Scroll Top

Изумителни снимки на бебета в утробата показват, че животът започва още при оплождането

6-7 гестационни седмици

Ако една снимка може да замести хиляда думи, тогава в случая с развитието на плода1 снимките показват живот.

Не само, че фотографиите, като тези от списание „Живот“ от 1965 г. на фотографа Ленарт Нилсон, доказват, че човешкият живот започва още при оплождането, но те също помагат на хората да разберат, повече, отколкото думите могат да изразят, че фетусите са напълно отделни от майките си човешки същества. От началния момент на нашия живот, ние сме отделни личности. На всеки етап от живота, в това число етапите на ембрион, плод (фетус), ранна детска възраст, както и останалите, вече извън утробата, се развива ново, уникално човешко същество.

Шеста и седма гестационни седмици*

Биещо вече от седмици, сърцето на ембриона в шестата гестационна седмица достига до пулс от 160 удара в минута. Кръв тече през тялото. Тънките черва, мозъкът и костите на ембриона се развиват, а носът, устата и ушите се оформят. В седмата гестационна седмица дланите и стъпалата са различими, както и ръцете и краката.

6-7 гестационни седмици

7-8 гестационни седмици
7-8 гестационни седмици

Осма гестациoнна седмица

В осма седмица невралните пътища на плода започват да се оформят в мозъка. Малките длани и стъпала продължават развитието си и бебето е доста активно.

8 гестационни седмици
8 гестационни седмици

Девета и десета гестационни седмици

В девета седмица четирите отделения на сърцето започват да се разделят и се оформят сърдечните клапи. Органите, мускулите и нервите вече са на лице и започват да функционират. Оформят се зъбите, а също и очите, които ще останат запечатани до 27-та седмица. Носът, устата и формата на ушите стават все по-разпознаваеми. В десета седмица по-голямата част от жизнено необходимото развитие вече е приключило и започва същинската плодова фаза.

Повечето аборти в Съединените щати (и в България – бел. ред.) се извършват до 13-та седмица на бременността. (Вижте повече информация за най-разпространените видове аборти.)

Шестнадесета гестационна седмица

В 16-та седмица детето може да движи всяка своя става и всеки крайник и може да вижда светлина. Вкусовите брадавици [на езика – бел. прев.] се развиват, също и белите дробове. Половите органи са по-различими и често могат да бъдат видени на ултразвук. Ноктите растат, а сърцето изпомпва 23,5 литра кръв на ден.

16 гестационни седмици
16 гестационни седмици

Осемнадесета до двадесета гестационни седмици

В 18-а седмица честите движения на плода могат да бъдат достатъчно изразени така, че майката да усети ритане. Ушите са заели окончателната си позиция на главата. В 20-а седмица детето може да преглъща и перисталтиката на тънките черва започва.

18 гестационни седмици
18 гестационни седмици
20 гестационни седмици
20 гестационни седмици

От тук нататък малкият плод има нужда само от време, за да расте докато завърши този период от живота си. Веднъж роден, пътешествието му ще продължи. Родените преждевременно бебета, дори още в 23-та гестационна седмица, могат да оцелеят извън утробата, а няколко бебета, включително близнаците Маккензи и Камерън Глоувър, са оцелявали дори и при по-ранно преждевременно раждане. Виждайки очевидното човешко естество на децата на този етап, много от техните родители започнаха да отправят искания абортите в ранна бременност да бъдат забранени. Синът на Рейчъл Крокет Конър се родил в 23-а седмица, а близнаците Имоген и Анабел също оцелели след раждане в 23-а седмица.

Недоносени близнаци на 23 седмици - Имоген и Анабел
Недоносени близнаци на 23 седмици – Имоген и Анабел

Има само един ясно определен момент, в който неродените човешки същества се превръщат в личности – моментът на оплождането.

Ембрионалната и феталната фаза на развитие все още са обект на изследвания и колкото повече научаваме, толкова по явно е, че всеки нов, уникален човешки живот започва при оплождането.

Бел. ред: За тези снимки и за да видите още вътреутробни фотографии на човешкото развитие, моля посетете албума Lunar Caustic. Авторските права на снимките са лицензирани според Лиценза за креативна общност (CC BY 2.0).

1 В българската медицинска терминология растящото в утробата бебе до 8-та гестационна седмица се наричат „ембрион“, а след 8-та седмица – „плод“. За плод се използва и латинският термин „фетус“, от там едно от изследванията през бременността се нарича „фетална морфология“. – Бел. прев.

* Всички данни в тази статия се основават на метода за определяне ПМП – последен менструален период

 

Автор: Нанси Фландърс
Източник: LifeAction.org
Оригинална статия: https://www.liveaction.org/news/amazing-photos-of-preborn-babies-in-the-womb-show-that-life-begins-at-fertilization/
Превод: Димитър Стоянов за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации