много благодарна на лидерите на движението „за живот“ за тяхната международна перспектива, за грижата им към хората и от другата страна на земята.

В САЩ са направени около 57 милиона аборта от делото „Роу срещу Уейд“ насам. Китайското правителство от своя страна се похвали, че е „предотвратило“ над 400 милиона животи. Те заявиха, че това е техният принос към борбата срещу глобалното затопляне – сякаш хората са ходещи въглеродни отпечатъци. Огромни потоци от човешки животи се изливат от Китай, откакто те приеха своята „Политика за едно дете в семейство“ през 1980 г. Въпреки че бяха направени някои модификации в новата „Политика за две деца в семейство“, трябва да се сложи край на принудителните аборти, абортите въз основа на пола на детето и изоставянето на бебета момичета. Движението „за живот“, включително LifeNews, е от съществено значение за разпространението на това съобщение.

LifeNews: Спряха ли принудителните аборти и дендърцида при новата „Политика за две деца в семейство“?

Литълджон: Когато Китай промениха своята „Политика за едно дете в семейство“, за да създадат „Политика за две деца в семейство“, заглавията в традиционните медии бяха подвеждащи. Заглавия като „Китай изостави своята Политика за едно дете в семейство“ създадоха впечатлението, че принудителният контрол на раждаемостта е приключил. Но не е така. Въпреки че сега всяка двойка може да има по две деца, самотни майки и жени бременни с трето дете могат да бъдат законно принудени да извършат аборт.

LifeNews: Върху какво работите в момента?

Литълджон: Ние продължаваме да водим нашата международна кампания, за да повишим осведомеността относно това, че принудителните аборти и насилствената стерилизация не са престанали и при новата „Политика за две деца на семейство“. “Права на жените без граници“ няма да прекрати усилията си докато принудителният контрол на раждаемостта в Китай не се елиминира напълно, както законово, така и на практика.

Също така продължава и нашата кампания „Спаси момиче“, чрез която сме спасили стотици бебета момичета от аборт въз основа на пола и от изоставяне. Имаме мрежа от места в един от селските райони на Китай. Дори и при новата „Политика за две деца в семейство“ вторите дъщери са в риск. Много двойки, чието първо дете е момиче, искат второто им дете да бъде момче, затова абортите и изоставянето на бебета момичета продължава. Когато нашата мрежа научи за жена, която е бременна с момиче и е насрочила час за аборт – или която е родила момиче и е притискана да го изостави – служител на “Права на жените без граници“ отива на нейната врата и казва: „Моля Ви не правете аборт и не изоставяйте своето бебе, защото е момиче. Тя е ценна дъщеря. Момичетата са толкова добри, колкото и момчета. Ще Ви дадем месечна стипендия за една пълна година, за да Ви дадем възможност да задържите дъщеря си.“ Повечето майки са много благодарни, че могат да задържат дъщерите си. По този начин ние сме спасили стотици бебета момичета.

LifeNews: Разкажете ни за Вашата китайска дъщеря.

Литълджон: Радостно е, че съпругът ми и аз отглеждаме Ани Жанг, дъщеря на Жанг Лин, който е политически затворник в Китай. Когато китайското правителство не успяло да спре Жанг Лин чрез директно преследване, то задържало неговата дъщеря Ани. Тя била само на 10 години и в 4-ти клас, когато била отвлечена по време на училище и била задържана за през нощта. Било ѝ е студено, била е гладна и ужасена.

Накратко казано, с помощта на много смели хора в САЩ и Китай, успяхме да я измъкнем от Китай и сега я отглеждаме като наша собствена дъщеря. Наскоро тя спечели конкурс по пиано и ще свири в Карнеги Хол! Тя почти е била насилствено абортирана като второ дете, затова тя е блестящ пример за красотата, брилиантността и любов, които губим всеки ден чрез бруталната китайска политика за контрол на раждаемостта.

LifeNews: Вие продължавате да се борите да прекратите принудителните аборти в Китай. Как ситуацията с абортите в Китай е по-различна от тази в САЩ?

Литълджон: В Китай няма дебат между движенията „за живот“ и „за избор“. Дебатът е относно това дали принудителните аборти и насилствената стерилизация трябва да продължават, заради предполагаемия „проблем с популацията“ в Китай. Но проблемът на Китай не е в това, че има твърде много хора. Китайският проблем с популацията е в това, че има твърде малко млади хора, които да поддържат бързо застаряващата популация. Също така има твърде малко жени. Абортите въз основа на пола на бебета момичета са необуздани – те са толкова много, че в Китай в момента има 37 милиона мъже повече отколкото жени. Този дисбаланс между половете води до трафик на хора и сексуално робство.

LifeNews: Някой американци асоциират абортите с феминизма и правата на жените, но в Китай абортите се използват, за да контролират жените. Защо китайските жени са принуждавани да извършват аборти?

Литълджон: Аз свидетелствах пред Конгреса относно този въпрос на 30 април 2015 г. Аз мисля, че китайското правителство никога няма да се откаже от принудителния контрол на раждаемостта, поради няколко причини. Една от основните причини е, че Китайската комунистическа партия представлява брутален, тоталитарен режим. Аз вярвам, че те използват принудителни аборти и стерилизация като начин за тероризиране на хората. Това е социален контрол замаскиран като контрол на раждаемостта.

LifeNews: През 80-те години Вие и Вашият съпруг сте били доброволци за шест седмици в „Мисионери на милосърдието“ на майка Тереза в Калкута. Как майка Терза ви окуражи за работата ви по спасяването на жени и бебета в Китай?

Литълджон: Работата ми с майка Тереза промени живота ми. Тя вярваше, че във всеки човек е скрит Исус Христос и се отнасяше с всички с еднакво уважение, от жертва на проказа, умираща на улицата, до президента или Папата.

LifeNews: Коя е любимата Ви книга?

Литълджон: Библията, чела съм я от край до край много пъти. Тя е източник на сила, вдъхновение и предизвикателство без паралел. Притчи 24:11-12** беше движещата сила за моето решение да посветя живота си на спасяването на жени и бебета в Китай.

LifeNews: Какво бихте предложили на някого, който иска да помогне на жени и техните семейства в Китай?

Литълджон: Можете да се молите, да бъдете доброволци или да дарите средства на нашата кампания „Спаси момиче“. Жените и бебетата на Китай имат нужда от цялата ви помощ!
* джендърцид – убийство по полов признак, полов геноцид
** Притчи 24:11-12 „Избавяй теглените към смърт и задържай залитащите към клане. Ако кажеш: Ето, ние не знаехме това! – Онзи, който претегля сърцата, не разбира ли? Онзи, който пази душата ти, не знае ли? И няма ли да въздаде на всеки човек според делата му?“

 

Автор: Емили Дероис | Вашингтон, САЩ
Източник:
 LifeNews.com
Оригинална страница: http://www.lifenews.com/2016/08/03/reggie-littlejohn-leading-the-fight-to-stop-forced-abortion-and-gendercide-in-china/
Превод: Надежда Димитрова за Сдружение “Избор за живот”

 

Свързани публикации