Scroll Top

Бебетата в утробата, които чуват повече майчиния глас, имат по-добър слух след раждането

Бременна жена

Защитниците на живота отдавна знаят, че неродените бебета откликват на звуци още след 4-тия месец след зачатието си, включително гласа и биенето на сърцето на майка им.

Наистина, проучванията от 80-те години на XX век откриват, че бебетата се научават да разпознават гласа на майка си и дори разпознават истории, които са им четени докато са били в утробата. Също така има доказателства, че майчиният глас играе важна роля в изграждането на мозъка за развитието на чуването и езика.

Родени твърде рано

При недоносените бебета има двойно по-висока вероятност да имат затруднения с чуването и обработването на думи спрямо доносените бебета. Щом бебетата започнат да чуват вътре в утробата, те основно чуват нискочестотни звуци като биенето на сърцето на майка им и мелодията и ритъма на гласа ѝ. Учените вярват, че въвеждането на мелодията и ритъма на речта на едно бебе, преди чуването на отделни думи, може да е ключова част за ранно овладяване на речта, което се прекъсва, когато бебето се роди рано.

Тази теория е била подкрепена, когато изследователи от Бригам и Уимънс хоспитал в Бостън помолили родителите на 40 недоносени бебета в инкубатори да участват в експеримент. Половината от майките правили записи как четат и пеят, които, заедно с аудио на биенето на тяхното сърце, били пускани на бебетата по три часа на ден. Другата половина от бебетата получавали стандартните грижи, слушайки само обичайните болнични шумове.

Силата на майчиния глас

След 30 дни те сравнили направените с ултразвук снимки на мозъците на бебетата от двете групи. Учените открили, че децата, които слушали майчините звуци, имали значително по-голям звуков кортекс – частта от мозъка, която контролира чуването и обработката на звуци – в сравнение с другите бебета. Слушането на майчиния глас, вместо на звуците наоколо, наистина помогнало за развитието на бебешките мозъци.

„Резултатите от проучването предполагат, че в случай на раждането на недоносени бебета, излагането им на звуци от майката може да настрои звуковия кортекс на мозъка в правилната посока за приключване на съзряването извън утробата“, обяснява един от авторите на научното изследване – докторът на науките Амир Лахав, който е асистент-професор по педиатрия в Медицинското училище на Харвард.

Новото откритие също потвърждава нещо, което защитниците на живота са знаели отдавна – майките и бебетата имат силна връзка дълго преди раждането!

Бележка от LifeNews:
Текстът е получен от Обществото за защита на неродените деца (SPUC – The Society for the Protection of Unborn Children), водеща организация за защита на човешкия живот във Великобритания.

 

Автор: SPUC | Лондон, Великобритания
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2018/06/26/research-shows-unborn-babies-who-hear-their-mothers-voice-more-hear-better-after-birth/
Превод: Филипа В. Кирилова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации