Scroll Top

Папа Франциск: Противопоставете се на аборта! Защитете човешкия живот от зачеването му!

Папа Франциск в Бразилия

Папа Франциск се произнесе в защита на човешкия живот от абортите като заяви отново отдавнашната позиция на католическата църква срещу убиването на човешки живот преди раждането и обясни, че той трябва да бъде пазен от момента на зачеването му.

„Човешкият живот трябва от самото си начало в утробата винаги да бъде пазен и да бъде признат като дар от Бога, който гарантира бъдещето на човечеството”, цитира радио Ватикана папа Франциск в обръщение по повод Националната Седмица на Семейството в Бразилия.

Думите на аржентинския понтиф идват след новия закон одобрен в началото на август от бразилския президент Дилма Русеф, който позволява системата на общественото здравеопазване да предписва на жертви на изнасилване медикамент за предизвикване на аборт.

През юли Папата беше в Бразилия на първото си чуждестранно посещение като понтиф, което привлече тълпи от милиони в различни градове.

В посланието си Франциск насърчи бразилските родители да учат децата си на „основните истини за живота и човешката любов” сред една „култура на отхвърляне”.

„Родителите трябва да предадат на децата си знанието, че човешкият живот винаги трябва да бъде пазен, още от самото му започване в майчината утроба” каза папата.

В писмо от 6 август на Папа Франциск до бразилски семейства по повод Националната Седмица на Семействата, Светият Отец каза: „Изправени пред културата на отхвърляне, която прави относителна стойността на човешкия живот, родителите са призвани да предадат на децата си разбирането, че той винаги трябва да бъде пазен, още от майчината утроба, като бъде признат за Божи дар и уверение за бъдещето на човечеството, но също и да се полагат грижи за възрастните, особено баби и дядовци, които са живата памет на народа и носители на житейска мъдрост.”

Публикуван бе текстът на писмото на Папата до Рицарите на Колумб, който съдържа указания за католиците относно въпроси свързани с опазване на живота:
„Със съзнанието за особената отговорност, която вярващите имат към мисията на църквата, той прикани всеки Рицар и всеки Съвет да бъдат свидетели за истинската същност на брака и семейството, светостта и неприкосновеното достойнство на човешкия живот и красотата и истината за човешката сексуалност. В това време на бързи обществени и културни промени, опазването на Божиите дарове не може да не включва утвърждаване и защита на великото върховенство на моралните истини, на които учи Евангелието и които са потвърдени от здравия разум, който служи като скала на справедливостта и добре подреденото общество.”

 

Автор: Стивън Ертелт | Ватикана
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2013/08/12/pope-francis-oppose-abortion-protect-human-life-from-conception/
Превод: Петя Кушева за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации