Scroll Top

Децата с увреждания излизат прекалено скъпо, трябва да бъдат „приспивани“, казва британски съветник

Down-Syndrome-Child-3

„Децата с увреждания са прекалено голяма тежест за здравната система на държавата и други обществени сектори, и затова трябва да бъдат приспивани, за да се спестят пари“, каза независим съветник от Корнуол. Заради този коментар, направен пред член на благотворителна фондация за хората с увреждания в Труро през 2011 г., Колин Брюър загуби поста си. Наскоро той съобщи, че се оттегля.

На събитие, чиято цел е било съветниците да се запознаят и да разговарят с представители на различни организации, Брюър се срещнал с членове на организацията Disability Cornwall. Когато те му обяснили с какво се занимават, той казал “Децата с увреждания струват на градският съвет прекалено много пари и трябва да бъдат приспивани.” Брюър казал, че с тези думи искал да започне дебат и се извини. „Сгреших, признавам“, каза той пред Би Би Си. „Ще продължа да се извинявам.“

От тогава насам различни групи, защитаващи и подпомагащи хора с увреждания, настояват за оставката му, но до сега той отказваше да я подаде с мотива, че това бил само един „нищо незначещ коментар“. От фондация Scope, която помага на хора с увреждания, казват “Да чуем такъв несправедлив и жесток коментар от градски съветник е наистина тревожно и показва, че този човек не е подходящ за работата си.”

Брюър каза в интервю за Би Би Си Радио Корнуол “Това е първата ми грешка, не че има извинение за нея.” Той каза, че най-вероятно няма да се кандидатира за следващите избори през май.

Инцидентът се разчу след разследване на вътрешна комисия към градския съвет, след като от фондация Disability Cornwall са пуснали официално оплакване. От комисията са наредили на Брюър да се извини. От фондацията казаха, че са получили писма от различни краища на света, изразяващи подкрепа. В тяхно официално изявление се казва „Срамно е, че беше необходимо официално разследване и 18 месеца, за да получим едно извинение.“

Активистите за право на живот отдавна алармират, че разрешаването на абортите заради подозрение, че бебето има “сериозно“ увреждане, в който и да е месец от бременността, без да се поставя лимит, са довели до сериозно обезценяване на живота на хората с увреждания. Законът бе променен през 1990 година, за да може абортите да се правят във всеки един момент от бременността, ако има „сериозен риск“ детето да има „сериозно увреждане“.

По данни на Здравното министерство през 2011 година общо 2 307 бебета са били умъртвени чрез аборт по тази причина.

Притесненията във връзка с последствията от правото на аборт без никакви ограничения за триместъра, в случай на съмнение за увреждане стигна до парламента. Фиона Брус от Консервативната партия изтъкна, че има разминаване в даване на право на неограничен аборт и Закона за равенството между хората от 2010 година, който защитава хората с увреждания от дискриминация.

Въпросът ще бъде разгледан през март след разговори с родители, медици, академици, активисти, фондации, адвокати и хора „свързани със съвременната теория, практика и последствия от темата за аборта в случай на съмнение за увреждания във Великобритания.“

 

Автор: Хилари Уайт
Оригинална статия: http://www.lifesitenews.com/news/disabled-children-too-costly-should-be-39put-down39-uk-councillor
Преводът е собственост на Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации