Scroll Top

Един аборт на всеки две раждания в България

Българското знаме

Д-р Рандъл К. О’ Банън, директор на Национална организация „Право на живот” (NRLC), обяснява детайлно последните данни на абортите, предоставени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, и какво показват те. Като цяло обаче какво е положението в света? Авторът дава за негативен пример България.

Доклад за абортите през 2010 г. на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ показва, че те намаляват. Защитниците на животa обаче няма да спрат докато абортите не се прекратят, тъй като статистическите данни от 2010 г. на CDC остават отблъскващи.

Д-р О’ Банън пише: „Наистина броят на абортите в страната намалява и то в значителни граници. Това, което виждаме в последния доклад е спад с 3,1% от общия брой през 2009 г., когато вече е имало спад с 4,6%, според доклада за наблюдението от 2008 г. Ако това е точно, това са много, много добри новини”.

Мислех си за тези окуражителни думи, когато четох кратките обезкуражителни новини за България.

Знаех, че България има едни от най-високите проценти на аборти в света*. Това, което не знаех е, че през 2012 г. е имало един аборт на всеки две раждания. Това е два пъти повече от средното за Европейският съюз. Разбрахме, че дори през 2012 г. броят им бил намалял (Нямаме данни за 2011 г. или по-рано.)

Беше ни казано още, че „всеки десети аборт е направен на жена под 19 години”.

Всичко това показва ясно колко дълбоко се е вкоренил абортът в обществото.

* Информация идва от годишния доклад за здравето на българските граждани.

Бележка от Сдружение “Избор за живот”:
Ние не приемаме тези данни за България за достоверни и за съжаление смятаме, че нивото на легални и нелегални аборти в страната е може би в пъти по-високо от официалната статистика. Пример за това е факта, че например според статистиката броят на нелегалните аборти от 2009 г. до днес е общо 3 (Правилно сте видели – 3). Освен това сме почти напълно убедени, че много лечебни заведения (предимно частни клиники) не подават необходимите данни за извършените аборти към центъра за включване в статистиката. По тази причина през ноември 2013 г., съгласно Закона за достъп до обществена информация, направихме първото си официално заявление към “Национален център по обществено здраве и анализи”, който изготвя статистиките за абортите. Зададохме 5 въпроса и в законно установения срок от 14 дни ни беше отговорено само на един от тях и то частично. Повторихме заявлението за достъп до обществена информация за яснота. Очакваме отговора на НЦОЗА и ще ви държим в течение на случващото се. За да ни подкрепяте и да научавате новините първи, станете член на сдружението ни!

Бележка от LifeNews.com:  Дейв Андруско е редакторът на новините на NRL (Национални права за живот), автор и редактор на няколко книги на теми за абортите. Тази статия официално се е появила в NRL новините, в интернет колоната на изданието на изданието на защитниците на живота.

 

Автор: Дейв Андруско
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2013/12/04/one-abortion-for-every-two-births-in-bulgaria/
Превод: Бисерка Трифонова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации