Scroll Top

Ако лекар ви каже да направите аборт, той злоупотребява с авторитета си

Семейство при лекар

Аз наистина мразя злоупотребата с власт. И никъде последиците от такава злоупотреба не са толкова тежки, колкото когато животът на едно бебе е заложен на карта.

Представете си следната сцена: Майка и баща току-що преди раждането са научили трагичната новина за лошата диагноза на тяхното неродено бебе. Все още в шок и уязвими, първата препоръка, която чуват от своя лекар е аборт. Може да бъде прикрито като “прекратяване” или “ранна намеса”, но не се заблуждавайте; това, което лекарят препоръчва е аборт – умишлено умъртвяване на тяхното ценно бебе.

Имам няколко приятели, които са лекари. Те и много други няма и да си помислят да препоръчват аборт при каквито и да било обстоятелства. Но за съжаление този сценарий се случва редовно. Почти всеки ден чета за лекар, който е казал на родителите да направят аборт, понеже са изправени пред предизвикателство. Това разбива сърцето ми и ме ядосва отвъд приемливото, когато си мисля, че когато родителите най-много се нуждаят от “достоверен медицински орган”, лекарят казва, че аборт е отговор на проблема им. В много случаи лекарят греши и бебето се ражда напълно здраво или тежестта на състоянието е много по-лека от очакваното. Нека позволим на Бог да бъде Бог! Чудесата се случват. Каквото и да се случи, Бог ще ви даде благодат и способност де се изправите пред това лице в лице.

Това са ситуации, когато лекари злоупотребяват със своя авторитет:

  • Тестове по време на бременността разкриват диагноза синдром на Даун. Приема се, че тъй като родителите са разрешили тестването, то те са готови да обсъждат възможност и за аборт. Изчисленията показват, че над 90% от бременностите с диагноза синдром на Даун завършват с аборт. Това разкрива неоспоримо пристрастие към абортите в медицинските среди.
  • След трайно безплодие, една млада двойка открива че очаква тризнаци. Съветът на лекаря е “селективна редукция”, което означава едно или две от бебетата да бъдат абортирани, за да се увеличи вероятността останалите да оцелеят. Аз не мога да разбера как човек може да реши кой невинен живот да спаси и кой да угаси.
  • Родителите са уведомени, че състоянието на тяхното бебе е фатално. Казали са им няколко пъти или да се откажат от бебето, или да гледат как умира в ръцете им. Има шанс бебето да умре, но да бъде ли умишлено убито преди да се роди?

Това, което е най-голяма манипулация е, че използваните инструменти, за да убедят родителите да направят аборт, са страх и неправилно насочена вина. Една от лъжите е „Не бива да оставяте детето да страда”. Наранените родители са измамени да вярват, че прекратяването на живота на детето им е някак си от състрадание и милост. Хората, приемащи аборта, стигат до сантименталност на още по-ниско ниво, като твърдят, че е „неетично” или още по-лошо „егоистично” да родиш дете с увреждания. „Планираното раждане на дете с увреждания, дори може да се счита за форма за малтретиране на деца”, заявява Джойс Артър в мрежата Pro-Choice. На тези родители е казано „Извинете ме за прямотата, по-добре е да разкъсате детето си на части малко по малко, част по част в утробата/. Те казват, че това скъпоценно бебе не си струва да живее. Няма съмнение, че натиска, прилаган на родителите, е огромен.

В разгара на сърцераздирателното предизвикателство, те трябва да знаят най-добре следното:

1. Отделете време! – Не се втурвайте да вземате решение! Лекарите може да настояват за бърз отговор. Когато емоциите са големи е трудно да се вземе рационално решение. Семействата заслужават време, за да скърбят, да обработят информацията и да се образоват за възможните варианти. Също е препоръчително да се потърси второ мнение от лекар-защитник на живота или родители, преживели такъв проблем.

2. Диагнозата не определя личността! – Това, което мнозина не успяват да признаят е, че това дете има идентичност отвъд неговата диагноза. Осъзнайте, че това е вашето бебе, ваша плът и кръв и приемете неговия живот с любов и уважение!

3. Не се заблуждавайте! – Когато чуете диагнозата, естествено е да изпитате страх от неизвестното. Не позволявайте страха да насочи вашите решения! Абортът може да бъде описан като „най-доброто решение”, но това не е така. Без значение колко мрачна е прогнозата, прекъсването на живота на едно дете никога не е акт на милост. Абортът няма да направи нещата по-добри, а ще ги усложни.

4. Винаги утвърждавайте живота! – Дори когато условията са фатални, родителите могат да съхранят краткото време, което имат с детето си. Всеки момент детето е живо и се пази грижливо. Съществуват перинатални програми хоспис /перинатален период – период на детска смъртност от 28-та гестационна до 7 дни след раждането/, имащи за цел да помогнат на семейството да направи план за раждането на детето, което им позволява ценно време да поддържат своето бебе и да се грижат за него. Могат да отпразнуват живота на детето си с красива фотография. Без значение колко е кратък животът, той е благословия и заслужава да бъде третиран с достойнство.

Тъй като генетичните тестове стават все по-напреднали, можем да очакваме увеличаване на натиска да се откажем от бебетата, разглеждани като „дефектни”. Отчаяните родители се нуждаят от положителна, животворна съвест. Тъй като те са изправени пред това трагично положение, наша отговорност е да бъдем успокояващ глас, че ще изминем с тях пътя. В интерес на истината тази седмица научих, че има висящ законопроект в Оклахома, който ще изисква от майките и бащите, изправени пред пренатали диагнози да получават информация за услугите и агенциите, които могат да предоставят перинатални хосписи, комфорт, грижи и семейно консултиране. Тази информация може да спаси семействата от изтощителната болка, която носят често абортите. Тони Лоунгър, президент на „Окалхома за живота” , заяви: „Има една безкрайна разлика емоционално, психически или морално между загубата на дете и убийството на дете.” Чрез подкрепа, обучение и осведоменост, сърцата и умовете на хората ще отхвърлят абортите като „решение”, а вместо това ще се изправят да защитят живота на нероденото.

 

Автор: Брад Матис, Изпълнителен директор на Life Issues Institute
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifesitenews.com/opinion/when-a-doctor-tells-you-to-abort-your-child-he-is-abusing-his-authority
Превод: Бисерка Трифонова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации