Scroll Top

Китай разреши на всички семейства да имат по две деца

Китайската комунистическа партия взе решение да разреши на всички семейства в страната да отглеждат по две деца. Така ще бъде приключено с демографската политика “едно семейство – едно дете”, въведена през 1979 г.

На всички семейства в КНР ще се разреши да имат две деца, съобщава агенция “Синхуа”, позовавайки се на комюникето на решенията на пленума на Китайската комунистическа партия. Това решение е взето в рамките на стимулацията на икономическия ръст, отбелязва Bloomberg.

Политиката за ограничаване на раждаемостта “едно семейство – едно дете” беше въведена през 1979 година. Тогава, по време на реформите на Дън Сяо Пин, се считаше, че нивото на раждаемост на три деца за семейство ще доведе до излишно натоварване на икономиката. Изключения се правеха по национален и регионален признак.

В края на юни 2013 г. ограниченията бяха смекчени и беше позволено на семейства, в които единият от съпрузите е единствено дете на родителите си, да отглеждат по две деца.

През лятото на 2015-та “Синхуа” съобщи за бъдещата отмяна на това ограничение, позовавайки се на мнението на Националната комисия по здравеопазването и семейното планиране. Смекчаването на ограниченията през 2013 г. трябваше да доведе до ръст на населението до 2 милиона души за година, но тази цел не беше постигната.

Китайските власти си поставиха цел да трансформират икономиката на страната от зависима от инвестициите и експорта в ориентирана в сферата на услугите, вътрешното потребление и иновациите.

През 2014 г. в Китай за пръв път от повече от 20 години се намали числеността на трудоспособното население, във връзка с което Пекин се замисли за срочно стимулиране на раждаемостта. Населението на Китай, по оценка на ООН, достигна през 2015 г. до 1,376 милиарда души.

Bloomberg, позовавайки се на Euromonitor пише, че пазарът за детски храни в Китай се оценява на 19 милиарда долара. Акциите на най-големия негов производител – компанията Danone – скочиха с 3% след новината за решението на пленума На ККП.

 

Автор: Андрей Кузнецов
Източник: РБК
Оригинална статия: http://www.rbc.ru/politics/29/10/2015/5631fdbe9a79476f0eadbf63
Превод: Диляна Николова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации